Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Raad van Kerken bezoekt Griekenland

De solidariteitsreis van de Raad van Kerken in Nederland door Griekenland is maandag 14 maart gestart met een bezoek aan de kerkelijke hulporganisatie Naomi in Thessaloniki. De delegatie is onder de indruk van wat hier allemaal wordt gedaan, maar ook van de enorme uitzichtloosheid waarin zoveel vluchtelingen nu al jaren verkeren.

Solidariteit daar, aandacht hier

De reis van de Raad, die duurt tot vrijdag 18 maart, heeft twee doelen: In de eerste plaats solidariteit betuigen met Griekse kerken en hulporganisaties. Zij zetten zich in hele moeilijke omstandigheden in voor vluchtelingen in Griekenland. 

In de tweede plaats wil de Raad van Kerken de situatie van vluchtelingen in Griekenland nadrukkelijk onder de aandacht brengen van de miljoenen Nederlandse kerkleden en de politici in Den Haag. De reis zal zeker ook als spiegel kunnen dienen voor Nederland, dat meer voor vluchtelingen kan en moet doen.

Juist op het vasteland is de situatie moeilijk

Op het vasteland van Griekenland is de situatie schrijnend. Veel mensen wachten jarenlang in kampen, honger komt regelmatig voor. Terwijl er veel aandacht is voor de Griekse eilanden, komt wat er op het vasteland gebeurt veel minder in beeld. Reden voor de Raad van Kerken om juist hierheen te gaan. Op het programma voor de komende dagen staat eerst Katerini waar de Grieks Evangelische Kerk een hulpprogramma heeft. Daarna brengt de delegatie in Athene onder andere een bezoek aan Kerk in Actie-partners Apostoli, dat voedselpakketten verspreidt en Synyparxis dat kinderen opvangt.

De Griekse kerken en hulporganisaties zien deze reis, als een bemoedigend signaal in een zware tijd. De steun aan vluchtelingen staat sterk onder druk. Diverse organisaties hebben rapporten gepubliceerd over vluchtelingen die met geweld de grens naar Turkije worden overgezet, in strijd met alle internationale verdragen. Ook heeft Griekenland wetten uitgevaardigd die hulp aan vluchtelingen met boetes en celstraffen bestraft. Journalisten voelen zich steeds minder vrij over de situatie te berichten.

Niet wegkijken

De Raad van Kerken zet zich al jarenlang in voor een humane opvang van vluchtelingen, in Nederland, maar ook in Europa, via deelname aan de Churches’ Commission for Migrants in Europe.

De Protestantse Kerk komt op voor vluchtelingen. In Nederland door te strijden voor een menswaardig bestaan voor ongedocumenteerden en uitgeprocedeerden. Wereldwijd door niet weg te kijken van de problemen aan de Europese grenzen, maar organisaties die bootvluchtelingen opvangen te ondersteunen. En door hulp te geven aan vluchtelingen en ontheemden in Irak en Syrië, maar ook vergeten gebieden als Zuid-Sudan.