Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

"Mijn droom is dat iedere wijk of dorp samen Pasen beleeft met de PaasChallenge"

De PaasChallenge 2021 is gebaseerd op het concept van de QeRstwandeling van de Protestantse Kerk in Delfgauw. Predikant Robert Stigter vertelt enthousiast hoe ruim 800 mensen meededen aan die wandeling. “Mijn droom met deze PaasChallenge is dat iedere wijk en dorp in Nederland mee gaat doen en Pasen beleeft met elkaar.”

QeRstwandeling

In Delfgauw werd al enkele jaren een Kerstwandeling georganiseerd in samenwerking met de basisschool. Robert: “Toen we ons realiseerden dat we door de pandemie geen evenement mochten organiseren, werden we creatief. Na een dubbele controle bij de burgemeester, ontdekten we dat als we een wandeling samenstelden met QR-codes het wel kon, mits mensen allemaal op verschillende tijden startten.” 

Veel gemeenteleden zetten zich in om de route tot een succes te maken. Er kwam een afhaalpunt voor chocolademelk, buurtverenigingen zorgden voor sfeervolle verlichting en een aantal gemeenteleden zijn urenlang bezig geweest met het opnemen van filmpjes. Onder iedere QR-code zat een filmpje met een scene uit het kerstverhaal.

Van Kerst naar Pasen

Hoewel de QeRstwandeling zich echt richtte op Delfgauw, leek het Robert de moeite waard om het concept breder te delen. Vanuit de Protestantse Kerk werd er enthousiast gereageerd en zo is de co-creatie ontstaan voor de PaasChallenge 2021.

Robert zet zich nu in voor theologie en de teksten die mensen gaan horen tijdens de tocht. Een team uit de gemeente denkt op de achtergrond mee en lost de puzzels op. In Delfgauw testen ze dit jaar de PaasChallenge ook zodat straks honderden groepen in heel Nederland dit paasspel kunnen spelen.

PaasChallenge 2021: De Weg naar Jeruzalem

Deelnemers die meedoen aan de PaasChallenge 2021 struinen als het ware door Jeruzalem. Ze kruipen in de huid van tijdgenoten van Jezus en staan voor eenzelfde dilemma’s. Verrassend genoeg ontdekt de wandelaar dat onze verlangens en worstelingen weinig verschillen van zij die ruim 2000 jaar geleden leefden. Wat deze PaasChallenge bijzonder maakt is dat je geen toeschouwer kunt zijn. Je moet zelf kiezen. Zo zijn deelnemers deel van een eeuwenoud verhaal met een verrassende ontknoping.

Heelheid en gebrokenheid

De PaasChallenge 2021 bevat evenals andere jaren, werkvormen die aansluiten bij allerlei leerstijlen. Er wordt gedacht, gepuzzeld er is lichamelijke inspanning en ook inhoudelijk is er een uitdaging. De deelnemer komt via de wandeling in aanraking met menselijke verlangens zoals; vrijheid, liefde, macht en spiritualiteit. Deze verlangens heeft de Britse theoloog Tom Wright uitgewerkt in zijn boek ‘Broken Signposts’. Hoewel ieder mens zich inzet het goede te doen, zien we in de praktijk dat vrijheid onder druk staat, macht wordt misbruikt en liefde verscheurt. Tijdens het spel merken de deelnemers dat verlangens kunnen botsen en wordt duidelijk dat onze wensen en gebrokenheid alles te maken hebben met het lijden en de opstanding van Jezus.

Coronaproof

Het lopen van de PaasChallenge 2021 'De Weg naar Jeruzalem' gebeurt bij intekenen, elke 15 minuten kunnen deelnemers in groepjes van twee of als huishouden vertrekken (afhankelijk van de actuele corona maatregelen). Een deelnemer print zelf de materialen uit, neemt mobiel, oortjes, een hamer en spijkers mee. Vervolgens vindt men op 10 locaties op zo’n 5 minuten lopen van elkaar een QR-code. Je komt gedurende een uur voor dilemma’s te staan, je moet keuzes maken, puzzels oplossen en je ontdekt dat we als mensen elkaar nodig hebben.

Het hele dorp op pad

De PaasChallenge is specifiek ontwikkeld voor jongeren van 10-18 jaar, maar leent zich ook voor volwassenen. Kinderen kunnen meedoen, maar zullen zeker uitleg nodig hebben. Ook mensen die het verhaal van Goede Vrijdag en Pasen niet kennen, kun je uitdagen om mee te wandelen. In de verlangens die in de spelvormen terugkomen zal ieder mens zich herkennen. Gelooft niet iedereen dat liefde en vrijheid belangrijk zijn? Robert: “Natuurlijk maak je kennis met het lijdensverhaal en de Opstanding van Jezus, maar het is een verhaal waartoe iedereen zich kan verhouden.”

Goed om te weten: de PaasChallenge is geheel gratis. Wel moeten een aantal materialen worden uitgeprint. De PaasChallenge kost dit jaar minder voorbereidingstijd dan eerdere edities. Veel materiaal is kant-en-klaar beschikbaar in de vorm van QR-codes, filmpjes, audio en printbare materialen. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)