De Veertigdagentijd is een tijd van bezinning. Films in groepsverband kijken is een vorm van bezinning.
Voorbereidingstijd
Twee uur. Bekijk de beschrijvingen van de onderstaande films. Inventariseer de behoefte in de gemeente en in de buurt waar je woont. Stel een aanbod met bijvoorbeeld drie data en drie films op en maak dit bekend in de kerkgemeente en het dorp of stadswijk waar je woont.
Tips
De onderstaande films zijn op internet te vinden. Kijk op platforms die gratis zijn of op betaalde platforms zoals Videoland, Netflix of HBO. Een aantal films zijn te bestellen op www.bol.com.
Zoek op internet met de zoektermen ‘films kijken en rechten’ uit hoe het zit met de auteursrechten. Het is aan te bevelen om een bedrag te betalen voor de licentie. Kijk op www.filmservice.nl.
Vrijwilligers
Drie vrijwilligers zijn nodig:
- een persoon die de activiteit coördineert en op de avond zelf de films introduceert;
- een persoon voor de catering;
- een persoon voor de techniek, zoals een laptop, beamer en geluidsboxen.
Budget
Het huren of kopen van een film kost ongeveer 10,- euro per film. Daarnaast zijn er de kosten van het gebruik maken van een zaal in het kerkgebouw of buurthuis.
Benodigdheden
Een zaal, laptop, beamer en geluidsboxen.
Werving en PR
Maak het filmaanbod bekend via de gebruikelijke media-kanalen van de kerkgemeenschap en het buurtwerk, en op sociale media.
Vragen voor het nagesprek
- Wat is jouw eerste reactie?
- Kun je je identificeren met een persoon uit het verhaal? Zo ja, vertel met welke persoon jij je identificeert, waarom jij je herkent in zijn/haar handelen, wat jij, achteraf gezien, anders zou doen.
- Welke scène is voor jou het meest inspirerend of hoopgevend?
- Word je na het kijken van deze film aangezet om tijdens deze Veertigdagentijd iets te doen of iets niet (meer) te doen?
Films
Des hommes et des dieux
De film ‘Des hommes et des dieux’ (‘Mensen en goden’) gaat over een groep monniken in een klooster in het Atlasgebergte. Ze weigeren te kiezen tussen de Franse kolonialisten en de Algerijnse verzets- en terreurbeweging. Ze blijven de plaatselijke bevolking trouw. Hoe? Door te blijven. Zoals pater Frans van der Lugt weigerde uit Syrië te vertrekken. Bij je mensen blijven met gevaar voor eigen leven. Een van de monniken is bang. “Ik durf mijn leven niet te geven.” De abt antwoordt: “Dat heb je al gedaan, door hier te zijn.” De monniken komen uiteindelijk om, net als pater Van der Lugt. Ze gaven hun leven in dienst van mensen en God.
Babette’s feast
De film ‘Babette’s feast’ gaat over een vrouw op de vlucht. Ooit was ze chefkok in een beroemd restaurant in Parijs, nu leeft ze ondergedoken in een Deens dorpje waar de bewoners leven in een sobere, sombere sfeer. Totdat Babette een erfenis krijgt en gaat koken voor het hele dorp. Ze laat de mooiste ingrediënten komen, het lekkerste vlees, de beste wijnen, en groenten die het dorp nog nooit gezien heeft. De avond van de maaltijd wordt een bijzondere avond. De mensen beginnen te lachen, ze kijken elkaar in de ogen, ze dansen uiteindelijk in de sneeuw op het plein. Babette heeft intussen al haar geld uitgegeven aan deze maaltijd. Ze heeft geen geld over om te vertrekken en haar bestaan elders op te bouwen. Ze heeft zichzelf leeggegoten voor het dorp. Zo is ze een beeld van Jezus die zichzelf gaf voor deze wereld. Geen weg terug.
