Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Verkiezingen Evangelisch-Lutherse Synode 2021

Voor mei 2021 wordt een nieuwe Lutherse Synode gekozen voor 4 jaar. Dit betekent dat het najaar en de winter in het teken zullen staan van de verkiezingen en dat in juni 2020 de eerste voorbereidingen al plaats zullen vinden. In dit artikel wordt kort het tijdpad beschreven zoals dat in de verkiezingsregeling is vastgelegd.

[Tekst gaat verder onder video]

Voor 1 juni 2020 worden kerkenraden op de hoogte gesteld van de komende verkiezingen. 

Tot 1 oktober 2020 kunnen stemgerechtigden bij hun kerkenraad kandidaten, predikanten en niet-predikanten voordragen 

Voor 15 november 2020 kunnen kerkenraden maximaal 2 personen per brandpunt, kern of preekplaats voordragen en kenbaar maken aan de Synodale Commissie 

De Synodale Commissie stelt de kandidatenlijst op en maakt deze openbaar voor 1 januari 2021. De uiteindelijke verkiezingen vinden plaats tussen 2 januari - 2 februari 2021. In mei 2021 zal de synode in nieuwe samenstelling samenkomen en geïnstalleerd worden. De synode streeft, zoals ook vanuit de Lutherse WereldFederatie gestimuleerd wordt, naar een samenstelling van 40% vrouwen - 40% mannen - 20% jongeren.

Jongeren worden met nadruk gevraagd te overwegen zich beschikbaar te stellen voor de synode. Stemgerechtigd en verkiesbaar zijn zij die tenminste 18 jaar zijn op 15 december 2020, belijdend, dooplid, gastlid of belangstellend lid van een zelfstandig lutherse gemeente. Of belijdend of dooplid van een gefedereerde of gefuseerde gemeente met een ‘luthers vinkje’ bij de ledenregistratie van de Protestantse Kerk in Nederland .

Predikanten worden gekozen uit de dienstdoende predikanten.

Verdere informatie over de verkiezingen kunt u opvragen via els@protestantsekerk.nl.

Zie ook:

 

Foto: Interieur windwijzer - Leiden

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)