Hoe leg je contact tussen jeugd en vluchtelingen? Hoe zorg je voor wederkerigheid en bouw je aan échte relaties? De Tuindorpkerk in Utrecht besloot contact te gaan leggen met kinderen in het azc in Utrecht en met Stichting De Vrolijkheid. Samen kwamen ze tot een leuk initiatief: een muzikale uitwisselingsmiddag!
Wederkerigheid essentieel
“We wilden juist niét ‘iets creatiefs doen voor vluchtelingenkinderen’, oftewel een activiteit met een gevende en een ontvangende partij”, vertelt Christine Hoek van de Utrechtse Tuindorpkerk. “Essentieel voor ons is de wederkerigheid, de ontmoeting. Daarom gaan ‘onze’ kinderen naar het asielzoekerscentrum om daar, in de ruimte van De Vrolijkheid, te oefenen. Bekend terrein dus voor de jonge azc-bewoners. Vervolgens geven ze gezamenlijk een optreden in de kerk. Dat is dan weer bekend terrein voor de Tuindorpse kinderen. Naderhand is er de mogelijkheid tot ontmoeting. Dat wij daarvoor de voorwaarden scheppen met limonade en lekkers is niet meer dan gastvrijheid. Een van de eerdere keren hebben we dat laatste uitgebreider vormgegeven door tijdens de repetitie van de kinderen met ouders te koken.”
Stappenplan
Stap 1 - Bespreek het idee in je gemeente
- Praat met de leiding van de kindernevendienst, het jeugdwerk, het tienerwerk …
- Zijn er mensen in je kerkelijke gemeente die al contacten hebben met vluchtelingen in het azc? Betrek hen bij de actie!
Stap 2 - Leg contacten met Stichting De Vrolijkheid
- Als je iets wilt organiseren met kinderen in een azc, ga dan in gesprek met de azc-leiding over je bedoelingen. In veel azc’s is Stichting De Vrolijkheid actief. Haar medewerkers organiseren daar creatieve activiteiten met kinderen en jongeren. Overleg over je plan en luister ook naar hun ideeën.
- Zoek tijdig contact met De Vrolijkheid en prik, wanneer er besloten is samen iets te gaan doen, ruim van tevoren een datum.
Stap 3 - Stel samen een plan op: wat ga je doen?
- Wat past bij de talen die de kinderen spreken? Sommige kinderen in een azc spreken nog geen Nederlands.
- Waar vindt de middag plaats? In de kerk, het wijkgebouw of in het azc? Een kerk kan ‘moeilijk’ zijn voor moslimouders.
- Welk budget is er beschikbaar?
Stap 4 - Werk ter voorbereiding de praktische zaken uit
- Doe niet alles zelf; het is heel fijn om te kunnen samenwerken met mensen van Stichting De Vrolijkheid die de azc-kinderen al kennen én hun eigen professionaliteit meebrengen.
- Ga je samen muziek maken? Oefen van tevoren liedjes en muziek. De groep van jouw kerk oefent bijvoorbeeld in de kerk en de kinderen van het azc oefenen met De Vrolijkheid. Bezoek elkaar al tijdens de voorbereiding.
- Is er vervoer nodig om ouders en kinderen op te halen? Regel ruim voldoende chauffeurs.
- Is er na afloop, wanneer de volwassenen koffiedrinken, iets te doen voor de kinderen?
Stap 5 - Zorg voor veel publiciteit
- Maak veel reclame: er is zoveel te doen dat veel mensen (bijvoorbeeld uit de gemeente) best geïnteresseerd zijn maar slechts een klein deel daadwerkelijk komt.
- Besteed op tijd aandacht aan de activiteit. Dat kan via kerkblad, website en afkondigingen in de kerkdienst, maar ook via een persbericht in huis-aan-huisbladen.
- Denk aan de inleverdata van de kopij.
Stap 6 - Tijdens de uitvoering
- Houd er rekening mee dat het aantal deelnemers vanuit een azc (of een andere groep vluchtelingen) op het laatste moment kan wijzigen, bijvoorbeeld doordat er ook andere activiteiten op dat tijdstip zijn.
- Maak strikte afspraken over foto’s, ook in verband met de veiligheid van kinderen (sociale media reiken ver, zelfs tot in het land dat ze zijn ontvlucht).
- Bij een activiteit voor kinderen waar ook ouders welkom zijn, volstaat thee en limonade/sap; je kunt gemeenteleden vragen iets te bakken. Zorg dat voor het optreden alles klaarstaat, maar houd de cake nog even buiten beeld om te voorkomen dat de helft op is voor het feest goed en wel begint.
Stap 7 - Na afloop
- Blik terug met elkaar.
- Wat ging er goed? Wat kon beter?