Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Agenda

Filter agenda-items:
Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in

Mei

16
mei

Afscheidsbijeenkomst prof. dr. Marcel Barnard

Aula, Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Dr. Marcel Barnard, hoogleraar praktische theologie: worship and formation, neemt op donderdag 16 mei afscheid van de PThU.

Dr. Marcel Barnard, hoogleraar praktische theologie: worship and formation, neemt op donderdag 16 mei afscheid van de PThU. Tijdens de afscheidsbijeenkomst om 15.45 uur in de Aula van de VU zal hij een rede uitspreken met als titel 'God in bits & bytes'. De titel van de afscheidsrede 'God in bits & bytes' is ontleend aan het boek van Marcel Barnard dat in mei bij uitgeverij Skandalon verschijnt. In dit boek kijkt Marcel Barnard in korte reflecties en door een theologische bril naar een leven dat steeds meer wordt beheerst door info-technologische ontwikkelingen. Wat betekent de informatietechnologie voor ons denken over God? Kan de God die we zochten in het Woord, uiteindelijk ook gevonden worden in digits, in cijfers, preciezer in 0 en 1? Een God in bits & bytes?

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

31
mei

Symposium: Leven na de dood? Gedachten over het hiernamaals

Janskerk, Utrecht

In dit symposium laten we verschillende bronnen van denken over leven na de dood spreken.

Is er leven na de dood? Die vraag stellen mensen zich al eeuwenlang. Waar komt het denken over leven na de dood vandaan? Welke verwachtingen hebben we over dit leven na de dood? Wat zegt de Bijbel er eigenlijk over? Of is denken over een hiernamaals vooral iets psychologisch, is het ons verlangen naar onsterfelijkheid? In dit symposium laten we verschillende bronnen van denken spreken over leven na de dood. De vraag die daarbij als een rode draad door de middag speelt, is: Wat betekent nadenken over 'leven na de dood' voor de invulling van het leven vóór de dood? Wat maakt het leven anders als de ziel kan voortleven? Hoe kunnen de bijbelse traditie en nieuwe denkwijzen over 'leven na de dood' behulpzaam zijn, bijvoorbeeld in het kiezen van woorden of metaforen, in gesprekken met stervenden of rouwenden?

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

Juni

08
jun

Introductiedag PPP Opleidingen Nederland

Ermelo

Voor mensenwerkers én voor iedereen die met andere mensen wil werken binnen de christelijke kerken in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan hulpverleners, pastoraal werkers, leiders en groepsleiders.

Ben je geïnteresseerd in pastorale zorg of zorg voor anderen of ben je betrokken in groepen zoals kringen in kerken of thuisgemeenten? Of ben je leider, groepsleider of een echt mensenmens en zoek je een praktische, ervaringsgerichte opleiding, cursus of training? Dan is deze dag voor jou! Wij leggen uitgebreid uit wat de opleiding en de cursus inhouden en wat hen onderscheidt. Samen bespreken we wat het beste bij jou past. Ook ervaar je hoe we werken en laten we je kennismaken met onze ‘kleur’, ons hart. Ga naar onze website voor meer informatie en aanmelden.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

September

25
sep

Cursus Geestelijke zorg en trauma

Amsterdam, Vrije Universiteit

Psychologische en theologische verdieping verbonden met de beroepspraktijk

Geestelijk verzorgers, pastores en predikanten hebben in hun werk regelmatig te maken met mensen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt. Hoe treed je deze mensen tegemoet en wat kun je voor hen betekenen, juist vanuit je eigen deskundigheid? De cursus omvat 4 bijeenkomsten met ieder 2 inleidingen en andere werkvormen waarin deelnemers zich de thematiek eigen kunnen maken. De thema's die aan bod komen zijn: bijeenkomst 1: psychotrauma: inleiding en theorie bijeenkomst 2: trauma, levensloop en identiteit bijeenkomst 3: trauma, cultuur en religie bijeenkomst 4: ouderdom en posttraumatische spiritualiteit

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

Oktober

November

Maart

25
mrt
-
26
mrt

Conferentie Classicale Werkgroep Kerk en Israël Zuid

Oostmalle, België

De jaarlijkse conferentie van de Classicale Werkgroep Kerk en Israël Zuid te Oostmalle vindt plaats op 25-26 maart 2025.

In 2024 was het thema 'Kan profetie de democratie redden?' Het thema voor de conferentie van maart 2025 wordt dit najaar bekend. Reserveer de data alvast in uw agenda! We hopen u op deze 43ste conferentie te mogen ontmoeten. De website Joods-Christelijke Dialoog wordt medio 2024 volledig vernieuwd en uitgebreid.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

Oktober

17
okt
-
19
okt

Inspiratiefestival Terschelling oktober 2025

Terschelling

Stichting Inspiratiefestival Terschelling organiseert op 17 t/m 19 oktober 2025 opnieuw dit festival. Het wordt de vijfde keer: een jubileumfestival.

Laat je door een gevarieerd programma in kerken, duinen, bos en strand verrassen door talloze voorbeelden van kerk-zijn in de tijd. Hier ontmoet je mensen die ook op zoek zijn naar de kerk van de toekomst en die hun ervaringen met je willen delen. Het Inspiratiefestival Terschelling is dé ontmoetingsplek voor vernieuwende initiatieven op het gebied van geloof, kerk en samenleving. Op het eiland kunnen deelnemers uit de volle breedte van kerk en samenleving zich een weekend lang laten inspireren door mix van activiteiten die een opfrisser zijn voor hun persoonlijk geloof en kerkelijke praktijk. Als een vrijplaats voor verbinding, verdieping en vernieuwing. Gedurende het weekend zijn er 60 a 70 programma, verdeeld over het eiland. In 2023 kwamen ruim 900 deelnemers naar het Inspiratiefestival. In 2021 waren 700 deelnemers. In 2018 550 deelnemers.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in