“Onze jeugd is vooral enthousiast over de spellen en de onderlinge competitie”, vertelt Arjanne Aarts uit Apeldoorn. “Met Sirkelslag kun je jongeren op een laagdrempelige manier iets meegeven van het geloof."
Arjanne, leiding bij de Rock Solidgroep van de Grote Kerk in Apeldoorn, herinnert zich onder meer het thema ‘Eerlijke kleding’. “Onze jongeren werden aan het denken gezet, het raakte hen. Ze kunnen overal leuke dingen doen, maar met Sirkelslag voeg je als kerk toch iets extra’s toe.” Bij de start van het seizoen deelt Arjannes team altijd een flyer uit met het jaarprogramma. “Het gesprek gaat dan meteen over Sirkelslag, dat is duidelijk een hoogtepunt.”
Kerken te klein
In Apeldoorn heeft Sirkelslag Young de afgelopen drie jaar een enorme groei doorgemaakt. Arjanne: “Voorheen deden een paar kerken mee, ieder vanaf hun eigen locatie. Vanaf 2012 werken we met meerdere kerken samen en organiseren we Sirkelslag roulerend in een van de betrokken kerken. Vorig jaar werd - met tweehonderd deelnemende jongeren - zelfs de grootste kerk te klein. We zijn toen uitgeweken naar de aula van een middelbare school. Het is heel gaaf om daar met alle teams bij elkaar zitten. Het is inmiddels een echte happening geworden, compleet anders dan een reguliere clubavond.
Ontmoetingsplek
Arjanne; “Extra leuk is dat jongeren bij Sirkelslag nu ook klasgenoten of vrienden van hun sportvereniging tegen het lijf lopen. Ook jeugdleiding ontmoet elkaar bij Sirkelslag, het is een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Als Grote Kerk gaan we in het jeugdwerk meer samenwerken met andere kerken. Het helpt enorm dat we elkaar tijdens Sirkelslag al hebben ontmoet.”
Hip en uitdagend
Mariska is vanuit Kerkplein 7, een overkoepelend orgaan van de Protestantse Kerk Apeldoorn, betrokken bij de organisatie van Sirkelslag. Wat is volgens haar de succesfactor? “Het is een spel van deze tijd: modern, digitaal, hip en uitdagend. De opdrachten zijn altijd een tikkeltje gek. In het begin is iedereen wat onwennig, maar al snel gaat het helemaal los.”
Onderlinge band
“Deelnemers moeten binnen hun eigen team samenwerken, dat versterkt de onderlinge band”, gaat Mariska verder. “Tegelijkertijd zien ze wat anderen om hen heen doen. Wij organiseren een afterparty met dj waarbij jongeren altijd verhit napraten: ze willen weten hoe andere teams de opdrachten hebben aangepakt. Bij Sirkelslag gaan jongeren fysiek de strijd met elkaar aan. Ze zitten steeds vaker thuis achter de computer, hier ontdekken ze hoe leuk het is om elkaar in levende lijve te ontmoeten en samen plezier te hebben.”
Heldere instructies
Op de vraag of het organiseren van Sirkelslag met tweehonderd jongeren veel voorbereiding kost, antwoord Mariska kort maar krachtig: nee! Natuurlijk moet je zorgen voor een goede locatie met internet, maar het programma zit goed in elkaar en de instructies zijn helder. Ieder team neemt een eigen laptop en spelbenodigdheden mee. De start verloopt altijd hectisch, ook voor ons als organisatoren, maar al snel is iedereen fanatiek bezig. Die enorme dynamiek, dat vind ik het allermooiste van Sirkelslag!”