Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Actie Vakantietas

Pijl naar links Ideeën

Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Voor veel van hen is de zomervakantie een lange en saaie tijd. Veel van hun vriendjes en vriendinnetjes gaan op vakantie, maar bij hen is daar thuis geen geld voor. Met de Actie Vakantietas kun je deze kinderen een tas geven met leuke spullen voor de lange zomervakantie. Doe mee! Met de kindernevendienst, kinderclub, jeugdgroep of de hele gemeente!

Nodig:

  • een enthousiaste diaken die meedoet
  • rugzakjes, gratis te bestellen via deze pagina
  • het stappenplan uit de downloads

Doel

Met de kinderen in de gemeente een rugzakje vullen om uit te delen aan kinderen die opgroeien in armoede. Om hen wat leuke spullen en lekkers te geven voor de lange zomervakantie. Door deze actie met de kinderen uit te voeren, kun je werken aan verschillende doelstellingen:

  • groeiende bewustwording onder kinderen van armoede in hun omgeving en van wat diaconaat is;
  • kinderen betrekken bij een activiteit voor leeftijdsgenoten die het minder goed hebben en concreet iets voor hen te doen.

Voorbereiding

Werk voor deze actie samen met de diaconie van de kerk. Overleg met wie en voor wie jullie de tassen vullen. Een diaken kan helpen in het vinden van kinderen aan wie je een vakantietas kan uitdelen. Bijvoorbeeld door contact te leggen met de lokale voedselbank.

De actie

Via de Actie Vakantietas kunnen kerken gratis rugzakjes aanvragen. Deze kunnen ze in hun eigen kerk vullen en uitdelen aan kinderen in armoede. Het is leuk om in de tas spullen te stoppen waar kinderen langere tijd plezier van hebben én die bij de zomervakantie horen. Bijvoorbeeld: een badmintonset of voetbal, knutselspullen, spelletjes, maar ook een waardebon om een paar keer een ijsje te halen bij de ijssalon in het dorp of een strippenkaart voor het zwembad. Voor veel kinderen uit kwetsbare gezinnen is er voor een ijsje of een middagje zwemmen nooit geld. 

Aan de slag

Gebruik het stappenplan uit de bijlage. Je kunt de actie op verschillende manieren met de kinderen vormgeven:

1. Geef elk kind een rugzakje mee naar huis en laat hem/haar de tas vullen. Spreek van tevoren een bedrag af ter waarde waarvan je spullen kan kopen. Het is leuk om leeftijdsgenoten aan elkaar te koppelen. Speld bijvoorbeeld een kaartje op de tas met: deze is voor een jongen van 10. Een geef die aan een jongen van 10 van je kinderclub.

2. Kondig de Actie Vakantietas van tevoren aan en geef de kinderen een instructie mee om spullen te verzamelen en op de afgesproken datum mee te nemen. Op de avond zelf kunnen jullie dan met elkaar de rugzakjes vullen, en het thema armoede bespreken. Ook kunnen jullie bijvoorbeeld een kaart schrijven om in elke tas te doen (groeten van … van de ….kerk).

3. Maak er een grote actie van in de kerk. Regel met de diaken de tasjes, en maak met de kinderen een lijstje wat je wilt dat er in de tasjes komt. Kinderen weten het beste wat hun leeftijdsgenootjes leuk vinden! Deel dan de tasjes en de briefjes met tips uit aan de gemeenteleden. Laat hen die week de tasjes vullen en de week erna weer inleveren in de kerk.

4. Maak er een diaconale activiteit van twee avonden van. Dit is met name geschikt voor tieners.

Nodig de eerste avond een diaken uit en laat die vertellen over wat een diaken doet, hoe er vanuit de kerk iets gedaan wordt voor mensen en kinderen die in armoede leven. Lanceer dan samen met de diaken de Actie Vakantietas, leg uit wat jullie gaan doen en laat de tieners meedenken over de inhoud.

Als jullie de tasjes via de Voedselbank gaan uitdelen, is het de moeite waard om een bezoek aan de Voedselbank te brengen. Het is meestal moeilijk om bij het uitdelen van de vakantietas aanwezig te zijn, veel voedselbanken beschermen de mensen die er komen vanwege de privacy. Maar je kunt het wel vragen, en anders kun je een vrijwilliger van de Voedselbank uitnodigen tijdens de club, of vragen of je er een andere keer op bezoek kunt komen.

Tassen bestellen

Je kunt duurzame tasjes bestellen bij Kerk in Actie. Deze tasjes zijn gemaakt van gerecycled katoen en gerecycled polyester met trekkoorden en lange draaghengsels. Afmeting van deze tasjes is 38 x 42 cm, kleuren zijn blauw en rood. Deze tasjes kosten 1 euro per stuk. 

Stappenplan en tips  

  • Een plan van aanpak voor de actie Vakantietas vind je hier
  • Tips voor het vullen van de vakantietasjes vind je hier (en rechts bij downloads).