Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Vast mee met je gemeente in de Veertigdagentijd

De belangstelling voor vasten neemt de laatste jaren toe. Met de vastenkaart van Kerk in Actie kun je met de hele gemeente vasten. De gratis vastenkaart biedt elke week een nieuwe vastentip. Via de tips spaar je mee voor het veertigdagentijdproject van Kerk in Actie in Libanon. Bestel nu vastenkaarten voor al je gemeenteleden!

Verlangen naar het grote feest

“Door te vasten maak je heel lichamelijk ruimte voor God in je leven,” vertelt Mirella Klomp, liturgiewetenschapper aan de Protestantse Theologische Universiteit uit in een eerder artikel over vasten. “Zo kun je je bewust voorbereiden op het feest van de opstanding: het feest van God die zichzelf steeds opnieuw aan ons wil schenken. Vasten schept ruimte voor verlangen naar het grote feest.”

Wekelijkse suggesties

Vasten kan op verschillende manieren. Sommige mensen kiezen voor het tijdelijk afzien van alcohol, vlees en/of snoep. Anderen kiezen er bijvoorbeeld voor tijdelijk geen Netflix te kijken of sociale media te gebruiken. Op de vastenkaart van Kerk in Actie staat elke week een andere vastensuggestie, waaronder ook tips voor dingen die je in de vastentijd juist extra kunt doen, zoals iemand een kaart sturen, een compliment geven, of voor iemand bidden.

Project 'Kansen voor jongeren in achterstandswijk in Beiroet'

In Bourj Hammoud, een overbevolkte en arme wijk in Beiroet, zijn de problemen niet te overzien. Gebrek aan goed onderwijs, werkloosheid, geweld, verslaving en criminaliteit ontneemt jongeren die er wonen elk perspectief op een betere toekomst. Kerk in Actie steunt het werk van jongerencentrum Manara in Beiroet. Kwetsbare tieners uit Bourj Hammoud krijgen er huiswerkbegeleiding, psychosociale hulp en vaktrainingen voor betere kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast kunnen ze elkaar in ontspannen sfeer ontmoeten tijdens een partijtje tafelvoelbal of airhockey. Jongeren omschrijven Manara als hun tweede thuis en willen er het liefst al hun tijd doorbrengen.

Vast mee en ga de uitdaging aan!

Zo doet u mee:

  • Bestel de vastenkaarten voor uw gemeenteleden en deel ze uit
  • Vast met elkaar zes weken lang met de vastentips op de kaart
  • Voor wie wil, biedt Kerk in Actie online dagelijks tips en inspiratie om het vol te houden.
  • Bij elke dag staat een bedrag om met de vastentip te (be)sparen. Iedereen die meedoet houdt op de kaart bij hoeveel tijd/geld er wordt bespaart.
  • Tip: bestel ook de spaardoosjes en deel deze uit, zodat gemeenteleden daar het (uit)gespaarde geld in kunnen doen
  • Vraag uw gemeenteleden het gespaarde bedrag mee te nemen naar de kerk, of over te maken naar Kerk in Actie, voor het project 'Kansen voor jongeren in achterstandswijk in Beiroet’. 
  • Met alle bijdragen kan jongerencentrum Manara in Beiroet jaarlijks 1000 kwetsbare tieners helpen met huiswerkbegeleiding, psychosociale hulp en vaktrainingen voor betere kansen op de arbeidsmarkt. 

Meer weten en vastenkaarten bestellen:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)