Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Ds. René de Reuver: ‘vrijheid is kwetsbaar’

Het is het tweede jaar op rij dat we op 4 en 5 mei herdenken en vieren in beperkte vrijheid. Hoe meer onze vrijheid ingeperkt wordt, hoe meer je ernaar verlangt en beseft hoe kwetsbaar vrijheid is. In deze Protestants Perspectief denkt de scriba na over kwetsbare vrijheid.

Als samenleving worstelen we met de vrijheid van elk individu. Betekent vrijheid dat ik alles mag zeggen wat ik zeggen wil. Maar deze vrijheid niet op gespannen voet met de vrijheid van anderen? Mag de vrijheid van de wel ten koste van de ander gaan? Is de graadmeter van mijn vrijheid niet de vrijheid van de ander, zeker van de kwetsbare ander? 

Aan de hand van het oorlogsverhaal van Leendert Overduin en het evangelie van Johannes spreekt scriba over vrijheid als een complexe en kwetsbare zaak. Ds. De Reuver sluit af met Psalm 124. Midden in de tragedie van de ballingschap zong Israël dit prachtig lied over deze kwetsbare vrijheid.

Psalm 124, coupletten 1 en 4

Laat Israël nu zeggen blij van geest:
Indien de Heer niet bij ons was geweest,
toen vijandschap rondom was opgestaan,
indien de Heer niet bij ons was geweest,
Hij, onze hulp, wij waren lang vergaan.

Die onze boeien slaakt, het is de Heer.
Die voor de vrijheid waakt, het is de Heer.
Door zijn verlossing zijn wij vrijgemaakt.
Ons heil is in de naam van God de Heer,
die God, die aarde en hemel heeft gemaakt.

Dit is een video van de scriba in de serie Protestants Perspectief. In deze serie reflecteren scriba en preses op actualiteiten in kerk en samenleving.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)