Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Agenda

Filter agenda-items:
Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in

Mei

30
mei

Provinciale ontmoetingsdag Kerk & Israël Zuid-Holland

't Voorhuys, Voorschoten

Een dag van ontmoeting en verdieping in het jodendom

Onder leiding van ds. Birke Rapp gaan we onderzoeken wat de rabbijnen ons te zeggen hebben over de hoofdstukken 18 en 19 van Genesis: Abraham die bezoek krijgt van drie mannen en de zonde van Sodom. De ochtend wordt afgesloten met een workshop ‘Jiddisch zingen’ door zangeres en vocal coach Lucette van den Berg. Na de lunch zal Esther van Eenennaam ons meenemen in het gedachtegoed van een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw: Abraham Joshua Heschel. Zij doet dit aan de hand van teksten uit het boek ‘God in Search of Man’ (God zoekt de mens).

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

31
mei

Symposium: Leven na de dood? Gedachten over het hiernamaals

Janskerk, Utrecht

In dit symposium laten we verschillende bronnen van denken over leven na de dood spreken.

Is er leven na de dood? Die vraag stellen mensen zich al eeuwenlang. Waar komt het denken over leven na de dood vandaan? Welke verwachtingen hebben we over dit leven na de dood? Wat zegt de Bijbel er eigenlijk over? Of is denken over een hiernamaals vooral iets psychologisch, is het ons verlangen naar onsterfelijkheid? In dit symposium laten we verschillende bronnen van denken spreken over leven na de dood. De vraag die daarbij als een rode draad door de middag speelt, is: Wat betekent nadenken over 'leven na de dood' voor de invulling van het leven vóór de dood? Wat maakt het leven anders als de ziel kan voortleven? Hoe kunnen de bijbelse traditie en nieuwe denkwijzen over 'leven na de dood' behulpzaam zijn, bijvoorbeeld in het kiezen van woorden of metaforen, in gesprekken met stervenden of rouwenden?

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

Juni

03
jun

Demonstratie Donkey Mobile: baanbrekende kerk app

Via zoom

De Donkey Mobile kerkapp verbindt kerk en kerkganger. Hoe? Dat laten we in deze online sessie zien!

Bent u op zoek naar manieren om uw gemeente nog beter te verbinden in dit digitale tijdperk? Sluit u dan aan bij onze maandelijkse demonstratie van Donkey Mobile, de baanbrekende kerkapp die al vele kerken heeft geholpen om meer betrokken te zijn. In deze interactieve sessie laten we zien hoe onze app het gemeenteleven verrijkt maar geven ook praktische voorbeelden van gebruik en tips. Een mooie gelegenheid om te zien hoe we kerken nou precies helpen! Ps. als bonus hebben we een introductie van Donkey Touch de manier om het digitale geven aan de fysieke kerkdienst te koppelen!

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

08
jun

Introductiedag PPP Opleidingen Nederland

Ermelo

Voor mensenwerkers én voor iedereen die met andere mensen wil werken binnen de christelijke kerken in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan hulpverleners, pastoraal werkers, leiders en groepsleiders.

Ben je geïnteresseerd in pastorale zorg of zorg voor anderen of ben je betrokken in groepen zoals kringen in kerken of thuisgemeenten? Of ben je leider, groepsleider of een echt mensenmens en zoek je een praktische, ervaringsgerichte opleiding, cursus of training? Dan is deze dag voor jou! Wij leggen uitgebreid uit wat de opleiding en de cursus inhouden en wat hen onderscheidt. Samen bespreken we wat het beste bij jou past. Ook ervaar je hoe we werken en laten we je kennismaken met onze ‘kleur’, ons hart. Ga naar onze website voor meer informatie en aanmelden.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

12
jun

Inspiratiedag rentmeesterschap van de toekomst

Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt

Een dag van visie en kennisuitwisseling over het combineren van kansen voor financiële duurzaamheid van de kerk met het dienstbaar zijn aan uitdagingen in de samenleving.

