Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Tegengif: Ds. Ad van Nieuwpoort in gesprek met scriba René de Reuver

In een uitzending van Tegengif, een videoserie van de Duinzichtkerk in Den Haag, gaat ds. René de Reuver met ds. Ad van Nieuwpoort in gesprek over zijn rol als scriba, kerk-zijn in coronatijd en uitdagingen voor hedendaagse predikanten. 

René benadrukt in dit interview dat er in de synode en bij het landelijke dienstencentrum steeds meer aandacht komt voor de rol van lokale gemeenten: “We willen meer ‘van onderop’ denken, vanuit de gemeenten zelf. We willen terug naar de basis.”

Hij ziet dat de coronatijd een zware tijd is voor zowel de mens als de kerk, maar dat er tegelijkertijd een nieuwe beweging ontstaat waarbij kerken zich meer naar buiten en naar de mensen richten. “God laat zich niet opsluiten in een kerk. Zijn wij daar waar Hij is en ontdekken we daar iets van Zijn aanwezigheid?”

Ook benadrukt hij dat er vandaag de dag veel wordt gevraagd van predikanten, maar dat een predikant en verschillende mensen die actief zijn in de kerk elkaar goed kunnen aanvullen. “Als ik terugdenk aan mijn tijd als gemeentepredikant in Moerwijk, waren er soms dingen die ik beter kon dan anderen met mijn universitaire scholing. Maar er waren veel mensen werkzaam vanuit de kerk die hele andere dingen weer veel beter konden dan ik. Zo vulden we elkaar aan, dat was ontzettend waardevol.”

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)