Sinds een paar jaar organiseert Gilah Evers samen met haar man rabbijn Shimon Evers avonden over het jodendom. De traditionele joodse sjabbatsmaaltijd hoort daarbij. Gilah spreekt over joods leven op de landelijke ontmoetingsdag Kerk en Israël op 19 september.
Bij kliederkerk beleef je samen een bijbelverhaal. Daarbij wordt de koppeling gemaakt tussen geloof en het dagelijks leven. Maar hoe stimuleer je dat kinderen en hun naasten ook thuis geloof een plek geven, en groeien als volgelingen van Jezus?
Een kerkdienst verloopt volgens een vaste orde: de liturgie. In deze serie komen de verschillende elementen aan bod. Marcel Barnard licht deze toe, drie gemeenten vertellen over hun praktijk. Deze keer: het gebed van de zondag / het gebed om de heilige Geest.
Het is hartverwarmend om te zien hoeveel bereidheid er is in heel Europa en ook in Nederland om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Tegelijkertijd maken Europese kerken zich zorgen dat er hier en daar incidenten zijn geweest van discriminatie van vluchtelingen die uit Oekraïne komen maar een andere etniciteit, religie of herkomstland hebben.
‘Men moet leven als vrienden en rekenen als vijanden’ luidt een spreekwoord. Kunnen plaatselijke gemeenten het samenwerken op financieel gebied maar beter uit hun hoofd zetten?
‘Kerk’ uit zich in talloze vormen. Van een klassieke kerkdienst tot een diaconaal inloophuis, van catechese tot pioniersplek. Van vormen die al eeuwenlang meegaan tot vormen die nieuw zijn. Kliederkerk is een van die nieuwe vormen van kerk.
De diaken heeft een belangrijke rol als voortrekker in de diaconale roeping van de gemeente. Die diaconale roeping kun je als volgt samenvatten: delen van wat de gemeente aan gaven geschonken is, helpen waar geen helper is en getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt.
Hoe mooi het ook is om samen volop Pinksteren te vieren, dit feest brengt wel een risico met zich mee. Wie alles bij het oude wil houden, kan het pinksterfeest beter niet vieren.
Hij deed studie naar de geschiedenis van het dogma ‘verkiezing’ en de verhouding tussen verkiezing en verbond, een van de gereformeerde thema’s waar hij over publiceerde. Hij nam wisselende posities in. Cornelis Graafland werd daarom getypeerd als een beweeglijk theoloog.
Samenwerken tussen gemeenten valt in de praktijk behoorlijk tegen. Pas als je ontdekt dat je elkaar nodig hebt als het erom gaat kerk te zijn in de samenleving, is er kans van slagen.