Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Training

Zorg voor de ziel

Pijl naar links Alle trainingen

Inhoud en opzet

Een jaargang 'Zorg voor jouw ziel'

In het pastoraat en geestelijke verzorging ben je intensief betrokken bij de levens- en geloofsweg van anderen. Dat vraagt om een innerlijke ruimte. Maar die kan zomaar vol lopen (zeker na een lange coronatijd) met wat je afleidt van de kern, en het contact met de ‘bron’. Tijdens deze jaargang gaan we samen met anderen een jaar lang op weg om de eigen spiritualiteit te verdiepen en zicht te krijgen op je eigen geestelijke weg.

Zorgen voor de ziel: dat betekent ruimte maken, stil worden en opnieuw leren luisteren. Het vraagt tijd en doorgaande bezinning, daarom komen we in 6 tweedaagse bijeenkomsten verspreid over 2022 bijeen. Je zult merken dat die gezamenlijke tocht je dichter bij jezelf brengt. Je gaat leren luisteren naar wat de Geest tot je zegt, je ‘inner teacher’ zoals Parker Palmer die noemt.

We gaan in gesprek met de traditie, met het Woord en met gidsen op de geestelijke weg uit heden en verleden én met elkaar. We leren enkele mystici wat meer kennen, diverse inleiders zijn daarbij onze gids. De ziel heeft ook een uiterst lichamelijke kant, en daarom oefenen we ons ook in de Emmauswandeling, bibliodrama, bibliodans en ‘zingen vanuit de ziel’. Het gesprek met elkaar is ook een belangrijke dimensie in deze jaargang – hier worden reisgenoten gidsen.  

Doel

De jaargang ‘zorg voor de ziel’ geeft inzicht in een aantal thema’s van de geestelijke weg en verheldert hoe deze thema’s in het eigen leven een rol spelen. De jaargang versterkt het leren herkennen van de geestelijke en mystagogische dimensie in het eigen leven en dat van anderen en het spreken daarover. De jaargang wil vooral een uitnodiging zijn om zelf deze weg met aandacht te gaan.

Docenten

Bert de Wit, predikant en geestelijk begeleider Bert de Wit, predikant en geestelijk begeleider
Inge de Jong, predikant en geestelijk begeleider Inge de Jong, predikant en geestelijk begeleider
Seintje Bos, vrijgevestigd pastor en geestelijk begeleider Seintje Bos, vrijgevestigd pastor en geestelijk begeleider

Praktische informatie

Locatie
Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk

Data
21-23 maart
19-21 april
16-18 mei
5-7 september
3-5 oktober
7-9 november
We beginnen rond 14.00 uur en eindigen op de laatste dag na het ontbijt.

Kosten
De jaargang kost € 1250,-, inclusief verblijf en maaltijden in het klooster.

De jaargang 'Zorg voor de Ziel' valt onder het aangestuurde deel van de Permanente Educatie. Het is mogelijk om hiermee de 5 jaarlijkse persoonlijke coaching, supervisie of geestelijke begeleiding in te vullen, en dat betekent dat er een vergoeding is van 600 euro.

Nog vragen?  Mail met Inge de Jong: gjdejongb@planet.nl

Op dit moment is de jaargang vol, maar wellicht komt er nog ruimte. U kunt zich op de reservelijst laten plaatsen bij Inge de Jong.

Ik wil graag op de reservelijst

Vanaf 2023 wordt de Jaargang Zorg voor de Ziel aangeboden vanuit de Protestantse Theologische Universiteit. Op 13 maart 2023 start een nieuwe jaargang. Voor meer informatie en aanmelding zie onderstaande link:
Informatie en aanmelding 2023


Annuleringsregeling

Aan u wordt in rekening gebracht: 

Tot 1 maand voor aanvang 25% van de cursuskosten
1 maand voor aanvang of minder 40% van de cursuskosten
14 dagen voor aanvang of minder 50% van de cursuskosten
7 dagen voor aanvang of minder 80% van de cursuskosten

Er worden geen annuleringskosten in rekening gebracht als de deelnemer zich aantoonbaar door iemand anders laat vervangen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, 030-8801880 of een email sturen aan info@protestantsekerk.nl.

Bekijk ook

Gerelateerde trainingen