Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

‘Deze kinderen willen ook graag nieuwe kleding’

Een op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Dit betekent dat ze zonder ontbijt naar school gaan, in de winter met zomerkleding rondlopen, of vaker ziek zijn. Velen van hen hebben niet veel kleding om aan te trekken. De diaconie van de protestantse gemeente Wijchen besloot hen op hun best aan te kleden.

Caroline Visser is al jaren diaken in de protestantse gemeente Wijchen en weet van de hoed en de rand. Ook van de rafelrand van de Wijchense samenleving. Ze weet wie er onder de armoedegrens leven en wie nieuwkomers zijn en anders komt ze daar wel achter. De diaconie is namelijk initiatiefnemer van de Wijchense voedselbank en van de kringloopwinkel. Ook wordt er nauw samengewerkt met de plaatselijke Vincentiusvereniging, een organisatie die ooit in de katholieke kerk is ontstaan en die armoede wil bestrijden. 

Nieuwe kleding

“Bij de kledingbank kunnen ‘arme mensen’, ik zet het maar tussen aanhalingstekens, twee keer per jaar een setje kleding halen”, vertelt Caroline. “En dat is altijd tweedehands kleding. Niet leuk voor kinderen die zo graag ook eens wat nieuws willen hebben. Elk jaar doen we als diaconie een speciale actie voor kinderen. Toen we op de Landelijke Diaconale Dag van Kerk in Actie hoorden van de organisatie Clothing4U, wisten we meteen: daar willen we wat mee.”

Clothing4U zamelt nieuwe, onverkochte kleding in van bedrijven en webwinkels en stelt dat in pakketten beschikbaar voor mensen die dat goed kunnen gebruiken. Caroline: “Om aan de eisen van de AVG (algemene verordening persoonsgegevens) te voldoen, hebben we toestemmingsformulieren in de pakketten van de voedselbank gedaan. Daarmee konden ouders hun kinderen aanmelden voor onze kledingactie. Ze moesten de maten opgeven van hun kinderen en hun voorkeur voor kledingstijl. We kregen in totaal 120 formulieren terug. Clothing4U had nog nooit zo’n grote order gehad. Zo’n pakket kost de diaconie 25 euro maar er zit wel voor 350 euro aan nieuwe kleding in. We konden de kinderen zo ‘op hun best’ aankleden.”

120 grote dozen

En zo arriveerden er 120 grote dozen bij een van de kerkgebouwen die de protestantse gemeenschap van Wijchen beheert. Behalve kleding zaten er ook schoenen in, een jas en wat speelgoed. Allemaal spiksplinternieuw. De kledingpakketten werden in de kerk uitgedeeld, waardoor de kinderen en hun ouders ook meteen kennismaakten met wat kerk-zijn nu eigenlijk is. Caroline: “We konden zo laten zien dat kerk-zijn om meer gaat dan je relatie met God en de diensten op zondag. Het gaat er ook om dat je er voor je medemens bent, alle dagen van de week.”

Iets betekenen

“Het was geweldig om te zien hoe blij die kinderen waren met hun nieuwe kleren, maar daar doen we het niet voor. We willen gewoon graag iets betekenen voor mensen die het minder hebben. De mensen die in de bijstand zitten of in de schuldhulpverlening hebben het echt moeilijk en ook nieuwkomers hebben het de eerste jaren gewoon zwaar,” aldus Caroline.

“In onze kerk zitten vooral mensen die het financieel goed hebben, bij ons zit de armoede niet. We hebben er echt moeite voor moeten doen om de juiste gezinnen te bereiken met onze actie. En dat is gelukt, met een geweldig resultaat. De organisatie was veel werk, maar ik ben met pensioen, dus ik heb tijd. De armoedeproblematiek zit altijd in mijn achterhoofd, ik ben er altijd veel mee bezig. Ik heb een groot gezin gehad, met pleegkinderen, en ik hou van aanpakken. Ik hoop dat ik dit nog lang mag doen!”

Wat de kerk kan doen

Wilt u als kerk aan de slag voor kinderen die opgroeien in armoede? Kerk in Actie wil diaconieën ondersteunen in hun werk met en onder kinderen uit gezinnen met een krappe beurs. Door het geven van advies, door diakenen met elkaar in contact te brengen zodat zij van elkaar kunnen leren en door het beschikbaar hebben van veel informatie. 

Kerk in Actie organiseert in 2020 opnieuw de Actie Vakantietas. Voor kinderen die opgroeien in armoede zit een vakantie in de zomer er vaak niet in. Met deze actie kunnen kerken deze kwetsbare kinderen verrassen met een tas vol verrassingen voor de zomervakantie. In 2019 hebben 165 kerken meegedaan en kregen bijna 10.000 kinderen een rugzakje vol leuke spullen! Meer informatie over meedoen en het bestellen van de tasjes vindt u op kerkinactie.nl/vakantietas

Kinderen in armoede hebben op allerlei gebieden hulp nodig. Kerk in Actie heeft allerlei inspirerende initiatieven verzameld die protestantse gemeenten in Nederland organiseren voor kinderen en armoede, aangevuld met tips en mogelijkheden om kinderen met hun gezin een leuke vakantie te bezorgen. 

kerkinactie.nl/kinderenenarmoede

Foto: Niek Stam

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)