Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Duurzaamheid Challenge

Pijl naar links Ideeën

Het klimaat vraagt onze aandacht. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust en proberen duurzamer te leven. In lijn met onze Bijbelse opdracht om voor de schepping te zorgen, vind je hier meer informatie over de ‘Duurzaamheid Challenge’. Niet voor niets bidden we in het 'Onze Vader' de regel: 'Uw koninkrijk kome'. Wat leren we daarvan als het gaat over de schepping? Daar gaat deze werkvorm over. 

 • Tijdsduur: ongeveer 30 minuten + de rest van de week.
 • Benodigdheden
  • Wifi of internet verbinding
  • Laptop / computer
  • Link van het Denkstof programma ‘Moet ik vegetariër worden?’ (zie onder)
  • Bingokaart

 

Quiz

Zie voor meer informatie over dit thema het programma ‘Moet ik vegetariër worden?’ uit de Denkstofserie. De Kahoot!-quiz uit dit programma (zie ‘Introductie’ - Werkvorm 2) en de testjes naar de voet- en voedselafdruk (zie ‘Het thema en de bijbel’ - Werkvorm 1) zijn ook goed online te doen. 

Als je dit wilt doen, zorg dan voor een videoverbinding met de jongeren (bijvoorbeeld via Zoom, Meet of Teams) en volg de stappen in het Denkstof-programma.

Duurzaamheid Challenge

Ook de Duurzaamheid Challenge (zie ‘Verwerking’ - Werkvorm 2) is leuk om in deze tijd met de jongeren te doen. Bedenk met elkaar (tijdens een online meeting via bijvoorbeeld Zoom, Meet of Teams) wat je kunt doen qua duurzaamheid en vul deze acties in op de bingokaart. Klik hier om de bingokaart in Word te openen. Op deze manier kun je de bingokaart direct op je computer invullen en het daarna delen met de jongeren. Bedenk met elkaar zo veel mogelijk acties om te doen. Als jullie 25 acties te veel vinden, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 2 rijen weg te laten en zo 15 acties te bedenken. 

Komen de jongeren er niet uit? Help hen dan op weg. Als acties kun je denken aan: 

 • Douche 2 minuten korter (pak er dus een timer bij!).
 • Scheid al je afval: papier bij papier, plastic bij plastic, glas bij glas, groen bij groenafval en de rest bij de restafval.
 • Eet vegetarisch, of eet een keer een vleesvervanger in plaats van vlees.
 • Koop iets zonder plastic waar normaal wel plastic voor gebruikt wordt (bijvoorbeeld een shampoobar i.p.v. een shampoofles, groente los of in een stoffen tasje in plaats van in een plastic zak of neem een eigen tas mee als je boodschappen gaat doen, etc.)
 • Nieuwe kleding nodig? Koop het tweedehands! Ook online kun je goed tweedehands shoppen.
 • Voorkom energieverbruik en trek de stekkers uit het stopcontact als je een apparaat niet gebruikt.
 • Gooi geen eten weg. Blijft er eten over? Bewaar dit voor een later moment.
 • Koop chocolade met een (fairtrade) keurmerk in plaats van de goedkoopste variant.

Spreek met elkaar af hoeveel tijd jullie nemen voor deze challenge en houd elkaar op de hoogte via jullie whatsappgroep. Het is leuk om ook foto’s of filmpjes te delen van jullie acties. Wie heeft als eerste de bingokaart vol? 

Alternatief
Vind je de bingokaart te veel tijd kosten? Dan kun je ook 7 acties met elkaar bedenken en deze samen uitvoeren. Voor elke dag van de week één actie. Lukt het alle jongeren om de acties uit te voeren? Houd elkaar op de hoogte via Whatsapp en bespreek tijdens jullie volgende bijeenkomst hoe de jongeren het vonden om dit te doen.

Afsluiting
Eindig de bijeenkomst met het bidden van het 'Onze Vader'. Bespreek kort van tevoren wat volgens de jongeren dit gebed te maken heeft met duurzaamheid. Daarna kun je gezamenlijk dit gebed uitspreken, of één persoon spreekt dit gebed uit en de anderen luisteren mee.