Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Introductie

Haal geld op voor het goede doel! Daag kinderen van de kindernevendienst, de club of een andere jeugdgroep uit om zich te laten sponsoren voor klusjes en acties. Wie lukt het om alle negen onderdelen te doen en daardoor een volle bingokaart te halen? Het geld wat ze ophalen gaat naar een goed doel. 

Doel

  • De kinderen leren dat het belangrijk is om je in te zetten voor een ander en dat dat o.a. kan door geld op te halen voor een goed doel.
  • De kinderen halen geld op door zich te laten sponsoren voor klusjes en activiteiten die zij doen in hun omgeving.

Benodigdheden

  • Bingokaarten
  • Prijs voor degene die het meeste geld heeft opgehaald

Tijdsduur
Geef de kinderen minimaal 2 weken de tijd om hun bingokaart vol te krijgen. 

Voorbereiding 

Zorg voor voldoende bingokaarten voor de kinderen die mee doen aan de sponsorbingo. 

Bereid de kinderen en de gemeente voor op de actie die gaat komen door hen bijvoorbeeld in de dienst op zondag over deze actie te vertellen. Vertel over het goede doel waar jullie geld voor willen ophalen. Kijk op Kerk in Actie voor actuele projecten. Je kunt ook een stukje op de website of in het kerkblad zetten. Daag de kinderen uit je gemeente uit om mee te doen aan de sponsorbingo door 9 klusjes en acties te doen en daarmee zoveel mogelijk geld op te halen. Betrek ook de ouders bij de actie om de kinderen eventueel te helpen. 

Maak ook afspraken over hoe het sponsorgeld ingezameld wordt.

Uitvoering

Als je de gemeente en de kinderen hebt voorbereid op de sponsorbingo en iedereen die mee wil doen een bingokaart heeft, volgt de periode waarin de kinderen aan de slag kunnen met de sponsoracties. Geef ze hier ongeveer twee weken de tijd voor.

Uitleg voor de kinderen 
Ga aan de slag met de sponsorbingo. Hieronder zie je welke acties je kunt doen. Deze verschillende acties zie je ook op de bingokaart staan. Er zijn 9 activiteiten die horen bij 3 verschillende categorieën, namelijk: maken, helpen en actief. Wanneer je een klus of actie hebt gedaan, vul je het opgehaalde bedrag in bij dat vakje op je bingokaart. Je mag het vakje dan doorkruisen. Dat doe je bij alle 9 vakjes. Als je alle vakjes vol hebt, of als de twee weken voorbij zijn, lever je je ingevulde bingokaart in bij de organisator.

Bakken 
Bak één of meerdere taarten of cupcakes en verkoop cupcakes, de taart of taartpunten. Vul vervolgens in hoeveel geld je hiermee hebt opgehaald in het vakje ‘bakken’. 

Knutselen 
Versier een glazen potje en doe er een kaarsje in. Verkoop deze potjes om licht te verspreiden in de wereld. Het geldbedrag dat je ophaalt, vul je in bij het vakje ‘knutselen’. 

Feestkaarten 
Maak één of meerdere kaarten en verkoop deze. Denk aan een verjaardagskaart, een geboortekaart, een trouwkaart of een jubileumkaart. Vul het geldbedrag dat je hebt opgehaald in bij het vakje ‘feestkaarten’. 

Auto of fiets wassen 
Was één of meerdere auto’s of fietsen. Welke fiets kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Vraag een bijdrage voor jouw inzet. En vul het geldbedrag dat je hebt opgehaald in bij het vakje ‘auto of fiets wassen’. 

Lege flessen 
Haal lege statiegeldflessen op in jouw omgeving en lever de flessen in. Het geldbedrag dat je hiervoor krijgt, vul je in bij het vakje ‘lege flessen’. 

Tuinieren  
Ga lekker tuinieren! Help bijvoorbeeld de buurman bij het onkruid wieden, help snoeien of ga het gras maaien. Haal op die manier geld op en vul jouw opgehaalde geldbedrag in bij het vakje ‘tuinieren’. 

Optreden of tentoonstelling 
Kun je goed dansen? Acteren? Ben je muzikaal of een echte kunstenaar? Geef een optreden bij jou thuis of in de omgeving, bijvoorbeeld bij de supermarkt. Je kunt ook een tentoonstelling organiseren waarbij mensen jouw kunstwerken kunnen bekijken en misschien wel kopen. Voor de entree betalen mensen geld. Vul het opgehaalde geldbedrag in bij het vakje ‘optreden of tentoonstelling’. 

Sponsorloop of -wandeling 
Trek je sportieve schoenen aan en houd een sponsorloop! Doe dit door bijvoorbeeld zoveel mogelijk rondjes te rennen rond jouw huis. Of laat je sponsoren voor een (lange) wandeling. Het geldbedrag dat je hiervoor krijgt, vul je in bij het vakje ‘sponsorloop of -wandeling’. 

Lootje trekken 
Verzamel een aantal ballonnen (biologisch afbreekbaar). Doe lootjes in de ballonnen voordat je deze opblaast. In één van de ballonnen stop je een winnend lot. Wie deze koopt, wint een prijsje. Maak daarna lintjes vast aan de ballonnen. Laat mensen een lot kopen in de vorm van een ballon. Als zij de ballon kapot maken, bekijken ze het lot. Wie weet hebben zij het winnende lot en winnen ze de prijs. Het geldbedrag dat je hebt overgehouden vul je in bij het vakje ‘lootje trekken’.

Afronding

Na twee weken vraag je alle deelnemers de ingevulde bingokaarten weer bij jou in te leveren. 

Maak in de eerstvolgende kerkdienst bekend hoeveel geld er in totaal is opgehaald. Maak ook bekend wie het meeste geld heeft opgehaald en geef hem/haar een prijs.