Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Voor jongeren zijn de diaconale activiteiten een eyeopener

Hoe krijg je jongeren enthousiast voor diaconaal werk? 5 tips uit Leiden, waar jaarlijks zo’n 350 jongeren actief zijn bij het jongerenproject M25.

Diaconaal Centrum De Bakkerij is al eeuwen dé plek van waaruit Leidse kerken hulp bieden aan medemensen in nood. Hun project ‘M25 Leiden’ is voor jongeren van 12 tot 17 jaar. "We vinden het belangrijk dat jongeren oog krijgen voor alle nood in de samenleving", aldus coördinator Tamara Breton. M25 Leiden werkt intensief samen met de middelbare scholen: jongeren komen via projectdagen of stage bij De Bakkerij terecht. Ook jeugdwerkers uit de kerken kloppen aan voor een activiteit met hun tienergroep.

De activiteiten zijn divers: van speelgoed sorteren bij de Speelgoedbank, een dagje naar Avifauna met mindervalide ouderen tot een beautydag voor dak- en thuisloze dames. Centraal staat altijd de ontmoeting met de ander. "De jongeren zijn echt geraakt door de persoonlijke verhalen", zegt Tamara. "Ze leren in een veilige omgeving hoe je een ander nabij kunt zijn en ontdekken dat ieder mens de moeite waard is."

Vijf tips om jongeren te betrekken bij diaconie: 

 1. Zorg voor ontmoeting
  Breng jongeren op een ongedwongen manier in contact met de doelgroep. Organiseer bijvoorbeeld een creatieve middag of een high tea.

 2. Ga aan de slag!
  Jongeren hebben een hands-on mentaliteit. Ga appels plukken voor de Voedselbank, op stap met mindervalide ouderen of samen koken.

 3. Zorg voor afwisseling
  Door verschillende werkvormen te gebruiken, blijven jongeren gestimuleerd en gefocust. Geef ze een vlog-opdracht of regel een meet-and-greet.

 4. Daag uit
  Kijk wat de jongeren aankunnen. Laat ze meehelpen bij de organisatie van een activiteit. Zo zien ze wat er allemaal bij komt kijken, waar het geld vandaan komt en hoe je een uitnodiging of een planning maakt.

 5. Betrek ze bij de inhoud
  Laat jongeren weten waarvoor ze zich inzetten. Vertel ze over diaconale projecten in de buurt en bezoek ze met hen. Laat ze in een dienst hun ervaringen delen. Daarmee sla je een brug tussen jongeren en de gemeente.

M25 Leiden
De naam M25 (M-Twentyfive) verwijst naar Matteüs, waarin Jezus tegen zijn leerlingen zegt dat ze zich vooral voor kwetsbare mensen in moeten zetten. Meer info: www.m25leiden.nl.

Foto: Diaconaal Centrum De Bakkerij Leiden

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)