Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vredesweek: liturgie en andere materialen voor kerken

Van 16 t/m 24 september 2023 vindt de nationale Vredesweek plaats. Deze wordt georganiseerd door PAX.

Liturgie Vredesweek

Op de website van Pax zijn heel veel ideeën te vinden om aandacht te besteden aan de Vredesweek. Ook materiaal om vredeszondag te vieren. 

Bekijk de lijst met vredesactiviteiten op de site van Pax

Collecte Vredesweek

Ook in het collecterooster van de Protestantse Kerk/Kerk in Actie wordt aandacht besteed aan de Vredesweek. Op 24 september wordt er gecollecteerd voor het herstel van de kerk in Syrië. 

Bekijk het collecterooster en bijbehorende materialen

Materiaal jeugdwerk vredesweek

De dienstenorganisatie biedt seizoenspakketten aan voor het jeugdwerk in de kerk. In de maand september is er uiteraard materiaal beschikbaar bij de vredesweek. 

 

Uitleg thema vredesweek

Dit jaar focust de Vredesweek op onze democratie die onder druk staat.

Blijvende vrede begint bij een inclusieve samenleving waarin ieder mens een stem heeft, ongeacht achtergrond of gender. Met een eerlijke en rechtvaardige verdeling van macht. Met zeggenschap voor lokale gemeenschappen. Met sterke democratische waarden en instituten.  

In Nederland geloven we graag dat wij die zaken op orde hebben. Maar onze democratie staat onder druk. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtstaat, de politiek, de media. Conflict, haat en geweld liggen dagelijks op de loer en als we eerlijk naar de stand van zaken kijken zien we dat het systeem in Nederland piept en kraakt onder structureel onrecht, dat de verdeling van macht scheef is en dat het sociale weefsel dat onze samenleving bij elkaar houdt afbreekt. 

Wij weten als geen ander welke gevaren op de loer liggen als machtsverhoudingen steeds verder uit balans raken en mensen het vertrouwen in instanties en elkaar kwijtraken. En daar moeten we iets mee. Want hoe kunnen we in buitenlandse conflictgebieden aan vrede en veiligheid bouwen, als de basis waarop ons eigen land is gebouwd op haar grondvesten staat te schudden? 

Meer informatie over het thema van de Vredesweek

Foto: Unsplash

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)