Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Materiaal Advent & Kerst 2021 beschikbaar: van adventskalender tot kerstwandeling

Op 28 november 2021 begint de adventsperiode. Misschien wilt u een kerstwandeling of lichtjestocht organiseren of de Petrus-adventskalender uitdelen aan uw gemeenteleden. Hoog tijd dus om alvast stil te staan bij de komende kerstperiode. 

1. Bestel de adventskalender om uit te delen

Dit jaar staat in de Petrus-adventskalender het bijbelboek Openbaring centraal. Bij elke dag is een korte overdenking beschikbaar, aangevuld met gebeden, liederen en gespreksvragen. Misschien wilt u als kerk uw gemeenteleden verrassen met een kalender. Vanaf twee en meer exemplaren kost de kalender 1 euro per stuk. 

Adventskalender bestellen

2. Gratis kerstmagazine en adventsslinger

Van de eerste adventszondag tot en met Kerst komt de Protestantse Kerk via Kerk in Actie samen in actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Vier weken lang volgen we hun verhalen en leven we met hen mee, zowel thuis als in de kerk. In het gratis kerstmagazine komen de verhalen van vluchtelingenkinderen dichtbij. Bestel gratis meerdere exemplaren om op de eerste adventszondag aan gemeenteleden uit te delen. Bij dit kerstmagazine zit een adventsslinger met elke dag een nieuw stukje van het verhaal van een vluchtelingenkind.

Kerstmagazine aanvragen

3. Doe met uw tieners mee met de KerstChallenge 

In de periode voor Kerst kunt u met de tieners in uw gemeente weer meedoen met de KerstChallenge. Deze vindt dit jaar buiten plaats en er zijn drie varianten: KerstChallenge Kids (8-12 jaar), KerstChallenge 12+ (voor alle leeftijden) en KerstChallenge+ met tentenkamp (12-16 jaar) met daaraan gekoppeld een sponsoractie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Meer informatie

4. Doe mee met de huis-aan-huiscollecte

Van 22 t/m 27 november (week 47) organiseert Kerk in Actie een landelijke huis-aan-huiscollecte voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Duizenden collectanten gaan in meer dan 600 plaatsen in Nederland deur aan deur collecteren. U kunt ook meedoen als collectant in uw wijk of dorp. Informatie en aanmelden op kerkinactie.nl/huisaanhuiscollecte

5. Liturgisch bloemschikken

De bloemschiksuggestie in de brochure ‘Liturgisch bloemschikken voor Advent & Kerst 2021’ is geïnspireerd op het thema van de kerstcampagne van Kerk in Actie - ‘Geef licht’. Vanaf begin november kunt u de nieuwe brochure downloaden via protestantsekerk.nl/bloemschikken.

6. Organiseer kerstwandeling of lichtjestocht

Een kerstwandeling of lichtjestocht is een laagdrempelige manier om mensen te laten kennismaken met het kerstverhaal uit de Bijbel. De organisatie vergt de nodige tijd. In de ideeënbank vindt u een draaiboek, tips en voorbeelden om een lichtjestocht in uw gemeente te organiseren.

 

7. Kerstengelproject: omzien naar elkaar

In deze tijd is er meer dan ooit behoefte aan verbinding, saamhorigheid en zorg voor elkaar. Een engelenproject voorziet in die behoefte. In heel veel plaatsen zijn diverse kerken, stichtingen en verenigingen voorgaande jaren actief geweest met engelenprojecten. 

Dit idee en anderen suggesties staan in de digitale ideeënbank. Zoals een aantal ideeën om een kerstmusical te organiseren, maar ook een beschrijving om zelf kaarsen te maken

8. Van kindernevendienstproject tot kerstmusical

De weken voor Kerst zijn een mooie tijd om wat extra’s te doen met de kinderen en jongeren in de gemeente. Jong Protestant heeft een overzichtspagina gemaakt van kindernevendienstprojecten, kerstmusicals en andere advents- en kerstactiviteiten.

9. Bestel een gratis cd of kleurboek als kerstgroet

Kies uit vier verschillende cd’s van onder andere Stef Bos, Edsilia Rombley en Elly & Rikkert. Het is ook mogelijk een gratis kleurboek van Rainbow de duif te bestellen. Gemeenten kunnen ook cd’s of het kleurboek bestellen om uit te delen aan gemeenteleden. Vanaf 2 of meer exemplaren kost dat slechts 2,50 euro per stuk. 

Kerstgroeten bestellen

De informatie in dit artikel wordt steeds aangevuld, naarmate er meer advents- en kerstmaterialen ter beschikking komen en besteld kunnen worden.

Bekijk ook de themapagina:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)