Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Rainbow helpt een diaconaal project dicht bij kinderen te brengen

Met een Kids in Actie-pakket komt een diaconaal project voor de hele gemeente - en zeker voor kinderen - tot leven. In dit pakket zitten ideeën om, samen met duif Rainbow, aandacht te vragen voor projecten van Kerk in Actie.

Kids in Actie is het kinderlabel van Kerk in Actie, het diaconale programma van de Protestantse Kerk. En Rainbow is de mascotte, een kleurrijke duif die de wereld over vliegt en terugkomt met verhalen van kinderen dichtbij en ver weg. Zo ontdekken kinderen hier hoe kinderen in andere landen leven. Rainbow bestaat ‘echt’: als een pluche knuffel in een groot en klein formaat.

Speels

In de Oosterlichtkerk in Huizen luisteren de kinderen van de kindernevendienst naar de avonturen van Rainbow. Marijke Dierdorp van de kindernevendienst leest een verhaal uit India voor. Daar ontmoette Rainbow het meisje Sanila dat in een fabriek werkt en daar kleren maakt. Sanila moet heel hard werken, en de baas van de fabriek is ook nog eens vaak boos op haar. “Door de verhalen van Rainbow ontdekken de kinderen dat de omstandigheden in andere landen heel anders kunnen zijn. Het is belangrijk dat ze die verhalen al op jonge leeftijd horen. Met Rainbow kun je dat op een speelse manier doen. De kinderen vinden het ook leuk om naar Rainbow te kijken. Hij is lekker groot en omdat hij zo zacht is, vinden ze het ook leuk om hem aan te raken.” Tijdens het verhaal over Sanila zit Rainbow vlakbij, op een door de kindernevendienst zelfgebouwd nest. Zo is het alsof hij het verhaal écht zelf vertelt.

Kids in Actie is gemaakt voor diaconieën en zwo-commissies om een project van Kerk in Actie voor de hele gemeente tot leven te brengen. Op dit moment is bij vier van de vijf Kerk in Actie-thema’s (Kerk in de minderheid, Op zoek naar veiligheid, Kinderen in de knel, Kerken staan op tegen armoede) een Kids in Actie-pakket beschikbaar met daarin suggesties om, samen met Rainbow, aandacht te vragen voor uw project. In dit pakket zitten werkvormen om Rainbow een plek te geven in kerkdienst en kindernevendienst, gebed- en liturgiesuggesties, en Rainbow-verhalen.


Spectaculair

In Kollum krijgt Rainbow bij elke collecte voor Kerk in Actie een plek in de dienst. Soms heel spectaculair: via een touw dat vanaf de galerij naar beneden is gespannen komt Rainbow over de hoofden van de gemeenteleden aanvliegen. Beneden aangekomen vertelt hij over zijn wereldwijde avonturen. Dominee Ellen Peersmann: “Rainbow helpt ons enorm om een project dichtbij te brengen. Wat er in het buitenland gebeurt is toch vaak ver weg. Kinderen zien het wel op het Jeugdjournaal, maar dan nog. Rainbow laat zien wat er in de wereld gaande is, en hoe wij daarin kunnen delen.”


Tips en ideeën

  • Bij elk thema is een nieuw Rainbow-lied gemaakt. Met dit vrolijke, aanstekelijke lied krijgt u de hele gemeente in beweging! Gebruik het lied als u in de gemeente of kindernevendienst aandacht vraagt voor uw project. Succes verzekerd! Er is ook bladmuziek en een korte jingle beschikbaar.
  • In de workshop Kids in Actie ontdekt u hoe u, samen met Rainbow, een project van Kerk in Actie tot leven kunt laten komen in de kerkdienst, kindernevendienst en buiten de kerk. U gaat ook zelf aan de slag, met als resultaat een vrolijk en concreet actieplan om, samen met de kinderen, uw hele gemeente te betrekken bij een project van Kerk in Actie.
  • Gaat u met Kids in Actie aan de slag? U ontvangt dan een gratis Rainbow (hoogte 80 cm.) Neem contact op met de Kerk in Actie-consulent in je regio.


Lees meer over Kids in Actie

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)