Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Online bijeenkomsten Dorpskerkenbeweging

April - Open Kerk

  • 19 april 15.00-16.30
  • 21 april 20.00-21.30

Opgeven uiterlijk 14 april, maximaal 8 deelnemers per sessie

Een manier om als kerk open en gastvrij te zijn is het openstellen van het kerkgebouw: voor toeristische bezichtiging, om dorpsbewoners en voorbijgangers te verwelkomen met een kopje koffie, om een plek te bieden voor stilte en gebed. Sommige kerken zijn altijd open, andere kerken openen de deuren in de zomer of op Open Monumentendag. Wat komt er allemaal bij kijken als je de kerk (vaker) open wil stellen? Welke kansen biedt het kerkgebouw om als geloofsgemeenschap van betekenis te zijn voor de omgeving? Bijvoorbeeld om tijdens de zomermaanden met andere organisaties een programma aan te bieden. Tijdens de bijeenkomst wisselen we praktijkervaring en inspiratie uit. Ervaringsdeskundigen van de Stichting Welkom in de Kerk schuiven aan om te vertellen en vragen te beantwoorden over de mogelijkheden om kerken open te stellen. 

Aanmelden

Mei - Samenwerken met andere (dorps)kerken 

  • 17 mei 15.00-16.30
  • 19 mei 20.00-21.30

Opgeven uiterlijk 12 mei, maximaal 8 deelnemers per sessie

Steeds meer (dorps)kerken zoeken de samenwerking. Vaak zijn zorgen over de toekomst de eerste aanleiding om contact te zoeken met andere kerkgemeenschappen. Organisatorische en financiële lasten kunnen dan worden gedeeld. Hoe voorkom je dat deze zakelijke aspecten de overhand krijgen en leidend worden voor de manier waarop de samenwerking vorm gaat krijgen? Want wat je ten diepste wilt, is natuurlijk een samenwerking waarin de Geest werkzaam is en waar geloof en kerkenwerk tot bloei komen. Hoe vind je gemeenschappelijke grond waarop je kunt gaan bouwen(meestal figuurlijk, soms letterlijk) aan dat visioen?

Tijdens de bijeenkomst wisselen we ervaringen uit, dat wat lukt en dat wat niet is gelukt en we zoeken naar begaanbare wegen. Ds. Martje Veenstra uit Wijhe zal aanwezig zijn, om haar ervaringen te delen uit Klein Salland een samenwerkingsverband tussen Olst, Raalte, Wijhe en Wesepe en om vragen te beantwoorden. 

Aanmelden

Juni - Dorpskerk onder de rook van….

  • 14 juni 15.00-16.30
  • 16 juni 20.00-21.30

Opgeven uiterlijk 9 juni, maximaal 8 deelnemers per sessie

Dorpskerken zijn er in alle soorten en maten. Sommige dorpen liggen wat meer afgelegen, andere dorpen liggen dicht bij een stad of zijn inmiddels aan een grotere plaats vastgegroeid. Wat als een dorp ondertussen een buitenwijk is geworden en wat betekent dat voor de identiteit van een dorpskerk? Hoe kleurt de gemeente mee met de veranderende gemeenschap van het dorp of de wijk? Wat betekent het als de dorpskerk onderdeel wordt van een grotere algemene kerkenraad? In deze netwerkbijeenkomst gaan we in op de voor- en nadelen, op de vragen en de mogelijkheden die een veranderende woonomgeving met zich meebrengt.

Aanmelden

Vul onderstaand formulier in om u voor een van de sessies aan te melden.