Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Methode #Durfte verbindt jong en oud in de kerk op basis van gedeelde passie

Samen zingen, koken of sporten: dat vormt het startpunt van de nieuwe methode #Durfte. Jongeren en volwassenen vormen samen een groep op basis van een gedeelde passie of een gedeeld talent. “Bijna alle gemeenten kunnen hiermee uit de voeten, ook als er minder jongeren in de gemeente zijn.”

Het idee voor #Durfte ontstond in Zwolle, vertelt Nelleke Quist die vanuit Jong Protestant bij het initiatief betrokken is. “Veel gemeenten zijn op zoek naar manieren om meer verbinding te krijgen tussen jong en oud. Daarnaast is het niet altijd makkelijk om jongeren naar club of catechese te krijgen.

Een gemeente in Zwolle kwam daarom op het idee om jongeren én volwassenen bij elkaar te brengen rond dingen die ze allebei leuk vinden.” Het bleek een groot succes. “Samen iets doen is een laagdrempelige manier om elkaar beter te leren kennen. Inmiddels zijn er in Zwolle allerlei verschillende groepen, zoals #DurfteKoken, #DurfteFotograferen, #DurfteMusiceren en #DurfteSporten. Als Jong Protestant zijn we op dat succes ingehaakt en helpen we andere gemeenten om ook met dit idee aan de slag te gaan.”

De diepte in

Hoewel het startpunt van #Durfte een gezamenlijke passie is, bestaat het concept uit meer dan samen iets doen. “Met je groep start je steeds met een korte bijbelstudie, vaak gekoppeld aan het thema waar je mee bezig bent. Zo ga je samen de diepte in.

In Dronten is er bijvoorbeeld een groep die onder de naam #Durfteboeren een moestuin is begonnen. Aan het begin van elke bijeenkomst gaan de deelnemers samen in gesprek over een thema als ‘zorg voor de schepping’. Daar staan genoeg teksten over in de Bijbel, net als over zaaien en groeien.” Bovendien bedenkt elke groep een concreet doel.

“Het idee is dat je je talenten niet alleen ontwikkelt, maar ook inzet voor een ander. De #Durfteboeren-groep heeft in november een dankdagmaaltijd voor de hele gemeente bereid. En er is een 16+-groep die onder de naam #Durfteorganiseren een jongerenweekend heeft georganiseerd voor jongeren die nauwelijks meer in de kerk kwamen. Gelijk heel missionair!”

Begin klein

Inmiddels zijn op verschillende plekken in het land gemeenten gestart met #Durfte. Nelleke Quist en haar team zijn nauw bij deze gemeenten betrokken. “We zien dat als het eenmaal loopt, het bijna vanzelf gaat. Er komt dan veel enthousiasme los. De start kan soms lastiger zijn. Gemeenten willen wel eens te groot beginnen, te veel groepen in één keer opstarten.” Haar advies is dan ook: begin klein. “Zoek eerst maar eens twee volwassenen die ergens een passie voor hebben, en inventariseer of er jongeren zijn die die passie delen. Als de gemeente vervolgens ziet wat er in die groep gebeurt, leidt dat vanzelf tot inspiratie voor nieuwe groepen.” 

Gemeenten die aan de slag willen met #Durfte, kunnen startbegeleiding krijgen. Quist: “Er is een startpakket met informatie, er zijn online tips en filmpjes, en er is een opzet voor bijbelstudies. Daarnaast komt aan het begin en aan het eind van het jaar iemand uit ons team langs die mee kan denken en advies kan geven. En we zijn sowieso altijd telefonisch bereikbaar.”

Gelijkwaardig

Een van de aspecten die #Durfte zo interessant maakt, is dat de methode ook geschikt is voor gemeenten met weinig jongeren, aldus Quist. “Omdat passie het uitgangspunt is, en niet leeftijd, kunnen veel gemeenten met #Durfte uit de voeten. Een groep hoeft bovendien niet al te groot te zijn: twee volwassenen en twee jongeren vormen al een volwaardige groep.” Dat komt ook omdat volwassen en jongeren op een gelijkwaardige manier met elkaar omgaan. “Aanvankelijk zijn het de volwassenen die de jongeren coachen. Maar stap voor stap ontwikkelen de jongeren zich en kunnen steeds meer zelf doen.” Benoem dat, adviseert Quist. “Je kunt niet te vaak benadrukken: ‘Wat leuk en goed dat jullie dit hebben gedaan.’ Jongeren vinden het enorm fijn om te weten dat ze gezien worden.”

Lees meer over #Durfte op
www.jongprotestant.nl/durfte.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)