Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kun je je uitschrijven bij je gemeente, maar ingeschreven blijven staan in het landelijke register van de Protestantse Kerk in Nederland?

In beginsel kan dat niet, zegt Margreet Parlevliet, kerkjurist bij de dienstenorganisatie. “Leden van de gemeente zijn automatisch lid van de landelijke kerk. De gemeente behoort immers tot het landelijke kerkgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland.”

Het lidmaatschap van de landelijke kerk is dus verbonden aan het lidmaatschap van een gemeente. Je kunt dus ook geen lid worden van de landelijke kerk zonder dat je lid wordt van een gemeente. “Wanneer je je uitschrijft bij je gemeente, schrijf je je automatisch ook uit bij de landelijke kerk.”

Hierop is volgens Parlevliet één uitzondering, namelijk in het geval dat een plaatselijke gemeente wordt opgeheven (ord. 2-9). “Dan blijven de leden van deze gemeente lid van de landelijke kerk. Wanneer een lid zich niet weer inschrijft bij een nieuwe gemeente, is hij of zij geen lid van een gemeente maar blijft hij of zij wel ingeschreven in het landelijk register.” (ord. 2-9-3).

Meer over de kerkorde

Kijk op protestantsekerk.nl/kerkorde voor de meest recente versie van de kerkorde en voor veelgestelde vragen mét antwoorden.

Heb je zelf een vraag? Mail of bel naar info@protestantsekerk.nl, (030) 880 18 80.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)