Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Online catechese: “Wat op het werk kan, kan óók in de kerk”

“Toen door de coronacrisis verschillende activiteiten van de kerk werden afgelast, bedacht ik me dat wat op het werk kan, óók in de kerk kan: videoconferencing”. Martin de Groot is catecheet en jeugdwerkadviseur in de Hervormde Gemeente Andel. Afgelopen week ging hij met zijn tienergroep voor het eerst online in gesprek.

“Veel mensen zijn er nog wat onwennig over, maar stappen nu toch over,” vertelt Martin. “Maar tieners zijn juist ín voor nieuwe dingen. Toen de maatregelen vanuit de overheid aangescherpt werden om sociaal contact te vermijden, zaten wij afgelopen dinsdag met de tienergroep voor het eerst samen in een Google Hangouts Meeting. Voor school werken de tieners met vergelijkbare tools dus voor hen is het niet vreemd.”

Bezoek de zieken

“In eerste instantie wilde ik het onderwerp behandelen dat op de planning stond - vloeken - maar ik merkte al snel dat dat niet zo paste. Daarom ben ik overgeschakeld op het programma over het coronaviris van Jong Protestant. Het verhaal van de christenen in Antiochië gaf genoeg aanleiding voor een gesprek. Het bijbelgedeelte zette mij zelf ook op scherp. Ik heb al vaak gewerkt met Matteüs 25 maar bij de oproep ‘bezoek de zieken’ had ik nooit eerder bewust stilgestaan bij besmettelijke ziekten. Met een presentatie en een filmpje heb ik het onderwerp visueel gemaakt. Over onze emoties praten, was boeiend al bleven de meeste tieners vrij nuchter. Snoep en limonade - wat anders altijd royaal aanwezig is - moesten de tieners dit keer zelf regelen!” 

Het is mooi om te zien dat door de coronacrisis nieuwe creatieve ideeën een boost krijgen. “Als jeugdwerkadviseur had ik afgelopen week op dezelfde manier een online vergadering met twee andere vrijwilligers uit het jeugdwerk die hier nog geen ervaring mee hadden. Na twee uur online vergaderen, concludeerden we dat het prima ging.”

Leren, vieren, pastoraat, getuigen en dienen

Ook uit andere delen van het land horen we dat online catechese en bijbelstudie goed mogelijk is. Dominee Martin van Dam, predikant van Hervormd IJsselmuiden, komt wekelijks bijeen met twee groepen belijdeniscatechisanten. “We zijn aan het eind van het seizoen en hebben veel onderwerpen behandeld. Omdat nu niet duidelijk is wanneer de belijdenisdienst kan plaatsvinden, willen we graag het contact met elkaar vasthouden. Ik heb vorige week een kort filmpje opgenomen over vijf aspecten van gemeente zijn: leren, vieren, pastoraat, getuigen en dienen. Dat filmpje heb ik in de appgroep geplaatst met de vraag: welke mogelijkheden voor deze aspecten zie jij voor onze gemeente in tijden van corona? Er kwamen veel reacties los, iedereen reageerde op elkaar. Mooi om te zien, maar de volgende keer gaan we videovergaderen!”

Verbonden blijven

In deze tijd waarin veel sociale contacten op een laag pitje staan, is het volgens Martin waardevol om met elkaar in contact te blijven en ervaringen en zorgen te delen. “Ik merk dat de maatregelen rond de ouderenzorg en het feit dat er bijvoorbeeld veel ontslagen dreigen, veel impact heeft. We blijven elkaar wekelijks online ontmoeten.”

In Gouda kwam dominee Marco Batenburg deze week voor het eerst online bij elkaar met 20 jongeren. “We leefden met elkaar intensief toe naar de belijdenisdienst op Palmzondag die helaas niet door kan gaan. Jongeren missen het contact. Vanavond gaan we voor het eerst in gesprek via Zoom, een online tool waar je met grotere groepen effectief kunt overleggen. We praten eerst bij over de situatie en houden dan een bijbelstudie over Psalm 91. Daarna praten we in vier digitale groepjes onder leiding van een gespreksleider verder over dit bijbelgedeelte. We blijven elkaar de komende tijd online te ontmoeten. Ondanks dat de belijdenisdienst niet door kan gaan, blijven we verbonden.”

Tips

Wilt u in de kerk ook aan de slag met online vergaderen? Vier gratis tools voor online meetings: 

    • Zoom (geschikt voor videobellen met grote groepen, mogelijkheden om mee te kijken, uitstekende audio- en videofunctionaliteiten);
    • Google Hangouts Meet (nodig: Google Account, gesprekken worden automatisch gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten);  
    • Skype (naast de videochat kun je ook een typechat openen en bijvoorbeeld linkjes delen of aantekeningen maken); 
    • Microsoft Teams (videbellen, chatten, vergaderen en bestanden delen. Een groepschat kun je met één klik omzetten in een videogesprek).

Bekijk ook deze tips ‘Vergaderen met webcam: praktische tips om goed over te komen’.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)