Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Oproep aan gemeenten: universiteit en kerk tijdelijk samen onder één dak!?

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) klopt aan bij de kerk. Kan uw gemeente tijdelijk een ruimte missen voor 2 dagen in de week? “We hebben jullie hulp nodig, kunnen we elkaar in deze nood de hand toesteken?”

De coronamaatregelen dwingen de universiteit op zoek te gaan naar creatieve oplossingen om hun onderwijs weer te kunnen starten  per september 2020. Extra ruimte huren om alle studenten te herbergen brengt echter hoge kosten met zich mee. 

Vanwege de coronamaatregelen en het in acht nemen van de anderhalve meter afstand tussen personen van 18 jaar en ouder kan de PThU in het komende onderwijssemester nauwelijks gebruik maken van eigen locaties in Amsterdam en Groningen om colleges te verzorgen.

Nood is hoog

“Onze zalen hebben te weinig capaciteit voor groepen van meer dan 14 studenten,” vertelt Kees Boele van het college van bestuur. “Dat betekent dat we enkele jaargroepen met meer dan 14 studenten niet als één groep onderwijs kunnen geven.” De afgelopen maanden is gewerkt met online-onderwijs. “Op de lange duur leidt dat niet voor al het onderwijs tot het gewenste resultaat. Juist een opleiding waarbij academische en persoonlijke vorming gebaat is bij interactie en ontmoeting, lijdt onder deze situatie,” aldus een bezorgde heer Boele. 

“Een keuze voor theologie is bijzonder vandaag de dag en daarin willen we studenten van harte stimuleren. Alleen online onderwijs schiet daarin naar ons idee te kort.” Er zijn ongetwijfeld kerkelijke gemeenten te vinden die beschikken over een gebouw waar de PThU met inachtneming van de maatregelen, aan groepen van 28 of 47 studenten college kan geven. 

Het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland is van harte bereid aan deze oproep gehoor te geven. Scriba ds. René de Reuver: “We roepen gemeenten in de buurt van Groningen en Amsterdam op te kijken of ze ruimtes beschikbaar kunnen stellen.”

Praktisch

In de regio Groningen wordt gezocht naar twee kerkgebouwen of een gebouw met twee zalen waarin 2 groepen van 28 personen kunnen plaatsnemen. In het midden of westen van het land zijn twee kerkgebouwen of een gebouw met twee zalen nodig voor een groep van 47 personen en een groep van 28 studenten. Het gaat om de woensdagen en vrijdagen in de periode van 1 september 2020 tot en met 31 januari 2021. De kerkgebouwen moeten goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en per auto, en het is handig als faciliteiten als wifi, beamer en whiteboard aanwezig zijn.

Iets teruggeven

De universiteit is op voorhand zeer dankbaar als gemeenten hun gebouw(en) twee dagen per week beschikbaar willen stellen voor de theologiestudenten. Boele: “Op deze manier kunnen wij als PThU de theologen van de toekomst vormen en kunnen ze juist in de kerk hun leermomenten beleven. Zo ervaren ze dat de kerk de theologie nodig heeft en andersom.” Ook de universiteit wil van haar kant iets teruggeven aan de kerken, bijvoorbeeld het aanbieden van theologische expertise in ruime zin. 

Kan uw gemeente tijdelijk een ruimte missen voor 2 dagen in de week? Neem dan contact op met Esther van Beem via eh.van.beem@pthu.nl of telefonisch via 06-42671097. Foto: Unsplash.com