Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Diep geraakt door de PaasChallenge

Even terug naar het jaar 30 na Christus. Het laatste avondmaal, de loodzware gang naar Golgotha, de opstanding. Tijdens de PaasChallenge leven jongeren zich helemaal in. Het wordt een uitdagende nacht – en niemand blijkt te zijn wie je denkt.

Voormalig jeugdwerker Peter van der Beek (31) van de Protestantse Gemeente Noordwijk deed in 2019 mee met de jongeren uit zijn gemeente: “Je beleeft samen de laatste dagen van Jezus op locaties die staan voor het avondmaal, Getsemane, het paleis, Golgotha en de opstanding. Jongeren delen in de laatste maaltijd en ontdekken de impact van verraad. Ze ervaren hoe er wordt geoordeeld en ze proeven hoe het is als alles verloren lijkt.”

Loslaten

De PaasChallenge is een spel voor jeugdgroepen in de nacht voor Pasen. Peter: “Het voorbereiden als team kost veel tijfd, maar het is de moeite waard, zeker als je ziet wat er gebeurt in de jongerengroep. Ze leren elkaar vertrouwen, ze maken ruzie en ze geven zichzelf bloot.”

Een van de jonge leiders die mee voorbereidde en meespeelde, was Lisanne Barnhoorn (21): “Het is redelijk bizar om midden in de nacht achternagezeten te worden door een Romein.” Peter: “De jongeren leerden onder andere loslaten. Voor de een is dat veel moeilijker dan voor de ander. Ze bemoedigden elkaar en je zag dat ze het verhaal echt beleefden.”

Gesnurk

Naast diepgang is er ook ruimte voor hilarische momenten. “Halverwege de nacht speelden we een spel waarbij de jongeren niet mochten praten”, herinnert Peter zich. “Ik moest streng handhaven om strafpunten te verzamelen, en dat wekte al argwaan. Maar terwijl de jongeren hun best deden stil te zijn, hoorden we opeens een luidruchtige snurk. Tja, toen bleek dat onze predikant even was gaan liggen op een van de kerkbanken en in slaap was gevallen.”

Opkomende zon

De helft van de jongerengroep uit Noordwijk bestaat uit niet-kerkelijke jongeren. Het was een verrassing voor Peter dat alle jongeren enthousiast meededen en zich inleefden in het verhaal. “Wat ik zag gebeuren, heb ik de afgelopen tien jaar als jongerenwerker nooit eerder gezien. Tijdens het schrijven van de brief ‘op Golgotha’ aan Jezus kwamen er heel mooie verhalen los. Het kwam echt bij ze binnen dat er Iemand is waar ze altijd terechtkunt met hun verhaal, die er voor je wil zijn.” Lisanne: “Het mooiste moment was dat we daar zaten op een top van een duin, kijkend naar de zon die opkwam. We hadden zojuist een brief geschreven aan Jezus. Het was zo’n bijzondere sfeer, ik heb enorm gehuild.”

Lees meer over de PaasChallenge 2022

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)