Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Door intervisiegroep ‘monastieke waarden’ werken aan bezieling

Hoe blijven predikanten, kerkelijk werkers en geestelijk verzorgers zelf bezield? Het deelnemen aan een intervisiegroep over monastieke waarden kan helpen. “De weg naar binnen gaan en vervolgens de weg naar buiten weer zoeken; ik ben er een ander mens van geworden.”

“Omdat je er wilt er zijn voor mensen in je gemeente is het nodig om ook zelf geïnspireerd te blijven.” Deze ervaring van een predikant, die bij andere deelnemers aan een intervisiegroep veel herkenning opriep, is volgens coach en begeleider Joyce Lakwijk een van de redenen waarom predikanten baat kunnen hebben bij deze vorm van begeleiding. Een paar jaar geleden heeft ze begeleide intervisie ‘Monastieke waarden in leven en werk’ opgezet. Hierin komen met behulp van lectio divina persoonlijke ervaringen in een ander licht te staan. Doel is om te ervaren hoe je dichter bij een wezenlijk verlangen en roeping komt, en hoe je de focus houdt op wat echt belangrijk is. Joyce Lakwijk: “Het beroep van predikant kan eenzaam zijn. In deze groep vinden deelnemers elkaar op de innerlijke weg. Ik hoor van sommigen dat het een baken in hun bestaan is.”

Persoonlijke ervaringen centraal

De intervisiegroepen ‘Monastieke waarden in leven en werk’ zijn ontstaan na de dag over monastiek in de gemeente in het najaar van 2016, waar Lakwijk als deelnemer aanwezig was, benieuwd naar wat de Protestantse Kerk doet met activiteiten geïnspireerd door het kloosterleven. Zelf was ze na een burn-out jarenlang kind aan huis in een klooster. “Ik was op zoek naar mijn religieuze aard, en volgde in het klooster de maandelijks lectio divina-dag ‘Bijbelwoorden ervaren’ onder begeleiding van een Cisterciënzer abt. Het is een meditatieve manier van bijbellezen waarbij je de weg naar binnen gaat, luisterend naar wat je raakt, en vervolgens de weg weer naar buiten zoekt. Ik ben er een ander mens van geworden, en had het verlangen zelf ook groepen te gaan begeleiden met behulp van lectio divina, in combinatie met lichaamsgerichte bewustzijnsoefeningen, meditatie en expressie.” 

Dat is ze gaan doen, in diverse kloosters. En na het bijwonen van de dag over monastiek in de gemeente ontwikkelde ze een intervisieaanbod voor predikanten, kerkelijk werkers en geestelijk verzorgers. “Ik merkte dat het verlangen om te leven en werken vanuit je essentie heel gemakkelijk in de knoop komt met de hectiek van alledag.” Sindsdien begeleidt Lakwijk een aantal intervisiegroepen.

Veilige bedding

Deelnemers aan zo’n groep komen vier keer per jaar bij elkaar. Lakwijk: “In de groep ervaren ze een intensere aandacht als ze een tekst lezen. Bij het voorbereiden van de preek bijvoorbeeld kiezen predikanten onder tijdsdruk vaak voor een verklarende aanpak van een bijbeltekst, terwijl er een verlangen is het hart meer te laten spreken. In de groep gaat het juist niet over kennis van de Bijbel maar over je laten raken door een tekst. Dat vraagt tijd, stil worden en het ontwikkelen van een luisterende houding. Ik geef daar graag een veilige bedding voor.”

Het begeleiden van deze intervisievorm is voor Joyce Lakwijk een van haar meest vervullende werkzaamheden. “Mijn kennis van en ervaring met het meditatief en creatief begeleiden van groepen komt hier samen met mijn contemplatieve spiritualiteit. Daar geniet ik erg van.

Aanmelden?

Joyce Lakwijk

Belangstellenden voor intervisie ‘Monastieke waarden in leven en werk’ kunnen contact opnemen met Joyce Lakwijk, info@joycelakwijk.nl of 06-12219897. Er is een brochure beschikbaar. Deelnemen aan de intervisiegroep telt mee voor de Permanente Educatie.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)