Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Missionaire opleiding leert je op nieuwe manier naar de kerk kijken

De Protestantse Kerk in Nederland kenmerkt zich door een steeds grotere diversiteit aan mensen en hoe en wat ze geloven. Dat vraagt ook wat van predikanten en kerkelijk werkers. In de startmodule 'Kerk als mozaïek' van de missionaire opleiding 'Kerk naar buiten' leer je op een nieuwe manier naar de kerk te kijken. Scriba ds. René de Reuver: "Kerk-zijn gebeurt daar waar we ons mee laten nemen door God zelf. Daar moeten we steeds opnieuw bij bepaald worden."

Kerk als mozaïek

De missionaire opleiding Kerk naar buiten gaat deze maand opnieuw van start, en helpt predikanten en kerkelijk werkers de blik naar buiten te richten. In het voorjaar zijn er drie startmodules, het verdiepingsjaar start in september. In de derde startmodule maak je kennis met de kerk als mozaïek. Deze term kom je in de beleidsstukken van de Protestantse Kerk steeds vaker tegen. In de module ontdek je welke maatschappelijke noodzaak en missionaire doelstelling er achter zit en verken je hoe het mozaïek in jouw regio gevormd wordt.

De kerk beweegt mee

In de startmodule 'Kerk als mozaïek' spreekt docent Marten van der Meulen over het kerkmozaïek dat traditionele kerken en nieuwe vormen van kerk-zijn met elkaar vormen. "Onze plurale cultuur van nu vraagt diverse vormen, daarin moet de kerk meebewegen. Een beweging kan snel een instituut worden. Er moet een beetje wind doorheen kunnen waaien.”

Scriba De Reuver raadt het daarom iedere predikant of kerkelijk werker aan deze opleiding te doen. "Deze manier van kijken naar de kerk helpt je te ontdekken dat een diverse kerk nodig is, om op allerlei verschillende plekken in Gods liefdevolle missie te participeren. Je ontdekt dat je deel bent van een groter geheel en leert je eigen plek in dat geheel meer te waarderen."

De missionaire opleiding als geheel - en dat begint al bij de startmodules - laat predikanten en kerkelijk werkers nadenken over de eigen missionaire drijfveer. De Reuver: " Missionair-zijn is niet een activiteit die wij zo nodig als kerk moeten doen, maar komt van God zelf. We hoeven als kerk dus niet de beweging van God in onze eigen hand te nemen, maar we kunnen ons erdoor laten inspireren. Kerk-zijn gebeurt daar waar we ons mee laten nemen door God zelf. Daar moeten we steeds opnieuw bij bepaald worden.”

Over de opleiding

De startmodules starten in maart, het verdiepingsjaar begint in september 2022. Tijdens de drie startmodules wordt de inhoudelijke basis gelegd en de praktijk verkend. Het verdiepingsjaar biedt verdieping van de kennis uit de startmodules biedt en raakt stevig aan de gemeentepraktijk. Je trekt op met een vaste groep predikanten en kerkelijk werkers. 

De startmodules kun je los volgen. Om toegang te krijgen tot het verdiepingsjaar moeten alle startmodules gevolgd zijn. De kosten voor de hele opleiding (startmodules en verdiepingsjaar) bedragen € 3.235,-, het volgen van losse startmodules kost € 95,- per module. Er zijn verschillende manieren om via fondsen, subsidies en vergoedingen een tegemoetkoming in de studiekosten te ontvangen.

Meer informatie en aanmelden:

 


Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)