Kerkbestuurders staan voor de uitdaging om te komen tot beleid dat de (financiële) duurzaamheid van de kerk garandeert, op een manier die niet alleen zorg draagt voor de kerk, maar ook voor de aarde en de toekomstige generaties. De PG Winsum wil hierover in gesprek met andere kerken. Samen met de VKB en Kerk in actie organiseert de PG Winsum daarom een inspiratiedag voor professionals en vrijwilligers die zich bezighouden met het beheer van geld en goed voor de kerk. Door de Protestantse Gemeente Winsum Halfambt in samenwerking met Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer & Kerk in Actie Sprekers: Hille Meetsma, programmamanager Terra Nova. Prof. dr. Thijs Tromp, bijzonder hoogleraar diaconie PTHU. Workshops van experts over pachten, subsidies, vergunningen, voorbeeldprojecten, de kerk als maatschappelijke onderneming, etc.

September

25
sep

Cursus Geestelijke zorg en trauma

Amsterdam, Vrije Universiteit

Psychologische en theologische verdieping verbonden met de beroepspraktijk

Geestelijk verzorgers, pastores en predikanten hebben in hun werk regelmatig te maken met mensen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt. Hoe treed je deze mensen tegemoet en wat kun je voor hen betekenen, juist vanuit je eigen deskundigheid? De cursus omvat 4 bijeenkomsten met ieder 2 inleidingen en andere werkvormen waarin deelnemers zich de thematiek eigen kunnen maken. De thema's die aan bod komen zijn: bijeenkomst 1: psychotrauma: inleiding en theorie bijeenkomst 2: trauma, levensloop en identiteit bijeenkomst 3: trauma, cultuur en religie bijeenkomst 4: ouderdom en posttraumatische spiritualiteit

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

Oktober

November

Maart

25
mrt
-
26
mrt

Conferentie Classicale Werkgroep Kerk en Israël Zuid

Oostmalle, België

De jaarlijkse conferentie van de Classicale Werkgroep Kerk en Israël Zuid te Oostmalle vindt plaats op 25-26 maart 2025.

In 2024 was het thema 'Kan profetie de democratie redden?' Het thema voor de conferentie van maart 2025 wordt dit najaar bekend. Reserveer de data alvast in uw agenda! We hopen u op deze 43ste conferentie te mogen ontmoeten. De website Joods-Christelijke Dialoog wordt medio 2024 volledig vernieuwd en uitgebreid.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

Oktober

17
okt
-
19
okt

Inspiratiefestival 2025

Terschelling

Het Inspiratiefestival Terschelling is dé ontmoetingsplek voor vernieuwende initiatieven op het gebied van geloof, kerk en samenleving.

Het Inspiratiefestival Terschelling is dé ontmoetingsplek voor vernieuwende initiatieven op het gebied van geloof, kerk en samenleving. Op het eiland kunnen deelnemers uit de volle breedte van kerk en samenleving zich een weekend lang laten inspireren door mix van activiteiten die een opfrisser zijn voor hun persoonlijk geloof en kerkelijke praktijk. Als een vrijplaats voor verbinding, verdieping en vernieuwing wil het Inspiratiefestival een brede oecumenische beweging op gang brengen door christelijk Nederland bijeen te brengen en in gelovig enthousiasme te inspireren. Ben jij ook geïnteresseerd in geloof, betrokken bij een kerk of gewoon op zoek naar inspiratie? Kom dan naar het Inspiratiefestival op Terschelling!

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

17
okt
-
19
okt

Inspiratiefestival Terschelling oktober 2025

Terschelling

Stichting Inspiratiefestival Terschelling organiseert op 17 t/m 19 oktober 2025 opnieuw dit festival. Het wordt de vijfde keer: een jubileumfestival.

Laat je door een gevarieerd programma in kerken, duinen, bos en strand verrassen door talloze voorbeelden van kerk-zijn in de tijd. Hier ontmoet je mensen die ook op zoek zijn naar de kerk van de toekomst en die hun ervaringen met je willen delen. Het Inspiratiefestival Terschelling is dé ontmoetingsplek voor vernieuwende initiatieven op het gebied van geloof, kerk en samenleving. Op het eiland kunnen deelnemers uit de volle breedte van kerk en samenleving zich een weekend lang laten inspireren door mix van activiteiten die een opfrisser zijn voor hun persoonlijk geloof en kerkelijke praktijk. Als een vrijplaats voor verbinding, verdieping en vernieuwing. Gedurende het weekend zijn er 60 a 70 programma, verdeeld over het eiland. In 2023 kwamen ruim 900 deelnemers naar het Inspiratiefestival. In 2021 waren 700 deelnemers. In 2018 550 deelnemers.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in