Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Jeruzalem, als ik jou vergeet...

Pijl naar links Ideeën

Korte inhoud
De jongeren kijken naar een videoclip van een lied dat over de ballingschap gaat en horen over hoe de Israëlieten deze moeilijke periode doorgekomen zijn. Ook vragen ze aan gemeenteleden welk lied of verhaal hen bemoedigt. Tijdens de tweede bijeenkomst gaan de jongeren over deze teksten en over teksten die ze zelf meegenomen hebben in gesprek.

Doel

  • De jongeren leren dat Juda in ballingschap is weggevoerd door Nebukadnezar en denken na over hoe de Israëlieten deze periode doorgekomen zijn. Ook zien ze hoe ze van hun fouten leerden.
  • Ze horen van gemeenteleden welke liederen of verhalen hen helpen in tijden dat ze het moeilijk hebben en kunnen benoemen welke tekst hen zelf bemoedigt en waarom.

Nodig

  • Videoclip 'Rivers of Babylon' van Boney M. (te bekijken via www.youtube.nl);
  • Internet en computer/laptop

Eerste bijeenkomst

Introductie
Laat de videoclip 'Rivers of Babylon' van Boney M. zien. Vraag de jongeren waar deze clip volgens hen over gaat.

Verdieping
Vertel dat het verhaal dat je gaat lezen, over de ballingschap gaat die in de videoclip naar voren komt. Lees 2 koningen 25 en deel het werkblad met het lied over Jeruzalem uit.

  • Vraag de jongeren hoe het komt dat het volk in ballingschap zit.
  • En hoe denken de jongeren dat de Israëlieten de periode in ballingschap doorgekomen zijn?
  • Kunnen ze daarover iets in het verhaal horen?

Vertel dat de meeste bijbelverhalen tijdens de ballingschap zijn opgeschreven.

  • Kunnen de jongeren bedenken waarom?
  • Waarom zouden de Israëlieten elkaar juist deze verhalen verteld hebben?

Vertel dat dit gedaan werd omdat ze op die manieren van hun fouten konden leren en elkaar op te toekomst te wijzen. Want zoals God hen uit Egypte had gehaald, zo zou hij hen ook uit Babel halen. De verhalen waren dus bemoedigingsverhalen. Vraag de jongeren hoe dat in het lied over Jeruzalem te zien is.

Verwerking
Verhalen en liederen kunnen dus heel bemoedigend zijn voor mensen, ze kunnen hen bijvoorbeeld helpen om door moeilijke perioden heen te komen. Vraag de jongeren of ze de volgende zondag na de dienst ieder minstens een gemeentelid willen interviewen over een lied of verhaal dat hen bemoedigt. Het is de bedoeling dat ze opschrijven om welk lied of verhaal het gaat.

Zorg ervoor dat de gemeenteleden weten dat de jongeren hen deze vraag kunnen stellen (bijvoorbeeld door middel van een berichtje in de weekbrief of tijdens de mededelingen).

Spreek ook af dat de jongeren zelf de verhalen of liederen opzoeken en er voldoende kopieën van maken. Deze teksten zijn nodig voor de volgende bijeenkomst. Zo nodig kunnen ze hierbij jouw hulp vragen.

Geef daarnaast de jongeren de opdracht mee om voor de volgende bijeenkomst een lied of een verhaal mee te nemen dat hen zelf helpt om door een moeilijke periode heen te komen.

Afsluiting
Lees het lied 'Jeruzalem' nog een keer.

Tweede bijeenkomst
Deze bijeenkomst is bedoeld om na te praten over de interviews en de teksten de jongeren verzameld hebben. Wat vinden de jongeren van deze teksten? Kunnen ze zich voorstellen dat mensen erdoor bemoedigd worden? Wat spreekt hen aan in de teksten, wat niet? Welke verhalen en liederen hebben ze zelf meegenomen? Ze kunnen deze voorlezen of laten horen. Praat met de jongeren door over wat hen in de gekozen teksten bemoedigt.