Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Zes bijbelstudieboeken over Openbaring

Het jaarthema ‘Van U is de toekomst’ is in een aantal gemeenten aanleiding om het bijbelboek Openbaring te bespreken. Deze zes boeken kunnen behulpzaam zijn bij het organiseren van een bijbelstudie bij dit bijbelboek.

Jaarthema en Openbaring

Het jaarthema ‘Van U is de toekomst’ heeft een directe link met het bijbelboek Openbaring, vindt scriba René de Reuver. “Veel mensen maken zich zorgen om de toekomst en vragen zich af of de kerk nog toekomst heeft. De toekomst is niet aan ons, maar is van Hem die is, die was en die komt (Openbaring 1:4). Openbaring geeft ons een inkijkje in Gods toekomst.”

Bijbelstudiekring over Openbaring

In de Vredeskerk in Katwijk organiseerde ds. Jaap van der Windt een bijbelstudiekring over het bijbelboek Openbaring. De belangstelling is zo groot dat de kring meerdere keren aangeboden wordt. Als introductie op het boek Openbaring gebruikt Van der Windt het boek ‘De boodschap van Openbaring’ van Michael Wilcock. Daarnaast maakt hij zelf materiaal op basis van de vragen van de deelnemers en het bestuderen van commentaren.

Bijbelstudieboeken over Openbaring

Ook een bijbelstudie over Openbaring organiseren? Dan zijn deze boeken wellicht behulpzaam:

 1. Leeuw en lam, bijbelstudies over Openbaring door ds. Pieter Lalleman. In zijn bijbelstudies komen vragen aan de orde als: 'Hoe was de situatie van de eerste lezers?', 'Welke verbindingen zijn er tussen de teksten in Openbaring en het Oude Testament?' en 'Wat is de relevantie ervan voor ons?'
  Kringserie IZB | Uitgeverij Ark Media | €9,99
 2. Mensenzoon tussen de kandelaren. Bijbelstudies uit het gehele boek Openbaring door ds. A.W.J. Theunisse. In deze 13 bijbelstudies neemt ds. A.W.J. Theunisse je mee in een samenhangende lezing van de gehele Openbaring. Vanuit de context van de eerste hoorders in Klein-Azië worden lijnen van dit profetische geschrift naar onze tijd getrokken, tot aan de verwachting van het nieuwe Jeruzalem. Zo worden lezers geoefend zelf dit bijzondere boek te lezen en toe te passen. Door gespreksvragen en liedsuggesties goed bruikbaar voor kringen in de gemeente.
  Artios reeks | Uitgeverij Groen | € 14,99
 3. Openbaring. Brief aan de kerk door ds. Gerrit van Meijeren. Dit bijbelstudieboekje geeft ruim aandacht aan de context van het bijbelboek Openbaring. Het werd geschreven als rondzendbrief aan zeven gemeenten in Asia, een Romeinse provincie in het huidige Turkije. De auteur trekt ook lijnen naar het hier en nu. Wat heeft dit fascinerende bijbelboek, dat zo diep in onze cultuur heeft doorgewerkt, ons te zeggen?
  Uitgeverij KokBoekencentrum | € 11,99 
 4. Openbaring. Uitzicht op het Rijk van God door Age Romkes. Geheel volgens de unieke bijbelstudiemethode van de serie Luisterend Leven bespreekt de auteur een tiental kernen in het bijbelboek Openbaring. Iedere bijbelstudie begint met drie korte studies voor persoonlijke overdenking en eindigt met een groepsbijbelstudie.
  Uitgeverij KokBoekencentrum | € 13,99
 5. Openbaring voor iedereen. Met bijbelstudiegids door Tom Wright. Wright wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse theologen. Naast veel wetenschappelijke boeken en artikelen schreef hij ook de in Engeland erg populaire ‘For Everyone’ reeks, een commentaar op het Nieuwe Testament. In dit deel bespreekt hij het bijbelboek Openbaring. Er is een bijbelstudiegids aan de Nederlandse vertaling toegevoegd.
  Uitgeverij van Wijnen | € 17,95
 6. Contextuele bijbelstudies over Openbaring. Contextueel bijbellezen is een manier van lezen die allereerst stilstaat bij onszelf en daarna de Bijbel opent om de realiteit te toetsen aan een bijbelverhaal. Welk nieuw licht werpt het verhaal op onze vragen? Waar zet het ons toe aan? In de ideeënbank van de Protestantse Kerk staan diverse contextuele bijbelstudies, waaronder twee over Openbaring.

Podcast over Openbaring

Vanaf 25 november verschijnt wekelijks een nieuwe aflevering van de Petrus-podcastserie 'Visioenen voor vandaag'. Wat heeft Openbaring ons vandaag de dag te zeggen over grote onderwerpen als 'het oordeel', de toekomst van de aarde en de toekomst van de kerk? Presentator Laurens van Lavieren gaat hierover in gesprek met o.a. predikant Marco Visser, theoloog Nynke Dijkstra en emeritus predikant Sam Janse. De podcast is individueel te beluisteren, maar leent zich ook voor gezamenlijke nabespreking.

Het bijbelboek Openbaring staat ook centraal in de adventskalender: