Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Reisgenoten: met beide benen in je buurt | Reisgids

Pijl naar links Ideeën

Ha reisleider,
Welkom, mooi dat je deze reis gaat begeleiden. Met deze reisgids heb je alles in handen voor dit avontuur. Wil je online delen over deze reis? Gebruik dan de hashtag #reisgenoten, zodat we jullie belevenissen kunnen volgen.

We wensen je een inspirerende en uitdagende reis!  De reis bestaat uit drie etappes:

  • Etappe 1: Ontdekken - Je buurt zien met nieuwe ogen.
  • Etappe 2: Present zijn - Met je voeten in de werkelijkheid. 
  • Etappe 3: Licht zijn - Balans in geven en ontvangen.

Doel van de reis

Deze reis brengt je in beweging om jezelf beter te leren kennen, om te ontdekken wat en wie jouw buurt en buren zijn en om te zien hoe je samen verschil kunt maken.
Het doel van deze reis is met beide benen in je buurt te zijn en om oog te hebben voor wat daar gebeurt. Om te geven en om te ontvangen, zodat je een mens in balans bent.

Punten van aandacht

Deze reis is een mix van activisme en reflectie daarop. Te veel activisme kan leiden tot vermoeidheid en te veel reflectie kan leiden tot passiviteit. Ze hebben elkaar nodig.

Het is een meerwaarde om tussen de etappes door te oefenen in het zijn van een goede buur. Voorbeelden: meedoen met de buurtbingo, pannenkoeken bakken bij het inloophuis, vuilnis prikken, enz. Nodig uit tot oefenen en ontdek of er animo voor is.

Komen de deelnemers uit dezelfde buurt/wijk/dorp of stad, of niet? Dit is een belangrijk aandachtspunt. Bij twee opdrachten heb je een plattegrond nodig van de buurt/dorp/stad. Mochten mensen uit andere plaatsen komen, zorg dan ook voor de plattegronden van hun leefomgeving.

Als het mogelijk is, dan is het een meerwaarde om deze reis op een buitenlocatie te doen, zodat je direct in verbinding staat met wat er buiten leeft.

Extra bronnen ter inspiratie

Deze reis is gemaakt in samenwerking met Tearfund. Deze organisatie heeft een uitgebreid programma over ‘met beiden benen in de buurt’. Deze kun je hier vinden: tearfund.nl/metbeidebenenindebuurt

Benodigdheden voor deze reis

In het reispakket zijn aanwezig:

  • Handleiding
  • Werkboeken
  • Zakje met zout

Zelf verzamelen: 

  • Voor etappe 1: pen en werkboeken, plattegrond van de buurt, zoutloze soep, soepkommen, lepels en zout.
  • Voor etappe 2: pen en werkboeken, vuilnisprikkers en vuilniszakken, stoepkrijt of ander materiaal - zie eindpunt.
  • Voor etappe 3: pen en werkboeken, een ‘kenner’ uit je buurt - zie Onderweg, muziek en speaker, plattegrond van de buurt, waxinelichtjes en aansteker.