Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

In de zomer- en vakantiemaanden bezoeken kinderen geregeld met ouders, grootouders of bekenden een kerk. Hoe kun je deze kinderen meenemen in een ontdekkingstocht door de kerk? 

Ontvangst
Geef bij het welkom aandacht aan de kinderen. Zeg dat er in de kerk van alles is te zien. Misschien ook dingen die ze niet kennen. Of iets wat ze wel kennen, maar waar ze meer over willen weten.

Nodig
Voor ieder kind een notitieboekje en een potlood.

Organisatie
Vertel de kinderen dat ze alleen of met hun ouders, opa en oma de kerk mogen verkennen. Komen ze iets tegen waarover ze een vraag hebben dan mogen ze dat op het notitieboekje noteren. Een tekeningetje van het onderwerp waarover ze een vraag hebben, helpt om de vraag te begrijpen.

Werkwijze en gesprek: Vraag maar Raak
Als een kind zijn vraag of vragen heeft genoteerd, ga je daarover met het kind in gesprek. Probeer er eerst achter te komen waarom een kind deze vraag stelt. Probeer er ook achter te komen wat een kind zelf al aan kennis heeft van het het onderwerp waar het kind een vraag over heeft. Even er samen naar toegaan kan heel goed helpen. Beantwoord vervolgens zo goed mogelijk de vraag van het kind. Geef daarbij het kind de ruimte om nieuwe vragen te stellen.

Afsluiting
Ga even na of het kind tevreden is met jouw antwoord en wat het kind van de verkenning vond. Als een vraag niet kan worden beantwoord, vertel je dat je het antwoord op de vraag gaat opzoeken. Vraag of je een e-mailadres mag om terugkoppeling te geven. 

Tips

  • Koop leuke notitieboekjes. Plak hier eventueel een foto van de kerk op. Of misschien hebben jullie wel een ansichtkaart van de kerk!
  • Bied de kinderen ook wat lekkers aan, zoals een glas limonade of een muffin.
  • Laat de kinderen allemaal een ‘kijker’ uitkiezen, zoals een zaklantaarn, verrekijker, vergrootglas, kartonnen koker of fototoestel. Hiermee gaan ze letterlijk op ontdekkingstocht door de kerkzaal.

Deze mini-handleiding is ontwikkeld voor het Tsjerkepaad in Friesland. 

Meer weten? In dit artikel lees je hoe ze het in Friesland aanpakken.