Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Agenda

Filter agenda-items:
Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in

Oktober

18
okt

Symposium: Is geloven zonder wetenschap mogelijk?

Utrecht

Geloof, wetenschap en theologiebeoefening – (hoe) gaat dat samen? Die vraag staat centraal in een symposium op 18 oktober in Utrecht.

Het symposium markeert het einde van het Seminarium van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten en de jarenlange samenwerking met de PThU. Het einde van het Seminarium en daarmee van deze samenwerking vroeg om een gezamenlijke afsluiting, die de vorm kreeg van een symposium. Verschillende factoren droegen bij aan de beëindiging. In de kern raken die factoren steeds aan een spanning tussen geloven, wetenschap en theologiebeoefening. Een spanning die we niet willen vermijden, maar juist steeds in gesprek willen brengen en die in het symposium dan ook wordt gethematiseerd: is geloven zonder wetenschap mogelijk? De aspecten en hun spanning worden uitgewerkt in vier verhalen.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

23
okt

Cursus 'opzetten en begeleiden van een rouwgroep in de gemeente'

Ermelo

'Mensen die rouwen zoeken naar wegen om te leren leven met een groot verlies. Deelnemen aan een rouwgroep kan hen daarbij enorm helpen.'

Op 23 oktober en 20 november wordt de tweedaagse cursus 'opzetten en begeleiden van een rouwgroep in de gemeente' gegeven in Ermelo. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die een rouwgroep in de kerkelijke gemeente willen opzetten en/of begeleiden. Voor meer informatie en aanmelden ga naar onze website.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

28
okt

Nieuwe Talmoed-gesprekken met Jacob de Leeuwe in oktober 2024

Hoofddorp, Hoogwoud, Rotterdam en Bodegraven

Lees je de Talmoed, dan verrijkt dat je geloven en je leven, doe je dat als joden en christenen samen, dan ontstaat er een bijzondere verbinding waarin tradities zowel worden verdiept als overstegen.

Wie als christen de Bijbel beter wil verstaan en het gesprek met het jodendom zoekt, kan het beste zijn of haar gesprekspartner (leren) kennen in een ontmoeting. Die mogelijkheid is er nu. Samen met Jacob de Leeuwe kunt u één dag lang fragmenten uit het Talmoed-traktaat Sanhedrien (band II) lezen, en ontdekken hoe joodse gesprekspartners denken en redeneren, wikken en wegen, hoe ambivalent hun beslissingen zijn, hoe discussies nooit af zijn en definitieve antwoorden uitblijven. Die ervaring is leerzaam, verbindend en maakt indruk.Van 28 t/m 31 oktober 2024 zijn er vier verschillende gesprekskringen met Talmoedgeleerde Jacob de Leeuwe, op vier locaties: Hoofddorp (NH), Hoogwoud (NH), Rotterdam (ZH) en Bodegraven (ZH).

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

November

07
nov
-
07
nov

Leerhuis voor pastores Rotterdam Alexander

Alexanderkerk Rotterdam en online

Op inspirerende wijze kennismaken met joodse bijbeluitleg

Al vele jaren komen predikanten en theologisch geïnteresseerden maandelijks in dit leerhuis bijeen onder de bezielende leiding van rabbijn Tzvi Marx. Het leerhuis is primair bedoeld om predikanten / voorgangers toe te rusten, maar het staat ook open voor anderen die geïnteresseerd zijn in joodse bijbeluitleg. Tijdens de bijeenkomsten wordt uit één van de vijf boeken van de Tora gelezen. We doen dit in een Nederlandse vertaling; kennis van het Hebreeuws is dan ook geen vereiste. Soms maken we een uitstapje naar een ander bijbelboek. Op dit moment zijn we halverwege het boek Deuteronomium. Omdat er regelmatig deelnemers vertrekken vanwege een beroep elders in het land kan de groep altijd nieuwe aanwas gebruiken. De bijeenkomsten zijn deels online (via zoom) en deels fysiek in de Alexanderkerk

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

29
nov

Publieksconferentie – De polarisatie voorbij? Denken vanuit de transcendentie van het Goede

Janskerk, Utrecht

Deze conferentie gebruikt een unieke invalshoek voor de analyse en het verkennen van alternatieven: aandacht voor het transcendente karakter van het Goede, gevoed door theologische en wijsgerige visie

Deze publieksconferentie is deel van het Moral Compass Project waarin tien onderzoekers zich buigen over de (on)mogelijkheid van moreel gesprek in onze tijd. Ze zoeken in theologie en filosofie naar denken naar inspiratie voor het denken over een gedeeld idee van het goede. De uitkomsten van dit onderzoek worden op deze dag ingezet om te zoeken naar manieren om te begrijpen wat polarisatie is en het te boven te komen. Centrale vragen zijn: kan juist een dieper besef van de transcendentie van het Goede helpen om onze diep feilbare, menselijke standpunten onder kritiek te stellen? Kan het feit dat we het Goede nooit geheel in de greep hebben ons helpen te beseffen dat we alleen in dialoog met de ander onze eigen blikvernauwing kunnen overstijgen? Hoe kan dat besef nieuw leven blazen in ons gestolde publieke gesprek ten dienste van het goede samenleven?

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

December

Januari

Februari

Maart

25
mrt
-
26
mrt

Conferentie Classicale Werkgroep Kerk en Israël Zuid

Oostmalle, België

De jaarlijkse conferentie van de Classicale Werkgroep Kerk en Israël Zuid te Oostmalle vindt plaats op 25-26 maart 2025.

In 2024 was het thema 'Kan profetie de democratie redden?' Het thema voor de conferentie van maart 2025 wordt dit najaar bekend. Reserveer de data alvast in uw agenda! We hopen u op deze 43ste conferentie te mogen ontmoeten. De website Joods-Christelijke Dialoog wordt medio 2024 volledig vernieuwd en uitgebreid.

Deze bijeenkomst is niet georganiseerd door de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk.

April

Mei

Juni

Oktober

November

Een activiteit in jouw kerk?
Dien een agenda-item in