Het kan voorkomen dat een predikant niet beschikbaar is voor zijn of haar taken in verband met corona. Hoe daar mee om te gaan is altijd maatwerk, maar er kunnen wel enige algemene lijnen worden geschetst. Van belang blijft altijd dat zowel de predikant, als de kerkenraad/college van kerkrentmeesters in constructief overleg met elkaar blijven.
Als een predikant in zijn eigen gemeente (waar hij/zij is beroepen als predikant voor gewone werkzaamheden) klachten heeft, dan is het verzuimprotocol van toepassing. Hoewel misschien in andere tijden een predikant bij milde klachten bleef doorwerken, kan dat nu niet en meldt hij of zij zich ziek.
Heeft de predikant klachten, maar werkzaam op basis van hulpdiensten (zowel structureel, maar ook bijvoorbeeld een preekbeurt) geldt wat partijen onderling hebben afgesproken over ziekte. Is er niks afgesproken dan is het advies is om met redelijkheid en billijkheid te handelen. Het is aan de kerkenraad om te beoordelen of - en hoe - een kerkdienst kan plaatsvinden. Is er op het laatste moment afgezegd? Dan is een vergoeding op zijn plaats: wellicht geheel, wellicht gedeeltelijk voor alleen de voorbereiding. Ligt de preekbeurt verder in de toekomst? Dan ligt het voor de hand dat er geen of slechts een gedeeltelijke vergoeding is.
Als de predikant zelf geen klachten heeft, maar wel in quarantaine moet omdat bijvoorbeeld zijn huisgenoten klachten hebben is de situatie anders. Immers, de predikant is niet zelf ziek en het verzuimprotocol is dus ook niet van toepassing. De predikant kan in zo’n geval (waarschijnlijk) ook vanuit huis wel werkzaamheden verrichten, maar bijvoorbeeld niet voorgaan. In een dergelijk geval zou een werknemer zijn loon doorbetaald krijgen. Het ligt voor de hand dezelfde lijn te volgen bij predikanten. Als het gaat om een losse preekbeurt van een gastpredikant die niet doorgaat, is het advies om met redelijkheid en billijkheid te handelen. Ligt de preekbeurt verder in de toekomst en zijn er bv. nog geen werkzaamheden verricht? Dan ligt het voor de hand dat er geen of slechts een gedeeltelijke vergoeding is.
Als de predikant niet ziek is en ook niet in quarantaine moet, zal de predikant in beginsel het door de kerkenraad vastgestelde beleid moeten volgen. Als de kerkenraad besloten heeft dat er weer fysieke kerkdiensten worden gehouden, maar vindt de predikant dat te riskant? Dan zal de predikant in principe gehouden zijn gewoon zijn werkzaamheden uit te voeren. Hetzelfde geldt voor de hervatting van andere activiteiten. Natuurlijk is het belangrijk dat het werk veilig kan worden uitgevoerd; open communicatie en evaluatiemomenten zijn daarom aan te raden.
Deze informatie is bijgewerkt op 25-6-2020.