Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Vergaderopening - De jeugd heeft de toekomst, toch?

Pijl naar links Ideeën

Deze vergaderopening maakt onderdeel uit van de serie ‘Hoopvol kerk-zijn in een seculiere tijd’. Iedere opening in deze serie biedt als starter een casus en als verdieping een reflectie op deze casus.  

Het is van belang dat alle deelnemers aan de vergadering de Bijbeltekst voor zich hebben en kunnen meelezen. De teksten ter verdieping zijn niet altijd geschikt om integraal voor te lezen tijdens de vergadering. Wellicht kun je een paar gedachten eruit halen. Ook is het mogelijk de tekst vooraf of nadien te delen met de leden van de kerkenraad.    

Welkom 

Heet iedereen welkom op een voor jullie kerkenraad vertrouwde wijze.  

Starter   

De starter voor de vergaderopeningen in deze serie is telkens een casus uit het gemeenteleven. Lees de volgende tekst voor:

Familie de Jong is een leuk, kerkelijk betrokken gezin met vier kinderen. In de kerk in hun dorp zijn gelukkig nog meer tieners en jongeren en er is bloeiend jongerenwerk. Behalve betrokken bij de kerk is de familie ook sportief. Dat alles bij elkaar zorgt regelmatig voor agendastress en de bijbehorende discussies. Want naast sport moet er moet ook huiswerk worden gemaakt en vinden pa en ma De Jong dat de catechese niet kan worden overgeslagen. Zeker voor zoon Ard wordt dat volgend jaar een probleem, want het niveau waarop hij schaatst, vereist minimaal drie avonden training. Catechese volgen wordt dus ingewikkeld. Ard zelf baalt ervan dat hij moet kiezen, want beide dingen doet hij graag. Omdat hij er niet uit komt, besluit hij advies te vragen aan zijn vader… 

Vragen bij de casus:  

  • In hoeverre is een dergelijke casus herkenbaar voor je?
  • Merk je dat in jullie gemeente dit soort dilemma’s de betrokkenheid bij het jongerenwerk beïnvloeden
  • Welk advies zou je Ard hebben gegeven als je zijn vader/moeder was? 

Verdieping 

Bij de reflecties op de casus in deze serie wordt veel gebruikgemaakt van het gedachtegoed van de Amerikaans-Lutherse theoloog Andrew Root. Roots grote verlangen is kerken te helpen om overeind te blijven in een seculiere cultuur. Hij doet dat door te prikkelen, uit te dagen, vanzelfsprekende vooronderstellingen tegen het licht te houden en hoop en nieuw perspectief te bieden, vaak verrassend en uit onverwachte hoek.  

Ieder mensenleven is gericht op denkbeeldige stippen aan de horizon. De Canadese filosoof Charles Taylor hanteert daarvoor de term ‘good’. Zodra er verschillende ‘goods’ in het spel zijn, moeten die worden gerangschikt. Niet alles wat wij willen kan tegelijkertijd worden gerealiseerd. Andrew Root is als theoloog geïnteresseerd in dat proces van kiezen. Op basis waarvan kiezen wij? Keuzes die wij maken (bijvoorbeeld in het geval van een dilemma zoals hierboven geschetst) gebeuren vaak op basis van culturele onderstromen. In een cultuur waarin sport vanzelfsprekend is en de kerk niet, zal een dergelijk dilemma vaak in het voordeel van de sport eindigen. Hoe zou kerkelijk jongerenwerk in een seculiere tijd op dat gegeven kunnen inspelen? 

Tegen het woord ‘inspelen’ zou Andrew Root al bezwaar aantekenen. Kerkelijk jongerenwerk, aldus Andrew Root, gaat de concurrentie met sport een hobby nooit winnen. Het eerste dat de kerk daarom zou moeten doen, is uit de concurrentiemodus stappen. Dat kan alleen als het in de kerk inderdaad over dingen gaat waarin het nergens anders in onze samenleving over gaat! Kerkelijk jongerenwerk is er niet in de eerste plaats voor de fun of voor de ontspanning, maar om jongeren met Christus te leren leven. Root tekent daarbij voortdurend aan dat ‘met Christus leren leven’ een levenslang proces is voor alle generaties. Een van zijn boeken heet The end of Youth Ministry. Het woord ‘end’ betekent in het Engels zowel doel als einde. In die titel kun je dus een dubbele lading horen!   

Verwerking  

Het onderdeel verwerking biedt enkele gespreksvragen bij de bijbeltekst. Lees met elkaar Lucas 18:16.

Gespreksvragen bij deze tekst:

  • Wat zijn nog meer situaties waarin verschillende ‘goods’ niet tegelijkertijd kunnen worden gerealiseerd en er dus keuzes gemaakt dienen te worden?  Op basis waarvan maak jij je keuzes? Welke geloofsovertuigingen spelen daarbij een (bewuste) rol? 
  • Hoe kunnen we in onze kerken jongeren helpen met een bewustwordingsproces als het gaat om het maken van keuzes? Welke (voorbeeld)rol spelen de andere generaties daarbij? 
  • Gaat het bij jou in de kerk over dingen waar het (in de goede zin van het woord!) nergens anders in de samenleving over gaat?
  • Wat betekent het voor jou om met Christus te leven? En beschouwen jullie dat ook als het belangrijkste doel van het jongerenwerk in jullie gemeente? 

Lied of gebed 

Eindig met gebed of lees Psalm 67:1 

Verder lezen?  

Word je getriggerd door Roots gedachten? Zijn boek Wachten op God is in het Nederlands vertaald en biedt een heel goede introductie op zijn denken. Beheers je voldoende Engels, kijk dan eens op zijn website en/of zoek op zijn naam op YouTube, daar zijn veel lezingen te vinden.

 

Zie ook: