Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Wereld Alzheimerdag: geef aandacht aan mensen met dementie en hun naasten

Dementie is, ook in de kerk, nogal eens een onbesproken thema. Omdat het overgrote deel van de mensen met dementie gewoon thuis woont, zal een deel van hen nog steeds de kerkdiensten en kerkelijke activiteiten bezoeken. De Wereld Alzheimerdag op 21 september is een goede gelegenheid voor extra aandacht voor mensen met dementie en hun naasten.

“Ik wilde graag aandacht besteden aan mensen met dementie en hun naasten”, vertelt een predikant me. “Dus heb ik hen afgelopen zondag simpelweg benoemd in de voorbeden.” Met een verbaasd gezicht vertelt hij: “Prompt kwamen er na afloop drie mensen naar mij toe die ermee te maken hebben. Terwijl ik hen daarover eerder nooit heb gehoord!”

Dementie is nog steeds een taboe. Er wordt niet gemakkelijk over gesproken. “Mensen gaan denken dat je gek bent”, zei een vrouw me eens. Dus zei ze er maar niks over, ook niet in haar kerk. Dat is anders bij andere ziektebeelden, heeft de predikant van de voorbeden ervaren: “Als iemand kanker heeft of een andere aandoening, hoor ik dat vaak direct na de diagnose, of zelfs nog in de onderzoeken daarvoor.” 

Veelvoorkomend

Naar schatting zijn er bijna 300.000 mensen met dementie in Nederland, en zullen dat er in 2040 een half miljoen zijn. Omdat Nederland vergrijst, net als de kerk, zal ook in uw gemeente dementie steeds meer voor gaan komen. Bij dementie denken veel mensen meteen aan het verpleeghuis. Maar wist u dat 70 procent van de mensen met dementie thuis woont? Dat betekent dat een deel hiervan nog steeds de kerkdiensten, activiteiten of groepen zal bezoeken.

Extra aandacht 

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Het is een mooi en goed moment om extra aandacht te besteden aan dementie in uw gemeenschap en zo het gesprek open te breken. Dat kan op verschillende manieren:

  • Door in kerkdiensten mensen met dementie en hun naasten in de voorbeden te benoemen. Of door een oud, bekend lied te zingen, speciaal voor deze groep mensen. Zingen is heel belangrijk voor mensen met dementie, in het bijzonder de oude, bekende liederen.
  • Door een bezinnende avond over dementie te organiseren, zoals een lezing of een gespreksavond.
  • Door met de kerkenraad na te denken over het blijven betrekken van mensen met dementie in uw gemeenschap, bijvoorbeeld door hen te blijven bezoeken of hun talenten in te zetten (kijk eens naar het project DemenTalent).
  • Door een gespreksgroep voor naasten van mensen met dementie op te zetten (kijk eens op wzh.nl/zininmantelzorg voor gratis materiaal).

Vergeet hen niet

Er zijn allerlei manieren te bedenken om rond Wereld Alzheimerdag extra aandacht te besteden aan mensen met dementie en hun naasten. Daarbij is het belangrijkste: vergeet hen niet. Het is essentieel om mensen met dementie zo lang mogelijk betrokken te laten zijn. Immers: zij doen er nog steeds toe en behoren tot het lichaam van Christus. Zij zijn onderdeel van de gemeenschap. Al gaan zij vergeten, zij mogen nooit worden vergeten!

Iedere maand biedt Protestantsekerk.nl een podium aan de opinie van iemand uit de kerk. Stuur uw bijdrage van maximaal 550 woorden naar tips@protestantsekerk.nl. Mocht uw bijdrage geplaatst worden, dan neemt de redactie contact met u op.

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)