Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

‘Samen The Passion beleven is extra leuk’

Dit jaar zonder publiek, maar dichterbij dan ooit én veertig dagen lang. The Passion leent zich er uitstekend voor om samen te beleven, bijvoorbeeld met jongeren uit je kerk.

Frank (12) uit Dordrecht herinnert zich nog goed dat The Passion in 2019 naar zijn stad kwam. “Overdag namen we een kijkje achter de schermen, heel cool. En ’s avonds keken we de uitzending in de kerk. Mijn overbuurmeisje, dat niet vaak naar de kerk gaat, ging ook mee.” 

Vorig jaar werd The Passion vanwege corona een tv-uitzending met beelden van eerdere jaren, dit jaar is er wél een live uitvoering van het lijdensverhaal – maar zonder publiek. The Passion 2021 vindt plaats in Roermond en heeft als thema #ikbenervoorjou. 

Indrukwekkend

Frank houdt van muziek – hij speelt zelf saxofoon – en van techniek. Hij helpt zijn vader met het bedienen van de beamer in de kerk, en bij het livestreamen van de diensten. “Het was gaaf om te zien hoe ze in Dordrecht een enorm podium over het water hadden gebouwd, en hoe ze alle scènes hadden gefilmd. Dat Jezus in de slotscène binnen twee minuten boven op de kerktoren stond, vond ik indrukwekkend. Het greep me best een beetje aan.”

Hij keek The Passion op een groot scherm in zijn kerk, de Ontmoetingskerk. “Dat was erg gezellig. Sommige mensen zouden anders thuis in hun eentje kijken, nu keken we met elkaar.”

Samen kijken

Bram Naaktgeboren, scriba van de Wilhelminakerk, onderschrijft dat The Passion bij uitstek een evenement is om samen met anderen te beleven. “In Dordrecht keken we als kerken en christelijke organisaties samen hoe we mensen van binnen en buiten de kerk erbij konden betrekken. Iedere kerk organiseerde iets dat bij die gemeente paste. Zo hield een evangelische gemeente met een groep jongeren een flasmob en organiseerde een katholieke kerk een Taizé-viering. Tijdens het evenement zelf hadden veel kerken een ‘herberg’ ingericht waar mensen samen de uitzending konden bekijken. Een gemeente hield na afloop een afterparty voor de jeugd.” 

Hij vond het “mooi dat alle kerken elkaar hier vrij in lieten.” Tegelijkertijd, herinnert hij zich “wisten we elkaar goed te vinden waar dat handig was, bijvoorbeeld in de gezamenlijke PR.”

Verwerkingsvormen

Voor gemeenten zijn gespreksmaterialen beschikbaar van de Protestantse Kerk. Jong Protestant ontwikkelt bovendien verwerkingsvormen voor gezinnen en jeugdgroepen (12-18 jr) die samen kijken, en voor jongvolwassenen (18-24 jr) die alleen of met een vriend(in) kijken. “De verwerkingsvormen houden er rekening mee dat mensen op uiteenlopende manieren naar het Paasverhaal kijken, en dus ook naar The Passion”, aldus Ter Beek.

Iedereen kijkt anders

“Voor sommigen draait het erom dat Jezus met zijn plaatsvervangend sterven je zonden wegneemt. Vanuit deze zienswijze wil je graag dat anderen ook onderdeel worden van dit liefdevolle verhaal van vergeving. We ontwikkelen werkvormen die hierbij aansluiten en een evangeliserend karakter hebben. Anderen zien het paasverhaal als een kantelpunt in de geschiedenis. Zij beschouwen het als een universeel gegeven dat Jezus zichzelf gaf voor de wereld, en minder als een persoonlijke geloofskeuze. En tot slot zijn er mensen die het vooral zien als een inspirerend verhaal over een religieuze leider en zijn volgelingen, waarin lijden een centrale rol speelt. Voor hen sluit het aan bij essentiële zingevingsvragen.” 

Ter Beek: “Het mooie is dat al deze zienswijzen terug te vinden zijn in The Passion. Iemand die onderzoekt wat het christelijk geloof inhoudt, kijkt anders dan iemand die vooral geïnteresseerd is in het verhaal als onderdeel van onze joods-christelijke cultuur. Daarom ontwikkelen we werkvormen met verschillende insteken.”

Creatief en interactief

Het materiaal voor gezinnen zal vooral gericht zijn op randkerkelijke gezinnen en verdiepende werkvormen bieden. Het materiaal voor jongvolwassenen gaat ervan uit dat iemand een vriend(in) of familielid uitnodigt om samen te kijken. Het heeft als insteek: ‘Met wie uit het verhaal identificeer jij je, en waarom?’ In het materiaal voor jeugdgroepen komt zoveel mogelijk interactie, bijvoorbeeld via korte filmpjes met de hoofdrolspelers uit The Passion. 

Elkaar opzoeken

Bram Naaktgeboren hoopt van harte dat jeugdgroepen elkaar ook dit jaar opzoeken rond The Passion. “Je kunt veel meer doen wanneer je samenwerkt.” Frank gaat beslist weer kijken: “Je ontdekt iedere keer weer nieuwe details die je niet wist, of alweer vergeten was.”

Werkvormen

De werkvormen van Jong Protestant die staan beschreven in dit artikel zijn hier te vinden. 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)