Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Openstellen voor bezinning en geloof

Aan de rand van Uden staat een nog bewoond klooster. Een metershoge metershoge oude muur scheidt het klooster van de buitenwereld. Er hangt een sprookjesachtige, mysterieuze sfeer. Dit klooster is het (t)huis van de zusters Birgittinessen. Ze kiezen ervoor om zoveel mogelijk in de anonimiteit te leven. Wat we wel weten, is dat ze ieder dag bidden, mediteren en werken.

Dit is de introductie van de eerste museale Alternate Reality Game van Nederland, ontwikkeld door Museum Krona. Expeditie Birgittinessen is een soort Escaperoom voor scholieren, die zich in het hele museum afspeelt en waarbij er steeds wordt afgewisseld tussen een fictieve wereld en de realiteit. De kinderen leren hier onder andere de waarde van vrijheid van meningsuiting en geloof.

Jonge detectives

Lissy Klaassen werkt mee aan de expeditie: “Bij binnenkomst krijgen leerlingen een iPad en scannen ze QR-codes bij verschillende kunstwerken. Langzaam worden ze meegezogen in een diepere verhaallijn over een man die de abdij van de zusters wil kopen, zodat hij er een parkeergarage kanbouwen. De zusters voelen zich bedreigd. Zij wonen hier al eeuwenlang en hebben hier hun thuis. De leerlingen gaan als een soort detective aan de slag om erachter te komen wie de zusters precies zijn, waarom ze in  een abdij wonen en hoe hun leven er precies uitziet.”

Door het uitpluizen van filmpjes, muziekfragmenten, oude documenten, puzzels, telefoontjes en soms zelfs real life-ontmoetingen met acteurs proberen leerlingen aanwijzingen te vinden en samen tot een oplossing te komen.

Vrijheid van religie

Lissy: “Ze willen niet alleen de speurtocht oplossen, maar het achterliggende verhaal komt ook goed over. Het leukste is om te zien hoe leerlingen zo in het verhaal opgaan. Ze zijn hier niet omdat ze moeten, maar ze vinden het ook echt leuk. Tegelijkertijd krijgen ze inzicht in de motieven van de zusters om in het klooster te gaan en wat de waarde van vrijheid van meningsuiting en religie is. Voor de zusters, maar vooral ook voor henzelf.”

Museum Krona hoopt de komende jaren een jonger publiek aan te spreken, maar dit is niet eenvoudig in een maatschappij die steeds verder seculariseert. “Leerlingen denken vaak geen directe binding te hebben met geloof of religie. Dit maakt het vaak moeilijk om de kunstwerken in onze collectie in een context te plaatsen of te duiden. Ze zijn ook niet bekend met het leven van de zusters Birgittinessen of van andere kloosterorden. Maar omdat zo’n klooster toch iets mystieks heeft, zijn kinderen wel erg nieuwsgierig. Een jongetje kwam laatst naar me toe met de vraag: ‘Kunt u de zusters voor me halen? Ik ben een beetje bang voor ze, ik heb ze nog nooit gezien’. Ze kunnen zich er moeilijk een beeld van vormen. Daarom is het interessant om over hen te leren.”

Door met dit virtuele spel aan te sluiten bij de belevingswereld van de scholieren, worden ze enthousiast over de kunstwerken in het museum. “We zien hun enthousiaste reacties en interesse. Ze stellen zich meer open voor bezinning, religie en geloof, wat hopelijk leidt tot meer begrip voor elkaar.”

Ook een bezoekje brengen aan Museum Krona? Kijk op museumkrona.nl.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)