Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

5 tips om te investeren in samen opvoeden

Tijdens de Week van de Opvoeding maakten Jong Protestant, HGJB en MijnKerk vijf podcasts. Uit deze verhalen filterden we tips die je als kerk kunt gebruiken om zelf aan de slag te gaan rondom gezinnen in de kerk!

1. Organiseer activiteiten voor alle generaties

Organiseer activiteiten als gemeente die voor de hele gemeente zijn, waarbij ook de jongste kinderen van de gemeente volop mee kunnen doen. Dan maak je het ook mogelijk voor opvoeders om elkaar te ontmoeten. Maar tegelijkertijd kunnen ouderen ook van jonge kinderen leren! Kies bijvoorbeeld één van de opdrachten van de geloofschallenge of kijk verschillende programma’s en werkvormen van Jong Protestant.


2. Breng ouders met elkaar in gesprek

Zorg voor een regelmatig terugkerend moment en een plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten. Doe dit in een huiselijke setting, en op een manier waarop ouders voor langere tijd met elkaar op kunnen trekken, zoals een opvoedgroep. Zo wordt deze groep een plek waar ouders zich gezien en gehoord voelen, en waar ze vanuit kwetsbaarheid kunnen delen over hun opvoedvragen. Zorg voor een sfeer waar ouders open mogen zijn over fouten én succes. Laat de deelnemers ook naar elkaar uitspreken dat de gesprekken vertrouwelijk zijn, zodat alle ouders zich veilig voelen. Je kunt voor deze avonden een boekje gebruiken, maar gewoon bij elkaar komen en ervaringen delen over je opvoeding bijvoorbeeld aan de hand van één vraag of thema kan ook. Gebruik bijvoorbeeld het bordspel ‘Opvoeden is kinderspel’, of andere materialen van Jong Protestant. Zorg ervoor dat er bij deze ontmoeting wat gezelligs te eten en te drinken is. Dit zorgt voor een goede sfeer waarin gesprekken echt diepgang kunnen krijgen.


3. Verbind gezinnen aan andere gemeenteleden

Gezinnen zijn geen eilandjes in de gemeente. Verbind gezinnen aan andere gemeenteleden: singles, ouderen, stellen zonder kinderen... Dit is voor alle groepen in een gemeente verrijkend! Je kunt van elkaar leren en er voor elkaar zijn. En alle mensen kunnen zo ontdekken dat juist mensen met heel verschillende levensomstandigheden vanuit een gedeeld geloof elkaar kunnen vinden en ondersteunen. Als kerk kun je dit stimuleren door verhalen te delen waaruit duidelijk wordt hoe gezinnen hun deur open kunnen zetten voor bijvoorbeeld een tienergroep of voor ouderen uit de gemeente. Luister hiervoor deze podcast.

Je kunt ook nog een stap verder gaan. Organiseer eetgroepen in je gemeente waarbij mensen uit de gemeente bij elkaar thuis gaan eten. Zorg dat niet de vaste groepen bij elkaar komen, maar dat de groepen juist gemengd zijn: een gezin, een aantal ouderen, een aantal studenten, mensen die single zijn, gezinnen met en gezinnen zonder kinderen….


4. Organiseer een kliederkerk

Organiseer een kliederkerk, zodat jong en oud samen op een creatieve manier samen de betekenis van bijbelverhalen kunnen ontdekken. Ook heel mooi voor gezinnen die normaal nooit een kerk van binnen zien! Bekijk bijvoorbeeld een van de programma’s voor een kliederkerkviering.


5. Sluit aan bij het leven van ouders

Denk mee met ouders en wees daar waar gezinnen zijn. Leer de gezinnen uit je gemeente kennen en sluit aan bij hun planning en behoefte. Dat kan al heel eenvoudig als ze bijvoorbeeld hun kinderen naar de club brengen. Zorg dat je er zelf op tijd bent, biedt de ouders een kop koffie aan, en luister echt naar hun ideeën en vragen. Kijk bijvoorbeeld hoe dit in Protestantse Gemeente de Brug in Amersfoort tot stand kwam.

Beluister alle podcasts van de Week van de Opvoeding

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)