Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Paasgroetenactie 2022: Uw licht heelt wat gebroken is 

De voorbereidingen voor de Paasgroetenactie 2022 zijn in volle gang. Samen met gedetineerden in de vrouwengevangenis van Nieuwersluis ontwierp justitiepredikant Harma Zuidersma het kunstwerk voor de cover van de paasgroetenkaart. “Als de handen bezig zijn, ontstaan de mooiste gesprekken.” 

Aan de slag in het pastoraal atelier

Samen met vrouwelijke gedetineerden in Nieuwersluis maakte Harma Zuidersma het kunstwerk dat afgebeeld staat op de nieuwe paaskaarten. De laatste maanden gingen ze elke maandagmiddag samen aan de slag in het ‘pastoraal atelier’, onderdeel van het stiltecentrum van de gevangenis. “We zijn creatief bezig en vormen tegelijk een gespreksgroep. Het werkt eigenlijk net zoals tijdens de afwas. Je hebt de beste gesprekken als je handen andere dingen doen. Met de ogen op het werk voelt dat vaak net iets veiliger. Dat is het idee achter het pastoraal atelier.”

Gods licht over de gebrokenheid

De eerste twee bijeenkomsten hebben de vrouwen nagedacht over eigen ideeën bij het thema ‘Van U is de toekomst’. “Vervolgens hebben we daar materialen bij gezocht, zoals vilt, verf, kralen, gouddraad, stoffen en mooie papiersoorten,” vertelt Zuidersma. “Iedereen werkt aan een eigen tafel aan haar werkstuk.” Er ontstond een kunstwerk van stukjes glas, onderling verbonden door een draad en beschenen door een helder licht. Zuidersma: “Het beeldt Gods licht uit dat schijnt op de gebrokenheid van het leven. Dat ervaren de vrouwen in detentie als geen ander. De draad staat voor de helende kracht van God. Hij maakt alles weer nieuw.”

Kunstwerk 'Uw licht heelt wat gebroken is'

De scherven van mijn leven

Harma Zuidersma vroeg aan twee vrouwen wat zij zelf zien in hun kunstwerk. “Ik verzamel scherven uit mijn leven,” vertelt een van hen. “Ik plak ze met liefde aan elkaar en weet daardoor dat ik ook barmhartig naar mezelf mag kijken. Mocht het me lukken om barmhartigheid uit te drukken in mijn werk - als ik dat weer kan - dan kan ik er ook weer voor de ander zijn.” De ander vult aan: “Ik gebruik niet alleen mooie materialen. Met de lelijke materialen kan ik de lelijke kanten in mijn leven een plaats geven. Vanuit die donkere kant hoop ik ook de lichtere kanten in te weven.” 

Gemeente binnen de muren

De bijeenkomsten in het pastoraal atelier zijn waardevol voor Zuidersma. “Er wordt samen gerouwd en er vindt ommekeer plaats. Gedetineerden hebben het vaak niet getroffen in het leven. Door samen te praten komen ze - soms voor het eerst in hun leven - in aanraking met verbondenheid. Daarom is de gemeenschap binnen de muren zo belangrijk. Vrouwen kunnen zich eraan warmen.”

Een paasgroet doet goed

De Paasgroetenactie is een jaarlijkse actie van de Protestantse Kerk en Kerk in Actie, waarbij gedetineerden in Nederlandse gevangenissen en Nederlanders in buitenlandse gevangenen een bemoedigende groet met Pasen ontvangen vanuit protestantse gemeenten uit heel Nederland.

Een paasgroet doet gedetineerden goed, weet Harma Zuidersma. “Vrouwen zeggen me: Harma, hoe kan dat nou? Die vrouw die dat geschreven heeft, kent mij helemaal niet. Dit is zo bijzonder! Als iemand iets aardigs, iets warms krijgt, is daar veel waardering voor. Het is goed dat gemeenteleden - buiten de muren - dat weten. Het is een wederzijds proces op deze manier.”

Doe mee in 2022

Ook in de Veertigdagentijd 2022 organiseren de Protestantse Kerk en Kerk in Actie de Paasgroetenactie. Doet uw gemeente ook (weer) mee? Alle informatie is te vinden op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie. Vanaf begin januari 2022 kunnen de kaarten op deze pagina besteld worden. Daarnaast vindt u tips om de actie coronaproof te organiseren in uw gemeente.

Lees ook: