Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Training

Presentatievaardigheden voorgangers

Pijl naar links Alle trainingen

Waarom deze training?

Door deze training te volgen kunt u als predikant meer zichtbaar worden binnen de gemeente. U leert tijdens de training meer over verbale en non-verbale communicatie en hoe dit invloed kan hebben op de spreekstijl die u als predikant hebt ontwikkeld. Ook onderzoekt u wat uw persoonlijke angsten en overtuigingen zijn (die immers onderdeel uitmaken van de manier waarop u uzelf als predikant presenteert).

Het doel van deze training is om het hoofd, het hart en het lichaam te laten samenkomen tijdens het spreken, zodat u uw verhaal congruent kunt overdragen. Gezamenlijk ontdekt u wat de gemeente van u nodig heeft tijdens het geven van een preek.

Na deze training:

  • Ervaart u meer contact met de gemeente tijdens het spreken;
  • Bent u zich bewust van uw non-verbale communicatie en hoe deze bijdraagt aan uw spreken.
  • Bent u meer ‘aanwezig’ tijdens het spreken.
  • Kunt u uw energie afstemmen op de inhoud en de situatie waarin u spreekt.
  • Leert u een methode om zonder papier te kunnen spreken.
  • Experimenteert u met verschillende vertelstructuren.

Over de trainers

Gooitsen en Hester hebben allebei een achtergrond in het theater. De kennis en ervaring die zij hier hebben opgedaan nemen ze mee in de training. De veilige leeromgeving biedt ruimte voor eerlijke en opbouwende feedback. De oefeningen zijn praktisch en fysiek zodat het effect direct ervaren kan worden in plaats van erover te praten.
Een noodzakelijke APK voor predikanten waarbij de eigenheid van de spreker en het plezier in het spreken centraal staan.

Wat zeggen andere deelnemers?

1. "Op een speelse manier en in een ontspannen sfeer heb ik in deze training geleerd mijn grenzen te verleggen. Tijdens de preek durf ik het contact met de gemeente te zoeken.
Vanavond verzorg ik de avondwijding in een verzorgingshuis. Ik ga de preek uit mijn hoofd doen. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou durven!"

2. "De cursus Presentatie voor voorgangers heeft mij veel aangereikt. Zaken die doorgaans niet veel of onvoldoende aandacht krijgen komen voorbij: je houding, je ademhaling, stemgebruik, zinvolle gebaren, contact zoeken met de luisteraars. Het heeft mij geholpen om naast de geestelijke voorbereiding van de preek ook te letten op hoe je er staat en hoe je presenteert. Een zinvolle cursus met goede werkvormen en nuttige theorie; een aanrader!"

3. "Mij raakte het accent op de bewustwording van je lichaam. 'Hoe voel ik mij, hoe kijk ik mijn 'publiek aan?' Het gaat in deze cursus niet om het aanleren van trucjes of kunstjes, maar om het aanboren en openleggen van vaak verborgen mogelijkheden. En dat alles vindt plaats in een veilige setting onder deskundige en inspirerende leiding van Hester Hogendoorn, waarbij je als collega's - predikanten en kerkelijk werkers- zoveel plezier hebt met elkaar en ook van elkaar kan leren."

4. "Wat een cadeau om zoveel en zulke duidelijke spiegels te ontvangen tijdens deze training! In de spiegel kijken kan soms eng zijn, maar in deze training werd veiligheid geboden zodat springen in het diepe niet eng voelde. Door de praktische oefeningen weet ik nu vele malen beter waar verbeterpunten liggen." 

Tarieven trainingen en opleidingen voor professionals

De tarieven voor trainingen en opleidingen voor professionals hebben elk een eigen tarief. Deze is te vinden bij de betreffende training of opleiding.

Annuleringsvoorwaarden 

Mocht u na inschrijving de training moeten annuleren dan is dat mogelijk. Hier leest u de voorwaarden. 
Aan u wordt in rekening gebracht: 
 
Tot 1 maand voor aanvang 25% van de cursuskosten
1 maand voor aanvang of minder 40% van de cursuskosten
14 dagen voor aanvang of minder 50% van de cursuskosten
7 dagen voor aanvang of minder 80% van de cursuskosten

Bij ziekte wordt de mogelijkheid geboden om de training op een later moment in te halen. 
Er worden geen annuleringskosten in rekening gebracht als de deelnemer zich aantoonbaar door iemand anders laat vervangen.
 

Docenten

Gooitsen Eenling Gooitsen Eenling
U kunt zich op dit moment niet inschrijven voor deze training. Zodra er data gepland zijn leest u dat hier. U kunt uw belangstelling wel vast kenbaar maken via academie@protestantsekerk.nl

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, 030-8801880 of een email sturen aan info@protestantsekerk.nl.

Bekijk ook

Gerelateerde trainingen