Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Kerk heeft volop kansen om aan te sluiten bij jongere generatie

Er liggen volop kansen voor de kerk om vormen te vinden die aansluiten bij de jongere generatie, is de overtuiging van ds. Niels Gillebaard. “Jonge mensen zijn vol van een verlangen waar ze enthousiast door worden en inspiratie van krijgen. Dat probeer ik aan te boren.”

Niels Gillebaard is met zijn 36 jaar zo’n millennial, opgegroeid in de 21e eeuw. Hij is online-predikant bij MijnKerk.nl, het digitale platform van de Protestantse Kerk, vol podcasts, blogs en vlogs gericht op dertigers en veertigers. Daarnaast is hij gemeentepredikant in Heerhugowaard, met een speciale opdracht voor de jongere generaties.

Wanneer is iemand een millennial?

“Als je tussen de 20 en 40 jaar bent. Je behoort tot de eerste generatie die opgroeide met internet en smartphones. In het algemeen heb je het goed voor elkaar. Je bent gewend aan beeldvorming, via sociale media. Tot voor half maart dit jaar reisde je moeiteloos en betaalbaar de hele wereld rond. Je bent gewend aan een veelkleurig en dynamisch leven. Je bezoekt concerten en meerdaagse festivals, met hippe koffiespots en foodtrucks. Veel beleven en dat laten zien op social media is karakteristiek voor de millennial-generatie.”

Klinkt spannend. Hoe verhoudt zich dat met het kerkelijk leven?

“De wereld van millennials en het leven in de kerk kunnen als compleet anders worden ervaren, maar vergis je niet. De christelijke traditie is een enorm rijke, veelkleurige traditie. Het is van alle tijden dat de kerk zich moet leren verhouden tot de omringende cultuur. Ik zie het als een kracht van het christendom dat dat altijd gelukt is. De kerk heeft volop kansen om vormen te vinden die aansluiten bij de jongere generatie. 

In mijn werk in Heerhugowaard begin ik bij het individu. Ieder mens koestert hoop, een verlangen waar je enthousiast door wordt en inspiratie van krijgt. Jonge mensen zijn daar vol van. Dat probeer ik aan te boren.”

Waar leidt dat toe?

“Ik organiseer hier een groep mensen van mijn leeftijd en vroeg hen: ‘Waar word jij enthousiast van?’ Iemand antwoordde: ‘Van Down to Earth, een Netflix-serie over duurzaamheid van acteur en zanger Zac Efron. Samen keken we de serie. Dat bracht ons op een prachtig gesprek over hoe wij de klimaatcrisis ervaren en wat je zelf kunt doen. Heel bevlogen. Dat bracht ons bij Genesis. God schept de aarde en ziet dat het goed is, maar het gaat al snel mis. Wij starten bij de eigen ervaring en ontdekken wat de christelijke traditie daarbij te vertellen heeft. Geen algemeen aanbod dus en maar hopen dat ze komen. Iemand wilde naar de gemeenschap van Taizé in Frankrijk. Een week lang werden we ondergedompeld in de ervaring van een oecumenisch klooster met gesprekken, vieringen en ontmoetingen. Taizé is een soort festival avant la lettre: tentjes, muziek, beleving, andere mensen leren kennen.”

En een stilte van acht minuten in de viering.

“Precies, dat is een andere kant van deze generatie. Jongeren ervaren een enorme druk om het in de wereld te maken en dat te laten zien op hun Insta-account. Je swipet, ziet hoe goed anderen het doen: in de zon, lachend, met andere vrolijke mensen. Een perfect leven. Daar moet jij aan voldoen. Ook met een drukke baan, een zware hypotheek, kinderen, zorg voor ouders.

Te midden van al deze hooggespannen verwachtingen is er de christelijke boodschap dat Gods genade genoeg is. God is er altijd en jij bent goed zoals je bent. Het hoeft allemaal niet zo flitsend en meeslepend. Je realiseert jezelf ook in de stilte, zoals Jezus de stilte zocht. Zoals de profeet Elia God ontmoette in het ruisen van de wind, ‘een stem van een zachte stilte’. Zo zijn kerken voor jongeren een veilige, vrije plaats waar zij tot rust kunnen komen. Waar ze elkaar kunnen ontmoeten in een nieuw netwerk. De kerk biedt gemeenschap, tafelgemeenschap, in een samenleving die individualiseert en waar eenzaamheid onder jongere mensen groeit.”

In een wereld waarin je gelukkig moet zijn, weet de kerk dat het leven deuken en butsen kent.

“Het lijden hoort bij het leven, je neemt het op je. Jezus is de mens die wij volgen, de Heer. Hij nam het kruis op zich. In het op je nemen van het lijden zit de verlossing, de genade. De christelijke boodschap is krachtig. Het accepteert het bestaan volledig, ook de donkere kanten ervan. Tegelijk roept het iedereen individueel op om het hele bestaan op je te nemen en met elkaar de weg te gaan, vrijwillig. Het kan een verademing zijn om te ervaren dat lijden, tegenslag en verdriet er mogen zijn in de gemeenschap. De Bijbel is een boek van imperfecte mensen. Juist met die mensen gaat God Zijn weg.” 

Gods genade tegen het gevoel te falen. Stilte tegen stress. Gemeenschap tegen eenzaamheid. Troost in het lijden. Hoe pakken we dat aan?

“De energie en de kracht zitten in elk mens, begin daar. Zolang je authentiek blijft, komt het goed. Het hoort bij kerk-zijn om nieuwe vormen te vinden. Het protestantse kerkmodel is een model van onderop. Lokale gemeenten maken hun eigen keuzes. 

Jezus begon ook gewoon met een groepje leerlingen die Hij ontmoette en uitkoos. Met hen ging Hij een weg dwars door het land. Het moet een geweldig avontuur zijn geweest voor de jonge mensen van toen, als hij vertelde over het komende Koninkrijk. Mensen genezen, mensen helpen, het brood breken met elkaar, naar de grote stad Jeruzalem.

In Heerhugowaard kwamen we op het idee om een wandeling door de duinen te maken, een korte pelgrimage. Gitaar mee, iets te eten. Kaars aansteken, lied zingen, verhaal vertellen. 

Ik wil van de kerk een ruimte maken waarin mensen in allerlei vormen, op allerlei manieren worden aangesproken door het Woord van God. Waarin iedereen zijn of haar eigen passie of verlangen kan delen met anderen. Die kracht, die passie zit in individuele mensen zoals jij en ik.”

Tekst: Kees Posthumus, beeld: Sandra Haverman

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)