Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Muzikale groet verbindt protestants Putten in coronatijd

‘Zo'n blijvende kans om te zingen voor U’. Iedere woensdagochtend komen de meest prachtige psalmen en christelijke liederen de Puttense huiskamers in. Een muzikaal initiatief van de plaatselijke Andreaskerk om gemeenteleden en iedereen die dat nodig heeft een hart onder de riem te steken in coronatijd. “Zo voelen mensen toch verbinding: met God, met elkaar en met de kerk.”

Verbonden blijven

Toen er in december weer een lockdown werd afgekondigd en kerken opnieuw nauwelijks fysieke bijeenkomsten konden houden, keken ds. Reinoud Koning en kerkelijk werker Erik Posthouwer van de Andreaskerk in Putten elkaar aan: hoe zorgen we dat onze gemeente verbonden blijft: met God, met elkaar en de kerk? “Het is echt ingewikkeld als de onderlinge samenkomst wegvalt.” 

Het idee van een live-programma waarin mensen verzoeknummers voor elkaar kunnen aanvragen, ontstond. Geïnspireerd door programma’s als de Muzikale Fruitmand dacht Erik: dat kunnen wij in Putten ook! En zo begon het wekelijks muziekuurtje op woensdagochtend dat de welluidende naam ‘Ik wens jou’ kreeg. 

Groet overbrengen

Reinoud en Erik vormen samen het presentatieduo van het programma dat live uitgezonden wordt vanuit de eigen Andreaskerk. “De apparatuur om uit te zenden en een eigen YouTube-kanaal hadden we al. En onze koster Arjan zit iedere woensdag trouw achter de knoppen om de uitzending in goede banen te leiden,” vertelt Erik. “We turnen het liturgisch centrum van de kerk om in een huiskamersetting, compleet met bank, lamp, plant en een kop koffie op schoot. Tussen negen en tien laten we nummers horen die mensen voor elkaar hebben aangevraagd, en waarmee ze een muzikale groet overbrengen naar die ander.” 

Van Psalm tot Hillsong

Het werkt heel simpel. Op de website van de kerk kunnen gemeenteleden een lied aanvragen voor iemand: dat kan bijvoorbeeld een eenzame buurvrouw zijn, een gemeentelid of iemand ver weg. Je mag elk christelijk lied aanvragen dat je wilt. Dat kan variëren van een psalm op het orgel tot een modern opwekkingslied van Hillsong. Bij elk lied hoort een wens die voorgedragen wordt in het programma. Iedere uitzending komen 10 psalmen of liederen aan bod, aan elkaar gepraat door Reinoud en Erik. Bij elk lied maakt Erik een powerpoint met foto en liedtekst op de achtergrond. “Zo kan er thuis makkelijk worden meegezongen!”

Ontroerd

Eind december was de eerste uitzending die inmiddels al meer dan 700 keer bekeken is. ‘We kregen direct enthousiaste reacties,” vertelt Erik. “Mensen horen weer even wat van elkaar, zien ons met elkaar in gesprek. Dat geeft weer even een vorm van contact en verbondenheid. Daar hebben mensen zoveel behoefte aan in deze tijd.” 

De verzoeknummers worden door oud én jong aangevraagd. Erik: “We horen van mensen dat ze met ontroering luisteren als ze een muzikale groet van iemand ontvangen. ‘Ik vond het zo bijzonder dat er aan me gedacht werd’, is een van de reacties. En mensen geven dan zelf die groet weer door, vragen zelf een lied aan voor weer een ander. Dat is waar je het voor doet!” 

Een aanrader

Inmiddels zijn er al meerdere afleveringen gemaakt. Reinoud en Erik weten nog niet hoe lang het programma door zal gaan, in ieder geval hebben ze er nog steeds veel plezier in. Beiden kunnen het andere gemeenten van harte aanraden ook zoiets te organiseren, vooral omdat de meeste gemeenten toch al de juiste apparatuur in huis hebben. “Begin gewoon simpel, met een paar verzoeknummers. Het zorgt sowieso voor meer verbondenheid en betrokkenheid op elkaar omdat mensen weer even iets van elkaar horen. Wat ons betreft, gaat heel Nederland dit doen. Als het onze Heer dient, zijn wij dankbaar!”

Lees meer opandreaskerkputten.nl/wens

Maand van de Bijbel

Van 22 januari tot en met 22 februari 2022 is de derde editie van de Maand van de Bijbel. De Bijbel – het meest bekende en meest gelezen boek ter wereld – staat in deze periode jaarlijks in de schijnwerpers. Het thema dit jaar is 'Zing een nieuw lied'. De Protestantse Kerk in Nederland is een van de initiatiefnemers. Lees meer op maandvandebijbel.nl.