Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Nieuwe jaargang ‘Zorg voor de ziel’: ‘Luisteren naar wat de Geest tot je zegt’

Als predikant of kerkelijk werker ben je intensief betrokken bij de levens- en geloofsweg van anderen. Dat vraagt om innerlijke ruimte. De jaargang ‘Zorg voor de ziel’ helpt daarbij: je verdiept je in de eigen spiritualiteit en krijgt zicht op je eigen geestelijke weg. Ds. Inge de Jong: “Je maakt bewust tijd om tot jezelf te komen.” De nieuwe jaargang start in maart, aanmelden kan tot 15 februari. 

Opnieuw leren luisteren

Zorgen voor de ziel betekent ruimte maken, stil worden en opnieuw leren luisteren. Het vraagt tijd en doorgaande bezinning. De jaargang ‘Zorg voor de ziel’ geeft inzicht in de eigen geestelijke weg en versterkt het leren herkennen van de geestelijke dimensie in het eigen leven en dat van anderen. 

Verrijking in leven en werk

Ds. Inge de Jong, gemeentepredikant in Rhenen, is een van de docenten. Zelf volgde ze twaalf jaar geleden de opleiding geestelijke begeleiding, evenals mededocent Seintje Bos. De bezinning op het eigen geloofsleven en op de eigen band met God ervaarden ze als enorme verrijking in hun leven en werk. “We dachten na over hoe God met mensen omgaat en wat er gebeurt in die relatie. Je leert luisteren naar wat de Geest tot je zegt.”

Deze ervaring wilden Inge en Seintje graag delen met anderen. Het was het begin van inmiddels 7 jaargangen ‘Zorg voor de ziel’. In maart gaat een nieuwe jaargang van start. Inge: “We komen in 6 tweedaagse bijeenkomsten verspreid over het jaar bij elkaar en gaan in gesprek met traditie, het Woord, met gidsen op de geestelijke weg uit heden en verleden en vooral ook met elkaar. We leren enkele mystici wat meer kennen, diverse inleiders zijn daarbij onze gids. De ziel heeft ook een uiterst lichamelijke kant, en daarom oefenen we ons ook in de Emmauswandeling, bibliodrama, bibliodans en ‘zingen vanuit de ziel’. We doen dat alles vanuit het besef dat niet-weten geen manco is, maar juist gids kan zijn.” Er is nu ook een derde docent: Bert de Wit, eveneens gemeentepredikant en geestelijk begeleider.

Essentieel onderdeel

Pastores zien ‘zorg voor de ziel’ steeds meer als essentieel onderdeel in hun werk. Inge: “Als je je eigen ziel niet voedt, kun je dat ook niet aan anderen doorgeven. In de jaargang zeggen we tegen deelnemers ‘durf maar naar binnen te kijken, en erop vertrouwen dat God in je leven aanwezig is.’”

De bijeenkomsten vinden altijd plaats in een klooster, vanaf 2020 in de Abdij Berne te Heeswijk. “De plek nodigt uit tot verstilling en ruimte om na te denken over de eigen relatie met God.” Inge merkt dat er grote behoefte is aan verstilling. “We beleven turbulente jaren, je kunt jezelf gemakkelijk kwijtraken in de chaos. Bij ‘Zorg voor de Ziel’ maak je bewust tijd om tot jezelf te komen en krijg je tools aangereikt die je kunt gebruiken in je gemeente. Je bent er echt even tussenuit - ook uit je gemeente - en vanuit die afstand kom je anders terug.” 

Andere manier van kijken

Inge staat door alles wat ze leerde zelf ook anders in haar werk. “Ik heb op een andere manier contact met mensen, ook buiten de kerk. Geloven is veel meer iets van mijn hart geworden. Ik kreeg meer zicht op wat anderen, ook mensen die zeggen niet te geloven, voelen of denken. God werkt ook in hen en niet alleen door mij als predikant. En dat maakt dat je op een andere manier in relatie treedt, en altijd gebeurt er dan iets”.

Meedoen

De nieuwe jaargang ‘Zorg voor de ziel’ start op 21 maart en er is plaats voor 10 deelnemers. Aanmelden kan tot 15 februari a.s. 

Meer informatie en aanmelden

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)