Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Het moet wel leuk blijven, toch?

Pijl naar links Ideeën

Deze vergaderopening maakt onderdeel uit van de serie ‘Hoopvol kerk-zijn in een seculiere tijd’. Iedere opening in deze serie biedt als starter een casus en als verdieping een reflectie op deze casus.  

Het is van belang dat alle deelnemers aan de vergadering de Bijbeltekst voor zich hebben en kunnen meelezen. De teksten ter verdieping zijn niet altijd geschikt om integraal voor te lezen tijdens de vergadering. Wellicht kun je een paar gedachten eruit halen. Ook is het mogelijk de tekst vooraf of nadien te delen met de leden van de kerkenraad.    

Welkom

Heet iedereen welkom op een voor jullie kerkenraad vertrouwde wijze.  

Starter  

De starter voor de vergaderopeningen in deze serie is telkens een casus uit het gemeenteleven begrepen. Lees de volgende tekst voor:

De jeugdraad is bij elkaar voor een zomerborrel. Binnenkort gaat de vakantie in en ze willen met elkaar terugblikken op het kinder- en jongerenwerk van het afgelopen jaar. Er wordt een rondje gemaakt, waarin gelukkig veel positieve ervaringen kunnen worden gedeeld. Op de vraag wat er volgend jaar anders en mogelijk beter zou kunnen, wordt heel verschillend gereageerd. ‘Mijn eigen dochter vindt de tienerclub saai,’ zegt een van de leidinggevenden. ‘Ik zou willen dat we het volgend jaar ook voor haar leuk genoeg kunnen maken.’ ‘Ik zou willen dat we bij de kindernevendienst de kinderen wat meer Bijbelteksten uit hun hoofd laten leren,’ zegt een van de anderen. ‘Ik denk soms: de kleurplaat lijkt het belangrijkste onderdeel. Maar daar doen we het toch niet voor? 

Vragen bij de casus:  

  • Stel: in jullie gemeente wordt een vergelijkbaar gesprek gevoerd. Wat voor positieve ervaringen zouden jullie willen delen?  
  • Is er in jullie gemeente kindernevendienst of zondagsschool? Zo ja, waar doen jullie dat voor? 

Verdieping

Bij de reflecties op de casus in deze serie wordt veel gebruikgemaakt van het gedachtegoed van de Amerikaans-Lutherse theoloog Andrew Root. Roots grote verlangen is kerken te helpen om overeind te blijven in een seculiere cultuur. Hij doet dat door te prikkelen, uit te dagen, vanzelfsprekende vooronderstellingen tegen het licht te houden en hoop en nieuw perspectief te bieden, vaak verrassend en uit onverwachte hoek.

De theoloog Andrew Root heeft een passie voor jongeren en jongerenwerk. Als critical friend vraagt hij zich tegelijkertijd af of ‘we’ het in de kerk wel altijd ‘goed’ doen als het gaat om kinder- en tienerwerk. Een van de vragen die hij graag stelt is: is geloof een doel of een middel? Veel kerkelijk jongerenwerk, aldus Root, is het christelijk geloof gaan zien als een middel tot een hoger doel, het geluk van kinderen en jongeren. Niet dat Root tegen geluk is – integendeel – maar hij constateert wel een probleem. Als het geloof ten diepste een middel is tot geluk en geen doel in zichzelf, dan maken we het geloof machteloos. Kinderen en jongeren zullen het geloof gemakkelijk achter zich kunnen laten, als ze ervaren dat er andere dingen in hun leven zijn die effectiever bijdragen aan hun gelukservaringen. En zo holt kerkelijk jongerenwerk dat te zeer gericht is op het geluk van jongeren zichzelf uit.  

Volgens Root moet de kerk in een seculiere tijd de moed hebben om ter discussie te stellen dat ‘geluk’ het ultieme goed is. Het christelijk geloof zoals Paulus, Luther en Bonhoeffer (en vele anderen) zich dat voorstelden, was juist gericht op verandering (denk aan de Bijbeltekst bij deze vergaderopening). Christelijk geloven is het aanleren van een manier van leven in het spoor van Christus. Hij is ‘het doel van ons bestaan’ (lied 939) en ervaringen van God in een seculiere tijd doen we alleen op als we Hem volgen. 

Verwerking 

Het onderdeel verwerking biedt enkele gespreksvragen. Lees met elkaar 1 Korinthe 2:1-5.

Root is kritisch op kerkelijk jongerenwerk dat ten diepste een middel is tot een hoger doel. Probeer eens tijdje in de spiegel te kijken die deze kritische vriend je voorhoudt. Wat zie je? Acht je het denkbaar dat kerkelijk jongerenwerk ondanks alle inzet en goed bedoelingen de kerk juist uitholt?  

Als Christus ‘het doel van ons bestaan’ is, hoe ziet kerkelijk jongerenwerk er dan uit? Wat moet daar wel/niet gebeuren? 

Lied of gebed 

Liedboek 939 

 

Verder lezen?  

Word je getriggerd door Roots gedachten? Zijn boek Wachten op God is in het Nederlands vertaald en biedt een heel goede introductie op zijn denken. Beheers je voldoende Engels, kijk dan eens op zijn website en/of zoek op zijn naam op YouTube, daar zijn veel lezingen te vinden.