Deze vergaderopening maakt onderdeel uit van de serie ‘Hoopvol kerk-zijn in een seculiere tijd’. Iedere opening in deze serie biedt als starter een casus en als verdieping een reflectie op deze casus.
Het is van belang dat alle deelnemers aan de vergadering de Bijbeltekst voor zich hebben en kunnen meelezen. De teksten ter verdieping zijn niet altijd geschikt om integraal voor te lezen tijdens de vergadering. Wellicht kun je een paar gedachten eruit halen. Ook is het mogelijk de tekst vooraf of nadien te delen met de leden van de kerkenraad.
Welkom
Heet iedereen welkom op een voor jullie kerkenraad vertrouwde wijze.
Starter
De starter voor de vergaderopeningen in deze serie is telkens een casus uit het gemeenteleven begrepen. Lees de volgende tekst voor:
In een beroemd verhaal verstopt een diamanthandelaar zijn kostbaarste edelsteen in de zak van de dief die hem achtervolgt. Dat is immers de laatste plaats waar de dief de steen zal zoeken. De pointe van dit verhaal is dat je het kostbaarste wat er is onbewust zelf meedraagt. Zoek het niet buiten jezelf, maar in jezelf.
Deze gedachte zie je terug in de nadruk die we in onze cultuur leggen op de zoektocht naar je diepste zelf of identiteit. Daar ligt een verborgen diamant, een goddelijke vonk, de kern van wie je bent. Allerhande zelfhulpboeken adviseren ons over hoe contact te maken met dat volmaakte, diepste zelf, om van daaruit ons leven richting te geven.
Ook in de kerk horen we steeds vaker een boodschap die zich richt op het contact maken met je innerlijke diamant, goddelijke vonk of diepste identiteit.
Vragen bij de casus:
- Spreekt het verhaal van de zoektocht naar je innerlijke diamant je aan?
- Waarom wel of niet?
- Wat betekent de mythe voor jou?
- Wat doe je als je binnenste niet zo volmaakt is?
Verdieping
Bij de reflecties op de casus in deze serie wordt veel gebruikgemaakt van het gedachtegoed van de Amerikaans-Lutherse theoloog Andrew Root. Roots grote verlangen is kerken te helpen om overeind te blijven in een seculiere cultuur. Hij doet dat door te prikkelen, uit te dagen, vanzelfsprekende vooronderstellingen tegen het licht te houden en hoop en nieuw perspectief te bieden, vaak verrassend en uit onverwachte hoek.
In zijn boek The Church in an Age of Secular Mysticisms geeft de theoloog Andrew Root een kritische analyse van autobiografieën. In dat type verhalen benoemen we de scharnierpunten in ons leven: hoe ben je degene geworden die je nu bent?
Een terugkerend thema daarbij is het ontdekken van de diamant in jezelf. Root betwijfelt of we wel echt geholpen zijn met deze mythe. Levert die innerlijke zoektocht als we eerlijk zijn vaak ook niet een leegte op, schuldbesef of schaamte? Het is alsof je een ui afpelt, op zoek naar de kern, en tenslotte houd je niets over.
Het alternatief dat Root aanwijst is de weg van het kruis, waar je ontdekt en aanvaardt dat we wellicht diep vanbinnen helemaal niet zo volmaakt zijn. Dat we geen diamant in ons binnenste ontdekken. Juist de aanvaarding van ons onvolmaakte bestaan door een genadige God werkt bevrijdend. Alleen zo kunnen we tot werkelijke verandering komen, en tot een zinvol leven, met God en je naaste verbonden. Kortom: zoek het niet in jezelf, maar buiten jezelf.
Verwerking
Het onderdeel verwerking biedt enkele gespreksvragen. Lees met elkaar Psalm 139:1-6.
Hoe verhoudt de gedachte van de verborgen diamant in jezelf zich tot de gelezen verzen uit Psalm 139?
Andrew Root waarschuwt de kerk om geen verkapte zelfhulpgroep te worden, waar we elkaar aansporen om jezelf te aanvaarden zoals je bent en het beste uit jezelf te halen. En wat nou als je ontdekt dat je niet altijd je beste zelf bent, maar een aarzelend, wankelend mens? Wat zou daar eigenlijk op tegen zijn?
Lied of gebed
God, U aanvaardt ons in Christus zoals we zijn, met al onze gaven en gebreken. Maar U laat ons niet waar we zijn. Neem ons mee, op weg naar Uw koninkrijk. Vernieuw ons door Uw Geest. Amen.
Verder lezen?
Word je getriggerd door Roots gedachten? Zijn boek Wachten op God is in het Nederlands vertaald en biedt een heel goede introductie op zijn denken. Beheers je voldoende Engels, kijk dan eens op zijn website en/of zoek op zijn naam op YouTube, daar zijn veel lezingen te vinden.