Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Texelse kerken vragen aandacht voor kinderen in Griekse vluchtelingenkampen

De gezamenlijke kerken op Texel hebben een brief gestuurd aan het college van burgemeester en wethouders om te pleiten voor opname van minderjarige vluchtelingen uit de overvolle kampen op de Griekse eilanden. Het college heeft hierop positief gereageerd.

“De nood van de kinderen en jongeren in de vluchtelingenkampen in Griekenland vraagt juist nu om een extra inspanning”, schrijven de kerken. “We bieden onze steun aan en willen vanuit onze diaconieën ook praktische en financiële/materiële steun bieden waar en indien nodig. Als gezamenlijke kerken hebben we een breed draagvlak op ons eiland.” De brief is verstuurd namens de Protestantse Waddengemeente, de Protestantse Gemeente in Den Burg, de Protestantse Gemeente Waal, Koog, Den Hoorn, de Rooms-katholieke parochie, Baptistengemeente Texel en het Eilandelijk Diaconaal Werkverband. De brief is eveneens getekend door dominees Wikke Huizing, Anne Kooi, Kees de Jong en David Lodder.

Brief na overleg in kerkenraden

Het initiatief begon met het downloaden van de voorbeeldbrief van de website Kerk in Actie, vertellen de initiatiefnemers. Daarna hebben we het besproken in een gezamenlijk overleg van kerken op het eiland, dat we hadden opgezet in verband met de coronacrisis. Vervolgens hebben de kerkenraden het besproken, en kwam het ook in het Eilandelijk Diaconaal Werkverband. Ook de Rooms-Katholieke parochies gaven aan graag mee te doen. Op 1 mei was de brief gereed en is die daarna verstuurd naar het college van B&W.

Texelse arts hielp op Lesbos

Het bleek dat een Texelse arts die op Lesbos had gewerkt in het kamp Moria zich enorm gesteund voelt door de actie van de kerken. Op onze beurt vinden wij het fijn dat Kerk in Actie ook contacten heeft met partners in Griekenland. Dat geeft verbondenheid.

Met elkaar in gesprek

Omdat de gemeenteleden niet bij elkaar konden komen in corona tijd, hebben we niet gekozen voor een digitale petitie, maar de voorbeeldbrief aangepast en erover geschreven in ons kerkblad. We hebben verschillende reacties gehad, ook wel bezorgde, maar als we uitleggen dat er goede organisaties achter staan, zoals voogdijinstelling NIDOS, snappen de mensen wel dat er niet ineens een hulpeloos kindje voor hun deur zal staan. We hopen dat we spoedig ons groepswerk weer op kunnen pakken om ons met elkaar te bezinnen op actuele thema’s zoals vluchtelingen maar ook de klimaatverandering. Als je weet dat Texel tot voor een aantal decennia een groot tekort aan drinkwater had, besef je dat mensen zich ook hier zorgen maken om hun toekomst.

Blij met positieve reactie college

“We zijn heel blij dat het college zich achter deze oproep heeft geschaard”, vertelt ds. Wikke Huizing. “Andere gemeenten kerkelijke gemeenten zou ik willen aanraden om eerst persoonlijk contact op te nemen met politici voordat je de officiële brief stuurt, en samen te werken als kerken, zodat je laat zien dat je breed draagvlak hebt in de samenleving.”

Verantwoordelijkheid niet afkopen

We hopen dat de Nederlandse regering eindelijk haar verantwoordelijkheid zal nemen en kinderen laat overkomen. Om nu alleen maar hulp te geven aan een voogdij project in Griekenland voelt als afkopen van je Europese solidariteit.

Lees het bericht van 3 mei 2020 in de Texelse Courant.