Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Protestantse Lezing 2022 over secularisatie en zingeving

Op maandagavond 31 oktober, Hervormingsdag, vindt voor de zesde keer de Protestantse Lezing plaats. De lezing wil vanuit protestants perspectief een bijdrage leveren aan een maatschappelijk thema. Thema is de positie van de kerk in geseculariseerd Nederland met als titel ‘Zinnig zoeken’. Locatie is de Jacobikerk in Utrecht.

Sprekers

Sprekers tijdens de Protestantse Lezing zijn ds. René de Reuver, scriba van de generale synode, en Annemiek Schrijver, presentator van het tv-programma ‘De Verwondering’ en hoofdredacteur van het gelijknamige tijdschrift. De avond wordt gepresenteerd door Elbert Smelt, leadzanger van de populaire christelijke band Trinity, presentator van kinderprogramma's en de podcast Kerk&Ik. 

Debatvorm

Bijzonder dit jaar is dat de Protestantse Lezing een speciale editie is van het succesvolle ViaJacobidebat, een initiatief van de Utrechtse community ViaJacobi. Tijdens dit debat gaan de aanwezigen in gesprek over secularisatie, sporen van zingeving in de samenleving, nieuwe vormen van zingeving en welke rol het christendom daarin speelt. 

Zingeving zoeken en vinden

Anno 2022 is zingeving op vele plekken te vinden, maar steeds vaker geven mensen een individuele invulling aan zingeving. Het gezamenlijke aspect lijkt daarmee weg te vallen. Is dat erg, of hoort die flexibiliteit er vandaag de dag nu eenmaal bij? En is zingeving bij uitstek individueel gericht of kan het breder worden getrokken? In dit ViaJacobidebat gaan de aanwezigen in gesprek over het zoeken van zingeving en het vinden van een spiritueel thuis.

Proeverij

Voorafgaand aan de Protestantse Lezing vindt in de middag een proeverij van nieuwe vormen van christendom plaats, met o.a. bijdragen van de Droominee, Rikko Voorberg en Dansklooster. Deze proeverij wordt georganiseerd door Pauline Weseman (journalist voor onder meer Trouw en Volzin), Johan Roeland (VU) en dagblad Trouw. De vormen zijn eerder beschreven in Trouw, nu gebundeld in het boek Ziel zoekt zin, hoe verder als je geloof het niet meer doet, dat die middag wordt gepresenteerd. Van deze proeverij komen ‘s avonds elementen terug tijdens het debat. Zo neemt Pauline Weseman deel aan het panelgesprek. Het kunstwerk dat Bob Venus die middag maakt met de deelnemers van De Proeverij is ‘s avonds te zien. 

Meer informatie en aanmelden Proeverij en/of Protestantse Lezing 

of direct aanmelden

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)