Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Nieuw: online college over het Heilig Avondmaal

Donderdag 25 maart  om 14.00 uur geeft prof. dr. Jan Muis een online college over het avondmaal. Het Heilig Avondmaal heeft een heel bijzondere betekenis en werking. Tijdens dit uur gaat Muis in op de oorsprong, betekenis en theologische waarde van deze bijzondere maaltijd. Aanmelden kan nu al!

De bijzondere betekenis van het avondmaal blijkt al uit de benaming van dit sacrament: een heilig maal, een maaltijd van de Heer. Het is Christus zelf die ons uitnodigt om deel te nemen aan het maal aan Zijn tafel, in gemeenschap met Hem. God wil in en door het Heilig Avondmaal bij ons aanwezig zijn, in Zijn gemeenschap van gelovigen. Hoewel het Heilig Avondmaal aan ons wordt bediend, ontvangen wij brood en wijn rechtstreeks uit Zijn hand. Wij gaan aan tafel bij de Heer.

De Maaltijd van de Heer

Prof. Dr. Jan Muis, emeritus professor dogmatiek aan de Protestantse Theologisch Universiteit, schreef op verzoek van de generale synode de notitie ‘De Maaltijd van de Heer’. De notitie is aangevuld met een gesprekshandleiding met de bedoeling om het gesprek over en bezinning op het Heilig Avondmaal in de gemeenten te stimuleren. Muis hecht belang aan het vieren van het avondmaal in het midden van de gemeente. “Ik zou het avondmaal missen als het niet meer gevierd zou worden. Omdat ik Jezus Christus telkens weer kwijtraak en dan leef alsof Hij er niet is.” 

Uitzicht op Gods koninkrijk

Ook het belang van het samen vieren en samen belijden komt aan de orde in het online college. Muis zegt hier zelf over: “In gemeenschap met Hem kom ik los van alles wat tussen mij en God en tussen mij en anderen instaat, mijn fouten, mijn tekorten, mijn twijfel, mijn angst, mijn gekrenktheid en mijn woede. Deze last valt van mij af. Ik zie God, de tafelgenoten om mij heen en mijzelf als nieuw. Ik krijg uitzicht op Gods koninkrijk. Ik kan verder. “

Aanmelden

Het online college over het avondmaal is onderdeel van een serie colleges. Deze zijn bedoeld voor predikanten, kerkelijk werkers en synodeleden. Bij ieder college is de scriba of preses van de generale synode aanwezig als gespreksleider. U kunt u aanmelden voor het bijwonen van een of meerdere online colleges door onderstaand formulier in te vullen.

Lees ook: