Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Training Jeugdambtsdrager inspireert Marion voor haar taak als ouderling jeugd&gezin

Ze vroeg zich van tevoren af of een training online wel tot z’n recht komt. Het bleek een pluspunt. Marion van Hoof volgde de training jeugdambtsdrager en heeft nu zicht op wat haar functie in kan houden.

Online training een pluspunt

Marion van Hoof, ouderling jeugd&gezin in de Bethlehemkerk in Helmond, volgde de training jeugdambtsdrager in drie online bijeenkomsten. “Ik vroeg me in eerste instantie af of zo’n training online wel tot zijn recht zou komen, maar het bleek juist een pluspunt. Ik trof mensen uit het hele land die hetzelfde doel hadden als ik: leren hoe we als kersverse jeugdambtsdrager onze functie in kunnen richten. Wat is onze taak, en wat onze verantwoordelijkheid? We waren een gemêleerd gezelschap, en juist dat maakte het zo leuk.”

Welke kwaliteiten heb je?

Het leek best spannend voor zo’n scherm, maar het voelde voor Marion direct veilig. “Er was gelijk een goede sfeer.” Dat eerst ieders persoonlijke kwaliteiten aan bod kwamen, droeg daar vast aan bij. “Het was heel zinvol om te bespreken wie je bent, wat je aan kenmerken hebt, en wat je nodig hebt. Je weet dan ook gelijk wat van elkaar. De kwaliteitenkaart gaan we in Helmond binnenkort gebruiken tijdens een inspiratiedag van de kerkenraad. Veel kerkenraadsleden zijn heel ervaren, maar soms is het goed om weer eens na te gaan met welke kenmerken je in de kerkenraad zit, welke je helpen en welke je belemmeren, en wat je van een ander nodig hebt.”

Eigen uitdaging inbrengen

Inclusief cursusleidster Hanna Oosterlee telde de groep 9 mensen. Bij concrete opdrachten ging de groep in subgroepjes uiteen, in zogenaamde breakouts. “Zo kun je ook online goed overleggen en uitwisselen.” Er was aandacht voor ieders specifieke situatie. “In Helmond zijn we de enige protestantse gemeente in een rooms-katholieke regio. De protestantse gezinnen zijn over de hele stad verdeeld. De kinderen in onze kerk kennen elkaar niet van voetbal of school. Dat is een uitdaging. Zo bracht iedereen een eigen uitdaging in.”  

Onderzoek doen

Marion gaat ook de quickscan die in de training aan bod kwam gebruiken om onder gezinnen en jeugd in haar gemeente onderzoek te doen naar de behoefte aan geloofsopvoeding. “We hebben voor kinderen tot 7 jaar kind-op-schootdiensten. Voor de jeugd vanaf 8 jaar hebben we nog niet het juiste format gevonden. Daar willen we nu iets aan doen. We kunnen wel heel creatief van alles bedenken, maar horen graag van de doelgroep zelf wat de behoefte is.”

Op weg helpen

De training heeft Marion zicht gegeven op wat haar taak als ouderling in kan houden, en handvatten om gericht aan de slag te kunnen. “Het was heel fijn om dat te doen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als het gaat om hoe je de jeugd bij de kerk betrekt. En hoe verschillend we als deelnemers ook waren, en hoe anders onze uitdagingen, we konden elkaar op weg helpen.”

Meer informatie over de Training Jeugdambtsdrager
Voor Jeugdouderlingen, jeugddiakenen | Kosten € 60,- | Wordt iedere maand online gegeven

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)