Stellet licht
De film ‘Stellet licht’ speelt zich af in een mennonitische gemeenschap in Mexico, een beetje te vergelijken met de Amish. Het plot is klassiek: een getrouwde man krijgt een affaire met een alleenstaande vrouw. Zijn vrouw weet ervan. Ze vertrekt niet met slaande deuren, ze komt niet in opstand, maar verdraagt. Ze lijdt wel, maar de andere twee ook. De man omdat hij niet kan kiezen. De minnares omdat ze het lijden van de echtgenote niet kan verdragen. Dan sterft de echtgenote. We zien haar opgebaard. De buren en gemeenteleden komen en zitten zwijgend in de kamer. Dan komt de minnares binnen. Ze loopt naar de kamer waar de gestorvene is opgebaard. Ze buigt zich over de dode heen, er loopt een traan over haar wangen; ze vraagt om vergeving. Dan slaat de echtgenote haar ogen op. De minnares loopt weg, ze offert zichzelf, er is een nieuwe kans voor het echtpaar. Einde film. Het klinkt als een melodramatisch verhaal, maar de ingetogen filmstijl van de filmmaker Reygadas maakt het tot een indrukwekkend drama dat je nog tijden bij blijft. En dat je nóg eens wilt zien...
Fill the Void
In de film ‘Fill the Void’ kijkt Shira, de jongste dochter in een streng orthodox joods gezin, uit naar haar bruiloft als haar oudere zus Esther overlijdt bij de bevalling van haar eerste kind. Shira’s huwelijk wordt uitgesteld. De weduwnaar krijgt het aanbod om te hertrouwen met een Jodin in het buitenland. Shira’s moeder wil na het overlijden van haar dochter niet ook haar schoonzoon en kleinkind verliezen en doet een voorstel waardoor Shira gedwongen wordt te kiezen tussen gehoorzaamheid aan haar familie en haar eigen gevoelens.
De film is gemaakt door Rama Burshstein, zelf chassidisch-orthodox. Met deze film geeft ze een inkijk in de wereld waar geloof, traditie en bijbehorende dilemma’s centraal staan. De traditie kan een mens vast zetten. Hoe kies je dan? Beide keuzes brengen pijn en lijden met zich mee.
The Diving Bell and the Butterfly
De film ‘The Diving Bell and the Butterfly’ vertelt het waargebeurde verhaal van een bekende journalist die door een beroerte volledig verlamd raakt. Hij kan alleen nog met zijn linkeroog knipperen. Zijn leven als carrièreman staat stil, hij wordt de gevangene van zijn eigen lichaam. Een verpleegster en zijn vrouw helpen hem communiceren: door letters aan te wijzen die hij vervolgens ‘kiest’ door met zijn oog te knipperen. Zo lezen zij hem, woord voor woord. Eindeloos geduldig. Zo schrijft hij vanuit zijn ziekbed zelf zijn verhaal. Vastgeklonken in zijn lichaam als een duikerspak (diving bell) weet hij als een vlinder (butterfly) toch te spreken. Een film over liefde die volhoudt. Een film over moed. Een film over de waardigheid van ieder mens.
Het offer
Jaap van Heusden, een Nederlandse filmmaker, maakte een film over een onmogelijk dilemma, ‘Het offer’. De zoon van een rechter is betrokken bij de gruwelijke dood van een meisje. Zal de rechter trouw zijn aan het recht dat hij hoog houdt? Zal hij zijn zoon aangeven of beschermen? Beide opties worden uitgewerkt in de film. Beide mogelijkheden worden verkend. Met in beide gevallen vernietigende gevolgen voor de vader. De inspiratie van het verhaal lag in het offer van Abraham die bereid was Isaak te offeren. God hield hem tegen. Wat is 'recht' doen? Wat is genade? Dat zijn de vragen die deze film oproept. Wat doet het God als hij recht wil doen aan mensen en tegelijk genadig wil zijn? Hoe wordt dat zichtbaar in Jezus? Vragen om over door te praten naar aanleiding van de film. Deze film is te bekijken via www.human.nl/duivelse-dilemmas/2012/het-offer.