Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Kapot?! - maak een mozaïek van scherven

Pijl naar links Ideeën

Bijbeltekst
Wij hoopten dat Jezus gekomen was om Israël te bevrijden. Maar nu is het al de derde dag na zijn dood.
Lucas 24:21

en 

Tijdens het eten nam de vreemdeling het brood. Hij dankte God, brak het brood in stukken en
deelde het uit. Op dat moment herkenden de leerlingen dat het Jezus was!
Lucas 24:30-31

Nodig

  • Oud servies of tegeltjes
  • Plaat om de mozaïek op te plakken (bijv. spaanplaat) of voor iedere deelnemer een houten/triplex plankje als ondergrond
  • Tegellijm
  • Voegmortel
  • Spatels
  • Natte spons

Uitleg activiteit
Soms lijkt iets helemaal gebroken, niet meer te repareren. Zo was het voor de Emmaüsgangers toen Jezus gedood was. Maar dan kan er iets gebeuren waardoor de stukken ineens een nieuw geheel vormen…
Jezus liet de Emmaüsgangers zien dat Hij moest lijden en sterven, maar ook dat Hij is opgestaan en dat er nu een begin is gemaakt aan Gods nieuwe wereld. 


Voer deze activiteit uit onder begeleiding van een volwassene. Neem oud servies of tegeltjes, liefst verschillende kleuren. Zet het buiten neer en creëer een plek waar het stukgegooid kan worden. 
Denk tijdens het stukgooien aan wat kapot is in jouw leven. 

Anders kijken
Raap de stukken op en verzamel ze in een mand. Zet een tafel neer en creëer een plek waar je van de scherven een mozaïek kan maken. Gebruik bijvoorbeeld een spaanplaat van 1 x 1 meter waaromheen je een rechtopstaande rand van 2cm hout maakt. 
Kijk eens met andere ogen naar de scherven: lukt het jullie om van de scherven iets moois nieuws te maken? Je kunt ook ieder een eigen plankje geven. 

De scherven plak je op met tegellijm. Als alle scherven erop zitten en de lijm droog is, kun je de voegmortel toevoegen met een spatel. Plak schilderstape op de houten omranding om vlekken te voorkomen. Laat de voegmortel 20 minuten uitharden. Daarna veeg je de mortel van de scherven met een natte spons (eventueel met azijn op een doekje bij hardnekkige vlekken.)

Het mozaïek kun je in de viering gebruiken als beeld van anders kijken. 

Voorbeeld gespreksvragen

  • Wat zou jij graag heel willen maken? 
  • Heb jij wel eens meegemaakt dat iets wat lelijk was of kapot leek, eigenlijk iets moois bleek te zijn of te worden?